Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami
Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów - parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba
- 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 60 g parmezanu
- 60 g sera cheddar
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 kromki chleba można też użyć bułki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na sitku na 20-30 minut, odciskając co jakiś czas wodę.Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać.Ryż ugotować w wodzie ( gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji).Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski.Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać.Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wyłożyć masę.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać 15 minut.Chleb ( bułkę) pokruszyć w melakserze, wysypać na wierzch zapiekanki, polać lekko oliwą.Wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut.