Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem

Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem

1 września 2016 by cookingforemily 7 komentarzy

wytrawne-gofry-z-cukinia-i-cheddarem

Natchniona niedawnym świętem, o którym pisałam na facebooku czyli amerykańskim „national waffle day” postanowiłam zrobić gofry. W zeszłym roku podawałam przepis na świetne czekoladowe gofry z cukinią i tym razem postanowiłam zrobić  gofry  z cukinią ale wytrawne więc dodałam do nich cheddar. Dziwne uczucie… bo czując w domu pieczone gofry i widząc je potem na talerzy organizm każdą komórką spodziewa się czegoś słodkiego a tu bach serem i solą po kubkach smakowych. Wolę słodkie ale ta wersja na pewno znajdzie swoich fanów. No i w końcu w Stanach, które mnie poniekąd zainspirowały do tego przepisu, jada się je równie często w wersji wytrawnej z przeróżnymi słonymi dodatkami. Kolega z pracy ostatnio mi powiedział, że wg. niego wytrawne gofry będą u nas nowymi burgerami i za chwilę rozmnożą się lokale serwujące wytrawne gofry na różne sposoby. Możecie się zatem wcześniej przekonać czy wytrawna opcja Wam odpowiada.


5.0 from 2 reviews
Wytrawne gofry z cukinią i cheddarem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
30 min
Total time
45 min
 
Gofry na słono z cukinią i serem cheddar
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
  • 1 cukinia (ok 1,5 szklanki po starciu)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 70 g cheddara
  • 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ziół (oregano, bazylia, cząber, inne ulubione)
  • tłuszcz do smarowania formy (olej kokosowy, olej, masło)
Instructions
  1. Młodą cukinię w całości zetrzeć na tarce. Jak macie większą z grubą skórką to delikatnie obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć.
  2. Cukinię umieścić na sitku, posolić lekko, wymieszać i odstawić na pół godziny, żeby odsączyć wodę.
  3. Jogurt zmieszać dokładnie z jajkiem. Cheddar zetrzeć na drobnej tarce i dodać do jogurtu, wymieszać.
  4. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zioła.
  5. Mąkę dodać do mieszanki jogurtu z jajkami i wymieszać na jednolite ciasto, odstawić.
  6. Po ok 30 minutach odsączania, docisnąć na sitku cukinię, żeby pozbawić reszty wody i dodać do ciasta wymieszać.
  7. Rozgrzać gofrownicę, wysmarować lekko tłuszczem.
  8. Piec gofry ok 6-7 minut. Muszą być dobrze podpieczone bo inaczej będą miękkie.
  9. Jeżeli gofry po wyjęciu są zbyt miękkie do ciasta trzeba dodać trochę mąki żeby było gęstsze.
  10. Gofry są najlepsze na ciepło, ale można je też potem odgrzać w tosterze.
3.5.3208

 

wytrawne-gofry-z-cukinia-i-cheddarem

 

 


Zdrowe Lunch Boxy

Filed Under: Do szkoły, Przekąska Tagged With: cheddar, cukinia, gofry

« Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie
Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły »

Comments

  1. Nauka niemieckiego says

    3 września 2016 at 22:38

    Łaaał! To naprawdę wygląda bajecznie :))

    Odpowiedz
  2. Joanna says

    9 września 2016 at 09:15

    Ja jestem za!może pozbędę się skojarzenia tylko i wyłącznie ze słodką wersją (zwłaszcza że takowa obezwładnia mnie totalnie ;)cukinia & cheddar brzmi i wygląda pyyyysznie! ❤❤❤

    Odpowiedz
  3. Paulina Milczarek says

    10 października 2016 at 13:05

    To jest świetne! Zrobimy w tym tygodniu 🙂

    Odpowiedz
  4. Pina says

    7 lutego 2017 at 10:16

    Wyglądają nieziemsko i pewnie smakuję jeszcze lepiej, dobrze, że znajomi pomyśleli, że na nowe mieszkanie przyda mi się gofrownica Profi. Teraz mogę sobie robić gofry o każdej porze dnia i nocy 🙂

    Odpowiedz
  5. l_ida says

    24 lipca 2017 at 13:35

    Czy może być mąka ryżowa albo gryczana?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 lipca 2017 at 14:52

      Raczej gryczama. Z mąki ryżowej nie robiłam gofrów a z gryczanej robiłam i są ok

      Odpowiedz
      • l_ida says

        4 sierpnia 2017 at 12:31

        Ok dziś robię z gryczanej, faktycznie robię Twoje gofry gryczane i są super:) poprzednio zrobiłam z owsianej bezglutenowej i wyszły dobre.

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress