Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Tarta z młodymi ziemniakami i porem

Tarta z młodymi ziemniakami i porem

26 lipca 2023 by cookingforemily 2 komentarze

tarta-z-mlodymi-ziemniakami-porem

Tarta z młodymi ziemniakami, porem i kozim serem- piekłam ją już dawno, w czerwcu jak tylko pokazały się młode ziemniaczki. Trochę zamarudziłam z wrzucaniem posta, mamy końcówkę lipca, nacieszyliśmy się już młodymi ziemniakami i teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok.

Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana szczypiorkiem. Doskonałą towarzyszką tej tarty będzie miska sałaty w sosie vinegret.

tarta-z-młodymi ziemniakami-porem-kozim serem

Polecam też inne przepisy na tarty wiosenno letnie, na tartę ze szparagami i orzechową tartę z cukinią i serami

tarta-z-młodymi ziemniakami-porem-kozim serem

Tarta z młodymi ziemniakami i porem

Tarta z młodymi ziemniakami, kozim serem i porem posypana szczypiorkiem
5 z 1 głos
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 150 g masła zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany lub jogurtu
  • 1/2 łyżeczki soli

ŚRODEK

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2-3 pory
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g koziego twarożku
  • sól pieprz do smaku

Instrukcje
 

  • Mąkę zmieszać z solą.
    Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki.
  • Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Z ciasta odjąć niewielki kawałek (na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasta rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki.
    Dno ponakuwać widelcem i wstawić do lodówki ponownie ( na minimum 30 minut).
  • Ziemniaki pokroić na połówki i ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostały lekko twardawe (ok 10 min), odsączyć. Lekko przestudzić i pokroić w grube plastry. Jak małe można zostawić w połówkach.
    Rozgrzać łyżkę masła, zalać ziemniaki, dobrze posolić i wymieszać
  • Pora pokroić w plasterki – bez zielonych liści – te najlepiej zachować na bulion.
    Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć pora na małym ogniu, aż się lekko karmelizuje, w międzyczasie posolić pora a na koniec dodać sok z cytryny.
  • Ciasto przykryć folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyjąć z piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw zanim zaczniecie sztukować).
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
    Dodać pora, wymieszać, wylać na podpieczony spód.
    Na to wyłożyć ziemniaki, powciskać w masę jejeczną, między ziemniakami rozłożyć kawałki twarożku.
  • Piec 40-45 minut w 190 stopniach aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

Related Posts

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Pumpkin pie czyli tarta z dynią

    W tym odcinkowym serialu, który pojawia się na blogu pod tytułem" jak wykorzystać pure z…

  • Tarta z botwinką

    Botwinka, rabarbar i szparagi to coś co najbardziej lubię w majowym jadłospisie. Te smaki to…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: kozi ser, por, tarta, wegetariańskie, ziemniaki

« Bataty z ciecierzycą i szpinakiem w sosie tahini
Pieczony kurczak z makaronem w sosie pomidorowym »

Comments

  1. Ewelina says

    29 sierpnia 2024 at 21:25

    5 gwiazdek
    Rewelacja ❣️

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 września 2024 at 13:40

      dziękuję!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress