Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Czekoladowe gofry z cukinią

Czekoladowe gofry z cukinią

16 maja 2016 by cookingforemily 12 komentarzy

czekoladowe-gofry-z-cukinia

Jest taka kategoria ciast i deserów w których się „nie czuje“. Gdy słyszysz „ciasto z burakiem“ mówisz: „coo? Fuj!“ i słyszysz: „ale tego buraka w ogóle nie czuć!“ I tak jest z cukinią w ciastach, dynią, fasolą etc. Biedne nieczute warzywa. To po co właściwie są. Ano nadają albo fajnej konsystencji, albo wilgotności, zastępuję mąkę, tłuszcz i sprawiają, że całość jest chociaż trochę zdrowsza. Ja dziś mam dla was przepyszne czekoladowe gofry z cukinią, wilgotne, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, mocno czekoladowe. I spokojnie – cukinii nie czuć:). Miałam trochę obaw, że przez tak krótki kontakt z ciepłem jaki jest przy pieczeniu gofrów, ok 6 minut nie wystarczy, żeby upiec cukinię ale  wszystko  pięknie się udało- cukinia,  nawet starta na grubych oczkach, była niewyczuwalna. i wtopiła się w ciasto. Emilka zajadała aż jej się trzęsły uszy, wszystkim bardzo smakowały

gofry z cukinia-1

5.0 from 1 reviews
Czekoladowe gofry z cukinią
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 średnia cukinia – 1 szklanka po starciu
  • 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa)
  • 4 czubate łyżki kakao
  • ¼ szklanki cukru brązowego
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 czubate łyżki oleju kokosowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • na wierzch: bita śmietana/albo miód i masło/ albo gałka lodów
  • olej kokosowy do smarowania formy
Instructions
  1. Podłączyć maszynkę do gofrów.
  2. Cukinię zetrzeć i lekko odcisnąć.
  3. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Żółtka oddzielić od białek.
  5. Rozpuścić olej kokosowy.
  6. Dodać żółtka, mleko, jogurt i olej kokosowy do mąki i zmiksować wszystko.
  7. Białka ubić na pianę i delikatnie za pomocą łyżki wmieszać do masy.
  8. Do mieszanki dodać cukinię i startą czekoladę, wymieszać.
  9. Formę do gofrów wysmarować za pomocą pędzelka olejem kokosowym.
  10. Piec gofry przez ok 6-7 minut aż będą rumiane i chrupkie.
3.5.3208

 

 

Wiosenne słodkości 2016

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska Tagged With: cukinia, czekolada, danie dla dzieci, gofry, słodkie, śniadanie dla dziecka, wegetariańskie

« Pełnoziarniste placki z brokułami i serem
Pierogi z botwinką i serami »

Comments

  1. rabarbarowo says

    16 maja 2016 at 20:21

    Urzekło mnie to określenie: „nieczute warzywa” <3 😀
    Gofry wspaniałe! Bardzo ciekawy przepis 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  2. wawrzyniak_kaska says

    17 maja 2016 at 19:02

    Bardzo lubię ciasto „Runo” ze szpiakiem, w którym nie czuć szpinaku 🙂 Myślę, że i takie gofry mi podpasują 🙂

    Odpowiedz
  3. Anka says

    26 maja 2016 at 22:11

    Czym zdrowszym zastąpić cukier?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      27 maja 2016 at 08:07

      No właśnie w gofrach ciężko zastapic cukier bo to on sprawia ze gofry sa chrupiące. Szczegolnie w tej wersji ktora ma sporo wody przez cukinię. Możesz sprobowac dodac cukier kokosowy albo miod ale gofry mogą wyjść miękkie

      Odpowiedz
  4. Honorata says

    6 września 2017 at 11:06

    A co jeśli bardzo chciałoby się zrobić te gofry, ale nie ma się gofrownicy? Czy wyjdą jako placuszki na zwykłej patelni?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 września 2017 at 11:10

      Nie próbowałam. Ale myślę że powinno się udac?? tylko zmniejsz o połowę składniki bo to naprawdę duża porcja. Chyba też lepiej nie scierać czekolady do ciasta żeby się nie rozpływają na patelni. Rozpuszczoną czekoladą można polać potem placuszki

      Odpowiedz
  5. Jagna says

    10 września 2017 at 19:34

    Czy ciasto można przygotować wieczorem?

    Odpowiedz
    • Cookingforemily says

      10 września 2017 at 19:43

      Tak. Tylko najlepiej cukinię startą zostaw na noc na sitku i wmieszaj rano do ciasta. Żeby nie puściła za dużo wody

      Odpowiedz
      • Jagna says

        10 września 2017 at 20:43

        Dziękuję ?

        Odpowiedz
  6. Ola says

    30 czerwca 2019 at 10:45

    Smak extra, ale nie chca mi sie upiec w srodku:( kakies rady? 7 minut w gofrownicy, 10 w piekarniku i ciagle surowe 🙁

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 lipca 2019 at 12:47

      ja mam super gofrownicę, ma już ze 20 lat, ciężka cegła ale działa i piecze cudownie. Cukinia ma dużo wody więc trzeba ją odcisnąć na sitku ( w przepisie jest „lekko” ale chyba powinnam to zmeinić na mocno:) mi się zawsze dopiekają. Ale mam też drugą gofrownicę, to tam nawet nie próbuje ich robić bo nie dopieka nawet zwyczajnych gofrów z mąki. CHociaż dziwi mnie to, że nie dopiekły się w piekarniku… ale może to tylko twoje wrażenie? one są w środku miękkie, i tak powinno być

      Odpowiedz
  7. Magdalena says

    28 listopada 2019 at 13:26

    Czy można pominąć jogurt? Cukinia jest mokra, więc zastanawiam się czy jeszcze jogurt jest tu konieczny?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress