Kurczaka dobrze posolić i popieprzyć.Na dużej patelni ( najlepiej takiej z możliwością zapiekania w piekarniku) rozgrzać oliwę, i obsmażyć na rumiano kurczaka ze wszystkich stron, odłożyć na talerz.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.Na patelnię na której smażył się kurczak, wrzucić cebulę i przesmażyć na rumiano, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Smażyć jeszcze minutę.Dodać 500 ml wody, 1/2 łyżeczki soli i pieprz, wymieszać i dodać lekko połamane spaghetti. Wymieszać makaron i rozłożyć na patelni równo i tak, żeby cały był zaniżony w płynie. Doprowadzić do wrzenia. Jeżeli patelnia nie ma opcji zapiekania w tym momencie jej zawartość należy przełożyć do formy do zapiekania.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na makaronie rozłożyć kurczaka, zanurzając go lekko w płynie.Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
Bułkę rozdrobnić w robocie, dodać do niej natkę pietruszki, trochę soli i starty parmezan oraz łyżeczkę oliwy, wymieszać.Wyjąc kurczaka z piekarnika, posypać bułką i wstawić ponownie do piekarnika.Zapiekać jeszcze koło 5 minut z opcją grill. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i podawać
Notes
Przepis pochodzi z książki "Shelf love" ``Ottolenghiego