Go Back

Congee na pozostałościach po pieczonym kurczaku

Koreańskie danie - conngez, gotowane na rosole zrobionym z pozostałości po pieczeniu kurczaka
Prep Time 3 hrs

Ingredients
  

WYWAR

  • pozostałości po pieczonym kurczaku- kości, skóry, korpus, tłuszcz
  • marchewka
  • 1 anyż gwiazdkowy można pominąć
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Congee

  • 1 i 1/2 litra wywaru z przepisu wyżej
  • 1 szklanka ryżu (każdy rodzaj za wyjątkiem paraboiled) mniej jak wyszło Wam mniej wywaru w proporcjach 1:10 w stosunku do wywaru
  • kawałek piersi pieczonego kurczaka można pominąć

NA wierzch - do podania

  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • sos chilli - u mnie Lao Gan Ma
  • szczypiorek
  • sezam
  • podsmażone pieczarki opcjonalnie
  • jajko na miękko opcjonalnie

Instructions
 

  • Wszystkie resztki kurczaka po pieczeniu (kości, skóry, chrząski, pozostały tłuszcz) zalać gorącą wodą. W zależności od ilości kości wody powinno być od ok 2 litra do 3 litrów.
    Dodać marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i gwiazdki anyżu. Gotować wywar ok 1,5 h, odcedzić.
  • Do przestudzonego wywaru dodać kilkukrotnie wypłukany ryż. Żeby potrawa była bardziej lekkostrawna a ryż szybciej się rozpadł podczas gotowania - można go też namoczyć w wodzie na noc.
    Ilość ryżu dopasowujemy do ilości wywaru w proporcjach 1:10 czyli szklanka ryżu na 2,5 litra rosołu – jak z gotowania na kościach wyjdzie go mniej to trzeba zmniejszyć ilość ryżu odpowiednio.
    Congee gotujemy na bardzo małym ogniu ok 1,5 h - 2 h. Ortodoksi gotują 3-4 h ale moim zdaniem po 1,5 h ryz jest juz wystarczająco rozgotowany. Ale jak chcecie dłużej i macie czas to spoko :) Co jakiś czas trzeba mieszać, w razie potrzeby dodać trochę wody.
    Na koniec dodać, jak macie, pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
  • Ugotowane congee po przełożeniu na talerze polać sosem sojowym, olejem sezamowym i sosem chilli, posypać szczypiorkiem i sezamem, podać ewentualnie inne dodatki.