Natchniona niedawnym świętem, o którym pisałam na facebooku czyli amerykańskim „national waffle day” postanowiłam zrobić gofry. W zeszłym roku podawałam przepis na świetne czekoladowe gofry z cukinią i tym razem postanowiłam zrobić gofry z cukinią ale wytrawne więc dodałam do nich cheddar. Dziwne uczucie… bo czując w domu pieczone gofry i widząc je potem na talerzy organizm każdą komórką spodziewa się czegoś słodkiego a tu bach serem i solą po kubkach smakowych. Wolę słodkie ale ta wersja na pewno znajdzie swoich fanów. No i w końcu w Stanach, które mnie poniekąd zainspirowały do tego przepisu, jada się je równie często w wersji wytrawnej z przeróżnymi słonymi dodatkami. Kolega z pracy ostatnio mi powiedział, że wg. niego wytrawne gofry będą u nas nowymi burgerami i za chwilę rozmnożą się lokale serwujące wytrawne gofry na różne sposoby. Możecie się zatem wcześniej przekonać czy wytrawna opcja Wam odpowiada.
- 1 cukinia (ok 1,5 szklanki po starciu)
- 1 jajko
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 70 g cheddara
- 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ziół (oregano, bazylia, cząber, inne ulubione)
- tłuszcz do smarowania formy (olej kokosowy, olej, masło)
- Młodą cukinię w całości zetrzeć na tarce. Jak macie większą z grubą skórką to delikatnie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć.
- Cukinię umieścić na sitku, posolić lekko, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby odsączyć wodę.
- Jogurt zmieszać dokładnie z jajkiem. Cheddar zetrzeć na drobnej tarce i dodać do jogurtu, wymieszać.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zioła.
- Mąkę dodać do mieszanki jogurtu z jajkami i wymieszać na jednolite ciasto, odstawić.
- Po ok 30 minutach odsączania, docisnąć na sitku cukinię, żeby pozbawić reszty wody i dodać do ciasta wymieszać.
- Rozgrzać gofrownicę, wysmarować lekko tłuszczem.
- Piec gofry ok 6-7 minut. Muszą być dobrze podpieczone bo inaczej będą miękkie.
- Jeżeli gofry po wyjęciu są zbyt miękkie do ciasta trzeba dodać trochę mąki żeby było gęstsze.
- Gofry są najlepsze na ciepło, ale można je też potem odgrzać w tosterze.
Nauka niemieckiego says
Łaaał! To naprawdę wygląda bajecznie :))
Joanna says
Ja jestem za!może pozbędę się skojarzenia tylko i wyłącznie ze słodką wersją (zwłaszcza że takowa obezwładnia mnie totalnie ;)cukinia & cheddar brzmi i wygląda pyyyysznie! ❤❤❤
Paulina Milczarek says
To jest świetne! Zrobimy w tym tygodniu 🙂
Pina says
Wyglądają nieziemsko i pewnie smakuję jeszcze lepiej, dobrze, że znajomi pomyśleli, że na nowe mieszkanie przyda mi się gofrownica Profi. Teraz mogę sobie robić gofry o każdej porze dnia i nocy 🙂
l_ida says
Czy może być mąka ryżowa albo gryczana?
cookingforemily says
Raczej gryczama. Z mąki ryżowej nie robiłam gofrów a z gryczanej robiłam i są ok
l_ida says
Ok dziś robię z gryczanej, faktycznie robię Twoje gofry gryczane i są super:) poprzednio zrobiłam z owsianej bezglutenowej i wyszły dobre.