Kruche paszteciki z rybą
Cooking for Emily
Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
czas odpoczywania ciasta 40 mins
Total Time 50 mins
CIASTO
- 300 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
FARSZ
- 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości)
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól, pieprz
Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach - dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby.Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów) Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut.