Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem

Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem

6 czerwca 2016 by cookingforemily Leave a Comment

zupa-z-dymka-cukinia-groszkiem

Ta zupa z dymką, cukinią i groszkiem to kwintesencja wiosny – chociaż gęsta to lekka, w obłędnym, zielonym kolorze.  Podana z chmurką śmietany z parmezanem, posypana cytrynową skórką. Część zupy jest zmiksowana na krem, część pozostawiona bez miksowania, dzięki czemu całość ma kąski do przegryzienia i ciekawszą strukturę.Kiedyś lubiłam zupy kremy, teraz wolę jak zupa ma w sobie coś co stawia opór zębom. Taki patent z miksowaniem części zupy i pozostawieniem reszty jest świetny – zupa ma jednocześnie kremową, gęstą konsystencję i kawałki warzyw.  Robi się coraz cieplej, ale nadal jemy sporo zup. Bogactwo warzyw oszałamia i zachęca do wrzucania do garnka.


Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Zupa o pięknym, głębokim zielonym kolorze- z cebulką dymka, cukinią i groszkiem. Podana z cytrynowo-parmezanową śmietanką
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pęczki cebuli dymki
  • pół główki czosnku ( całe ząbki)
  • 2 nieduże cukinie
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • garść ziół ( natka pietruszki, bazylia, koperek)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ⅓ szklanki śmietany
  • 50 startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki cytrynowej
Instructions
  1. Dymkę opłukać. Odciąć zielony szczypiorek i odłożyć. Białe posiekać w kosteczkę a szczypiorek w kawałki i trzymać oddzielnie.
  2. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać białe części dymki oraz ząbki czosnku i smażyć mieszając 5 minut.
  3. Dodać koperek i smażyć kolejne 5 minut.
  4. Dodać cukinię, smażyć 5 minut a następnie groszek i kolejne 5 minut.
  5. Zalać wszystko rosołkiem i gotować ok 10 minut.
  6. W tym czasie zmieszać śmietanę ze startym drobno parmezanem.
  7. Otrzeć skórkę z cytryny.
  8. Zupę zestawić z ognia – odłożyć kilka sporych łyżek warzyw do miseczki ( uważać żeby cały czosnek pozostał w garnku).
  9. Do garnka dodać zioła i zblendować całość na krem.
  10. Dodać odłożone warzywa, doprawić zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  11. Podawać z łyżką śmietany posypana skórką z cytryny.
  12. Można też śmietanę i skórkę wmieszać do zupy.
3.5.3208

Inspiracja: Yotam Ottolenghi


Wegetariański obiad VII

Filed Under: Zupy Tagged With: cebula dymka, cukinia, danie dla dzieci, groszek, parmezan

« Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie
Śniadaniowe, gęste smoothie z orzechami, nasionami, gryką i płatkami owsianymi »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress