Zapiekanka ziemniaczana z dynią i serem pleśniowym
Zapiekanka ziemniaczana, na wzór francuskiego gratin, z kremowym sosem z dyni i dodatkiem sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki.
- 1 kg ziemniaków
- 3 białe cebule
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka miodu
- 150 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
SOS
- 1 szklana pure z dyni
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki śmietany 30%
- 30 g startego parmezanu
- 1/3 łyżeczki gałki
- sól, pieprz do smaku
- ok 1 łyżka masła na wierzch zapiekanki
Jeżeli nie macie gotowego pure z dyni to trzeba ją uprzednio pokroić, wyciągnąć gniazda i upiec w piekarniku w 180 stopniach do miękkości a następnie wyciągnąć miąższ i zblendować.
Ziemniaki obrać, pokroić plasterki.W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować ok 4 minut, przelać zimną wodą i odstawić na durszlaku do odcieknięcia. Cebulkę pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać olej i masło. Dusić cebulkę na małym ogniu ok 20 minut aż się skarmelizuje. Podczas smażenia posolić a na końcu dodać miód i wymieszać Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem.Ser pleśniowy pokruszyć Na dno formy do zapiekania wylać trochę oliwy.Wyłożyć 1/3 ziemniaków, posolić i popieprzyć, na to 1/2 sosu, połowę sera i cebulki.Na to znów 1/3 ziemniaków, pieprz, sól, resztę sera i cebulki. Na wierzch pozostałe ziemniaki.Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 45 minut. Zdjąć folię, na wierzchu rozłożyć kawałki masła i piec kolejne 15 minut z włączonym grillem.