Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Zapiekanka ziemniaczana z dynią

4 grudnia 2023 by cookingforemily Leave a Comment

zapiekanka-ziemniaczana-z-dynia

Nie może być na blogu jesieni bez dyni i chociaż w tym roku jestem bardzo z tym spóźniona ale jest- przepis z dynią. A że dynia jeszcze do dorwania w sklepach, resztki co prawda ale warto kupić i przetestować tę zapiekankę z ziemniakami, z sosem z dyni, karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym.

Chociaż na blogu dyni nie było to w mojej kuchni było jej sporo. Jak zwykle piekłam i przerabiałam na pure. Najczęściej robiłam te dyniowe gnocchi, i zajadałam je z dodatkiem karmelizowanej cebulki i pleśniwego sera – bo to sprawdzone połączenie wykorzystywane przeze mnie np w tym  placku z dynią . Postanowiłam pójść tym torem smakowym i dodatkowo połączyć te smaki z ziemniakami, robiąc coś w rodzaju zapiekanki czy gratin. Dynię postanowiłam natomiast dodać do sosu, wzorem tego sosu do  zapiekanki makaronowej z sosem dyniowym. Więc to takie kombinowane danie, ale wszystkie te dyniowe tropy połączyły się w pyszną kremową całość. Spróbujcie.

zapiekanka-ziemniaczana-z-dynia

Zapiekanka ziemniaczana z dynią i serem pleśniowym

Zapiekanka ziemniaczana, na wzór francuskiego gratin, z kremowym sosem z dyni i dodatkiem sera pleśniowego i karmelizowanej cebulki.
Wydrukuj przepis Pin Recipe

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 białe cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

SOS

  • 1 szklana pure z dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • 30 g startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki gałki
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 łyżka masła na wierzch zapiekanki

Instrukcje
 

  • Jeżeli nie macie gotowego pure z dyni to trzeba ją uprzednio pokroić, wyciągnąć gniazda i upiec w piekarniku w 180 stopniach do miękkości a następnie wyciągnąć miąższ i zblendować.
  • Ziemniaki obrać, pokroić plasterki.
    W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować ok 4 minut, przelać zimną wodą i odstawić na durszlaku do odcieknięcia.
  • Cebulkę pokroić w piórka.
    Na patelni rozgrzać olej i masło. Dusić cebulkę na małym ogniu ok 20 minut aż się skarmelizuje. Podczas smażenia posolić a na końcu dodać miód i wymieszać
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać, doprawić obficie solą i pieprzem.
    Ser pleśniowy pokruszyć
  • Na dno formy do zapiekania wylać trochę oliwy.
    Wyłożyć 1/3 ziemniaków, posolić i popieprzyć, na to 1/2 sosu, połowę sera i cebulki.
    Na to znów 1/3 ziemniaków, pieprz, sól, resztę sera i cebulki. Na wierzch pozostałe ziemniaki.
    Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 45 minut.
  • Zdjąć folię, na wierzchu rozłożyć kawałki masła i piec kolejne 15 minut z włączonym grillem.

Related Posts

  • Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni

    Dynia w połowie stycznia? Tak wiem, sezon dyniowy już minął. Ale prawda jest taka, że…

  • Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem

    Ta genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało…

  • Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem

      Końcówka lata u mojej mamy na wsi upłynęła pod znakiem cukinii, szpinaku i pomidorów.…

Filed Under: Bezglutenowe, Na obiad Tagged With: bezglutenowe, dynia, wegetariańskie, zapiekanka, ziemniaki

« Krakersy z ziarnami i jogurtem
Congee koreańskiej babci »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress