Go Back
bułeczki-bao-z-warzywami

Bułeczki bao z warzywami

Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru
5 from 1 vote

Ingredients
  

CIASTO

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka

NADZIENIE

  • 3 łyżki oleju
  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej można użyć też kapusty białej, włoskiej albo sałaty lodowej
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu można zamienić na szpinak lub kapustę
  • 150 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 3 cm kawałek imbiru ok 2 łyżeczki po starciu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu azjatyckiego do stir fry można zastąpić innym- czosnkowo-miodowy, teryaki, barbecue
  • sól do smaku

SOS

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu azjatyckiego- u mnie czosnkowy z miodem, ale można użyć jakiegoś ostrzejszego chilli
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Instructions
 

  • Przygotować ciasto: W misce zmieszać mąkę, cukier i drożdże. Dodać lekko ciepłe mleko i olej. Wyrobić gładkie ciasto ( przez ok 8 minut) i odstawić pod przykryciem na minimum 30 minut do godziny.
  • Farsz:
    Kapustę i jarmuż drobno posiekać.
    Marchewkę zestrzeć na tarce, pieczarki pokroić w plasterki. Dymke posiekać, odzielając cebulki od szczypiorku.
    Czosnek posiekać albo zetrzeć, imbir zetrzeć na drobej tarce.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulkę z dymki, pieczarki i marchewkę dusić 5 minut.
    Na patelnię dodać kapustę i jarmuż wraz z czosnkiem i imbirem, dusić kolejne 10 minut. Całość posolić, dodać sosy i szczypiorek, dusić 5 minut.
    Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
    Tę część pracy najlepiej wykonać poprzedniego dnia.
  • Ciasto podzielić na ok 20 równych części.
    Każdą z części rozwałkować na stole opruszonym maką, na okrągły placek, najlepiej żeby śdorek był grubszy a boki cienkie.
    Na placek nałożyć ok łyżki farszu i zwinąć w bułeczki, sklejając brzegi u góry i potem całość lekko spłaszczając.
  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać 2 łyżki oleju, ułożyć bułeczki sklejeniem do góry. Trzeba między nimi zachować odstęp bo bedą rosły - najlepiej zrobić to w 2 turach.
    Smażyć kilka minut aż spód będzie przypieczony i chrupiący, nastepnie wlać na patelnię wodę, tak żeby zanurzyć 1/3 bułeczki. Patelnię przykyć przykrywką i smażyć aż woda wyparuje.
    Podawać od razu, z sosem ( wymieszać wszystkie składniki sosu).