Tarta z młodymi ziemniakami, porem i kozim serem- piekłam ją już dawno, w czerwcu jak tylko pokazały się młode ziemniaczki. Trochę zamarudziłam z wrzucaniem posta, mamy końcówkę lipca, nacieszyliśmy się już młodymi ziemniakami i teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok.
Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana szczypiorkiem. Doskonałą towarzyszką tej tarty będzie miska sałaty w sosie vinegret.
Polecam też inne przepisy na tarty wiosenno letnie, na tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami
Tarta z młodymi ziemniakami i porem
Ingredients
CIASTO
- 250 g mąki
- 150 g masła zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany lub jogurtu
- 1/2 łyżeczki soli
ŚRODEK
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 2-3 pory
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 200 g koziego twarożku
- sól pieprz do smaku
Instructions
- Mąkę zmieszać z solą.Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
- Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.Z ciasta odjąć niewielki kawałek (na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasta rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki. Dno ponakuwać widelcem i wstawić do lodówki ponownie ( na minimum 30 minut).
- Ziemniaki pokroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostały lekko twardawe (ok 10 min), odsączyć. Lekko przestudzić i pokroić w grube plastry. Jak małe można zostawić w połówkach.Rozgrzać łyżkę masła, zalać ziemniaki, dobrze posolić i wymieszać
- Pora pokroić w plasterki – bez zielonych liści – te najlepiej zachować na bulion.Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pora na małym ogniu, aż się lekko karmelizuje, w międzyczasie posolić pora a na koniec dodać sok z cytryny.
- Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw zanim zaczniecie sztukować).
- Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać pora, wymieszać, wylać na podpieczony spód. Na to wyłożyć ziemniaki, powciskać w masę jejeczną, między ziemniakami rozłożyć kawałki twarożku.
- Piec 40-45 minut w 190 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
Ewelina says
Rewelacja ❣️
cookingforemily says
dziękuję!