Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Paszteciki z wieprzowiną

Paszteciki z wieprzowiną

5 kwietnia 2017 by cookingforemily Leave a Comment

paszteciki-z-wieprzowina

Paszteciki z wieprzowiną powstały w zeszły weekend jako prowiant na drogę. Wyjeżdżaliśmy na dwa dni do Busko-Zdroju i chciałam upiec coś wytrawnego co sprawdzi się w trasie. A ponieważ przyjaciółka obdarowała mnie niedawno żółtką  książką z sympatyczną świnką na okładce, gdzie są pomysły na wykorzystanie wieprzowiny od A do Z, postanowiłam więc wypróbować przepis z tej książki.  Wybór padł na klasyczne „meat pie” czyli paszteciki z mięsem, popularne w Angli. To takimi ciasteczkami karmił ogrodnika bohater książki „Tost, historia chłopięcego głodu” – czyli alter ego Nigela Slatera.

Do tych babeczek/pasztecików zbierałam się od jakiegoś czasu, chociaż trochę z nieufnością podchodziłam do ciasta kruchego na bazie smalcu. I rzeczywiście to ciasto, inaczej zachowuje się niż kruche z masłem, kóre jest bardziej elastyczne. To ze smalcem nie było tak elastyczne i przynam szczerze trochę miałam zabawy i frustracji na etapie wałkowania i wyklejania foremki (użyłam klasycznej, metalowej foremki na muffinki). Byłam przekonana, że tak kruche ciasto będzie się potem rozpadało po upieczeniu – ale na szczęście nie- nie przyklejało się do foremki, i nie rozpadało.

Oczywiście jak nie chce Wam się lepić babeczek to można z podanych proporcji upiec jedno duże ciasto z przykrywką w formie do tarty albo tortownicy. W Angli jada się je z musztardą i korniszonem. My zjedliśmy bez dodatków na trasie Warszawa- Busko-Zdrój każdy na swój sposób. Emilka np. obgryzała ciasto i nam oddawała mięsny środek:)

paszteciki-z-wieprzowina

 

Paszteciki z wieprzowiną
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 30 min
 
Paszteciki z wieprzowiną - poręczne babeczki które świetnie sprawdzą się w drodze lub na pikniku.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • ŚRODEK
  • 400 g łopatki wieprzowej ( grubo zmielonej lub pokrojonej w drobną kostkę)
  • 150 g boczku (parzony, niewędzony)
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej szałwi (albo inne lubiane zioło, np rozmaryn)
  • 2 fileciki anchois
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • CIASTO
  • 3 i ¼ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g smalcu
  • 3 łyżki mleka
  • z łyżki wody
Instructions
  1. Do pieczenia babeczek można wykorzystać metalową formę na muffinki.
  2. Łopatkę trzeba albo bardzo grubo zmielić albo posiekać w drobną kostkę, boczek posiekać na kawałeczki, anchois rozgnieść.
  3. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać i odstawić.
  4. W garnku zagrzać mleko z wodą, dodać posiekany w kostkę smalec i czekać aż się rozpuści.
  5. Mąkę przełożyć do większej miski, wymieszać z solą.
  6. Do mąki dodać rozpuszczony smalec, szybko wymieszać łyżką a potem rękami wyrobić na ciasto.
  7. Ciasto nie będzie zwarte tylko lekko kruszące się.
  8. Odłożyć ⅓ ciasta a pozostałą część ciasta podzielić na 12 porcji.
  9. Ja zrobiłam z ciasta wałek i pokroiłam go na plasterki.
  10. Każdy plasterek trzeba najpierw rozgnieść ręką na desce do krojenia albo stolnicy, uformować płaskie koło i przełożyć do wgłębienia w formie - następnie wylepić spód i brzegi formy, tak, żeby zostawał lekko wystający brzeg. Tak zrobić z każdym plackiem.
  11. Do każdego wgłębienia włożyć farsz - powinno go starczyć na wszystkie wgłębienia.
  12. Resztę ciasta ufrormować w rulon i pokroić na 12 plasterków, każdy plasterek rozgnieść tak żeby zrobić z niego wierzch babeczki - przykryć wierzch i skleic boki.
  13. Piec 30 minut w 180 stopniach.
  14. Następnie babeczki delikatnie wyjąć z formy ( podważając nożem brzegi ale tak żeby nie zrobić dziury bo wyciekną soki i babeczki będą suche), ustawić na blasze i dopiec jeszcze 20 minut.
3.5.3226

A poniżej kilka zdjęć z tego wyjazdu. Pogoda nas rozpieszczała, cały czas było słonecznie i ciepło. Samo Busko-Zdrój, jak się spodziewliśmy zresztą,  jest dość powolne i emeryckie i po połowie dnia spacerowania właściwie zobaczyliśmy już wszystko a z 5latką na pokładzie póki co nie dla nas przesiadywanie na ławeczce w parku i dogrzewanie starych kości – co jest główną rozrywką w tym miejscu:) Zwiedzilśmy więc przy okazji okoliczne miejsca – byliśmy w Pacanowie w Centrum Bajki, w zamku w Chęcinach – gdzie największą atrakcją był kościotrup w lochu i w muzeum wsi kieleckiej w Tokarni.

busko-1

Park Zdrojowy z Busko-Zdroju

busko-2

Woda siarczkowa nie wzbudziła entuzjazmu

busko-3

Za to opuszczona fontanna była hitem

busko-4

W Pacanowie

busko-5

Przystanek autobusowy w Pacanowie

busko-6

Po drodze

busko-7

busko-8

Zamek w Chęcinach

 

Untitled-1

busko-11

Widok z wieży zamkowej. Emilka była bardzo dzielna i wspięła się na samą górę

busko-14

Muzeum Wsi Kieleckiej w Tokarni

busko-12 busko-13

busko-16

Tego spacerowania było już za wiele i Emilka odmówiła współpracy na tym etapie wycieczki

Filed Under: Do szkoły, Przekąska Tagged With: babeczki, do szkoły, mięso, paszteciki, wieprzowina

« Kokosowy jagielnik z jagodami
Marchewkowe naleśniki z serkiem i owocami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress