Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem

Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem

6 czerwca 2016 by cookingforemily Leave a Comment

zupa-z-dymka-cukinia-groszkiem

Ta zupa z dymką, cukinią i groszkiem to kwintesencja wiosny – chociaż gęsta to lekka, w obłędnym, zielonym kolorze.  Podana z chmurką śmietany z parmezanem, posypana cytrynową skórką. Część zupy jest zmiksowana na krem, część pozostawiona bez miksowania, dzięki czemu całość ma kąski do przegryzienia i ciekawszą strukturę.Kiedyś lubiłam zupy kremy, teraz wolę jak zupa ma w sobie coś co stawia opór zębom. Taki patent z miksowaniem części zupy i pozostawieniem reszty jest świetny – zupa ma jednocześnie kremową, gęstą konsystencję i kawałki warzyw.  Robi się coraz cieplej, ale nadal jemy sporo zup. Bogactwo warzyw oszałamia i zachęca do wrzucania do garnka.


Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Zupa o pięknym, głębokim zielonym kolorze- z cebulką dymka, cukinią i groszkiem. Podana z cytrynowo-parmezanową śmietanką
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pęczki cebuli dymki
  • pół główki czosnku ( całe ząbki)
  • 2 nieduże cukinie
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • garść ziół ( natka pietruszki, bazylia, koperek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ⅓ szklanki śmietany
  • 50 startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Instructions
  1. Dymkę opłukać. Odciąć zielony szczypiorek i odłożyć. Białe posiekać w kosteczkę a szczypiorek w kawałki i trzymać oddzielnie.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać białe części dymki oraz ząbki czosnku i smażyć mieszając 5 minut.
  3. Dodać koperek i smażyć kolejne 5 minut.
  4. Dodać cukinię, smażyć 5 minut a następnie groszek i kolejne 5 minut.
  5. Zalać wszystko rosołkiem i gotować ok 10 minut.
  6. W tym czasie zmieszać śmietanę ze startym drobno parmezanem.
  7. Otrzeć skórkę z cytryny.
  8. Zupę zestawić z ognia – odłożyć kilka sporych łyżek warzyw do miseczki ( uważać żeby cały czosnek pozostał w garnku).
  9. Do garnka dodać zioła i zblendować całość na krem.
  10. Dodać odłożone warzywa, doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Podawać z łyżką śmietany posypana skórką z cytryny.
  12. Można też śmietanę i skórkę wmieszać do zupy.
3.5.3208

Inspiracja: Yotam Ottolenghi


Wegetariański obiad VII

Filed Under: Zupy Tagged With: cebula dymka, cukinia, danie dla dzieci, groszek, parmezan

« Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie
Śniadaniowe, gęste smoothie z orzechami, nasionami, gryką i płatkami owsianymi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress