Go Back

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i serem pleśniowym

Zapiekanka ziemniaczana, na wzór francuskiego gratin, z kremowym sosem z dyni i dodatkiem sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki.

Ingredients
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 białe cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

SOS

  • 1 szklana pure z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 30 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki gałki
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 łyżka masła na wierzch zapiekanki

Instructions
 

  • Jeżeli nie macie gotowego pure z dyni to trzeba ją uprzednio pokroić, wyciągnąć gniazda i upiec w piekarniku w 180 stopniach do miękkości a następnie wyciągnąć miąższ i zblendować.
  • Ziemniaki obrać, pokroić plasterki.
    W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować ok 4 minut, przelać zimną wodą i odstawić na durszlaku do odcieknięcia.
  • Cebulkę pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać olej i masło. Dusić cebulkę na małym ogniu ok 20 minut aż się skarmelizuje. Podczas smażenia posolić a na końcu dodać miód i wymieszać
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem.
    Ser pleśniowy pokruszyć
  • Na dno formy do zapiekania wylać trochę oliwy.
    Wyłożyć 1/3 ziemniaków, posolić i popieprzyć, na to 1/2 sosu, połowę sera i cebulki.
    Na to znów 1/3 ziemniaków, pieprz, sól, resztę sera i cebulki. Na wierzch pozostałe ziemniaki.
    Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 45 minut.
  • Zdjąć folię, na wierzchu rozłożyć kawałki masła i piec kolejne 15 minut z włączonym grillem.