Go Back
tarta-z-młodymi ziemniakami-porem-kozim serem

Tarta z młodymi ziemniakami i porem

Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem

Ingredients
  

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 150 g masła zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli

ŚRODEK

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2-3 pory
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g koziego twarożku
  • sól pieprz do smaku

Instructions
 

  • Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  • Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek (na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasta rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno ponakuwać widelcem i wstawić do lodówki ponownie ( na minimum 30 minut).
  • Ziemniaki pokroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostały lekko twardawe (ok 10 min), odsączyć. Lekko przestudzić i pokroić w grube plastry. Jak małe można zostawić w połówkach.
    Rozgrzać łyżkę masła, zalać ziemniaki, dobrze posolić i wymieszać
  • Pora pokroić w plasterki - bez zielonych liści - te najlepiej zachować na bulion.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pora na małym ogniu, aż się lekko karmelizuje, w międzyczasie posolić pora a na koniec dodać sok z cytryny.
  • Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw zanim zaczniecie sztukować).
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
    Dodać pora, wymieszać, wylać na podpieczony spód.
    Na to wyłożyć ziemniaki, powciskać w masę jejeczną, między ziemniakami rozłożyć kawałki twarożku.
  • Piec 40-45 minut w 190 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.