Wróciliśmy do szkoły, wróciliśmy do szkolnego tryby gotowania – w weekend już rosół bulgotał na ogniu, co prawda jeszcze za ciepło na rosół ale więkoszość wylądowała zawekowana w słoiki na awaryjne sytuacje, a z reszty powstała pomidorówka. Gotuję, wekuję, mrożę, żeby potem móc szybko nakarmić i córkę i jej przyjaciół po powrocie ze szkoły. Ja nadal jestem w dużej mierze na warzywach i sałatkach ale one zwykle nie znajdują poważania. Dla dzieci (ups już przecież świeżych nastolatków) mam inny zestaw dań. I wiem, że takie przepisy- klasyki które chętnie zjedzą dzieci- są zawsze w cenie. A dzisiejsza propozycja – kurczak z posypką z chleba i parmezanu, pieczony razem z makaronem w sosie pomidorowym, z pewnością się do tego grona zaliczy.
To jednogarnkowe danie, wszystko się razem smaży i dusi na patelni a potem zapieka w piekarniku – ważne zatem, żeby Wasza patelnia miała taką opcję ( ja mam patelnie z odkręcaną rączką) – jeżeli nie ma, to zawartość patelni trzeba przełożyć do naczynia do zapiekania.
Kurczak pieczony z makaronem w pomidorowym sosie
Ingredients
- 2 łyżki oliwy
- 6 udek kurczaka
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 250 g spaghetti
- 1 kajzerka
- 20 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Instructions
- Kurczaka dobrze posolić i popieprzyć.Na dużej patelni ( najlepiej takiej z możliwością zapiekania w piekarniku) rozgrzać oliwę, i obsmażyć na rumiano kurczaka ze wszystkich stron, odłożyć na talerz.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.Na patelnię na której smażył się kurczak, wrzucić cebulę i przesmażyć na rumiano, dodać czosnek, chwilę smażyć i dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Smażyć jeszcze minutę.Dodać 500 ml wody, 1/2 łyżeczki soli i pieprz, wymieszać i dodać lekko połamane spaghetti. Wymieszać makaron i rozłożyć na patelni równo i tak, żeby cały był zaniżony w płynie. Doprowadzić do wrzenia. Jeżeli patelnia nie ma opcji zapiekania w tym momencie jej zawartość należy przełożyć do formy do zapiekania.
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Na makaronie rozłożyć kurczaka, zanurzając go lekko w płynie.Wstawić do piekarnika i piec 35 minut.
- Bułkę rozdrobnić w robocie, dodać do niej natkę pietruszki, trochę soli i starty parmezan oraz łyżeczkę oliwy, wymieszać.Wyjąc kurczaka z piekarnika, posypać bułką i wstawić ponownie do piekarnika.Zapiekać jeszcze koło 5 minut z opcją grill. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i podawać
Majka says
Mistrzowski przepis – z niewielu składników i powstało genialne danie ❤️ Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z jego przygotowaniem. Jestem zachwycona.
cookingforemily says
tez byłam zaskoczona, szczególnie stosunkiem włożonej pracy do smaku dania:) to kolejny dowód prosto znaczy dobrze
Justyna says
Dzięki za przepis! Uwielbiam jednogarnkowe dania i to sprawdziło mi się świetnie na szybki obiad!
cookingforemily says
bardzo się cieszę:) tez lubię jednogarnkowe!