Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Cantucci z żurawiną i pistacjami

Cantucci z żurawiną i pistacjami

20 grudnia 2022 by cookingforemily Leave a Comment

cantucci-z-żurawina-pistacjami

Świąteczne cantucci z żurawiną i pistacjami, z dodatkiem skórki pomarańczowej. Twarde, włoskie ciasteczka idealne do kawy. Idealne też na samodzielnie wykonany, słodki podarunek. Zapakujcie w torebkę z kokardką i podarujcie osobom, które lubicie. Albo też zjedzcie sami, w oczekiwaniu na święta i wszystkie świąteczne smakołyki.

cantucci-zurawina-pistacje

Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują, w pudełku wytrzymają kilka tygodni. A jak zrobią się zbyt twarde to spróbujcie zjeść maczane w kawie, jak to robią Włosi. Chociaż nie wierzę, żeby wytrzymały bez zjedzenia więcej niż kilka dni.

A tu więcej pomysłów na samodzielnie wykonane, słodkie prezenty

cantucci-zurawina-pistacje

Cantucci z żurawiną i pistacjami

Świąteczne cantucci- z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczową. Idealne na samodzielny, słodki prezent
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g obranych pistacji
  • 150 g suszonej żurawiny

Instrukcje
 

  • W misce zmiksować olej z cukrem i jajkami na jasną masę, dodać skórkę z pomarańczy
  • W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenie i sól. Przełożyć suche składniki do mokrych i zmiksować na małych obrotach. Masa będzie bardzo gęsta.
  • Do ciasta dodać żurawinę i pistacje- zmieszać łyżką.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto uformować w podłużny, lekko spłaszczony wałek na długość blachy. Warto przy tym lekko zmoczyć ręce, żeby ciasto się nie kleiło.
  • Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec ciasto przez 35 minut
  • Wyciągnąć ciasto, odstawić na 15 minut do przestudzenia, przełożyć delikatnie na deskę do krojenia i pokroić w plasterki (grubość ok 1 cm). Ułożyć z powrotem na blasze do pieczenia.
    Piec kolejne 15-20 minut w 150 stopniach.
cantucci-zurawina-pistacje

Related Posts

  • Wesołych Świąt!

  • Zapiekana owsianka z marchewką, jabłkiem i żurawiną

    Dawno nie było u nas zapiekanej owsianki :) A to jeden z moich ulubionych patentów…

  • Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną

    Domowa granola. To że zdrowiej, taniej i smaczniej zrobić samemu niż kupować – do tego…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: ciastka, do szkoły, pistacje, święta, żurawina

« Prosty i kremowy makaron z brokułami
Zupa a la lazania »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress