Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym

Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym

23 sierpnia 2017 by cookingforemily 9 komentarzy

zupa-szpinakowa-cukinia-mleko-kokosowe

Ugotowałam tę zup szpinakową  kilka tygodni temu, podczas pobytu u mojej mamy powodowana koniecznością przerabiania tego co w ogródku – i przede wszystkim chodziło tu o cukinię i szpinak, z którego nadmiarem walczymy do tej pory:). Ale młode, jędrne warzywa to raczej przyjemność a nie konieczność, więc z zjedzeniem tej zupy nie było problemu. Zamiast śmietany dodałam mleko kokosowe, curry i limonkę, więc skręciła w lekko azjatycką stronę. A do tego czosnkowe grzanki a emilka swoją porcję zjadła z nieśmiertelnym groszkiem ptysiowym.

Ja świeżo po urlopie, borykam się aktualnie z poczuciem końca lata i rychłym nadejściem jesieni, co nie wpływa dobrze na samopoczucie. Na urlopie dużo gotowałam ale nic na bloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję.

szpinak

cukinia-1

5.0 from 2 reviews
Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
20 min
Total time
30 min
 
Letnia zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego
Author: cookinf for emily
Serves: 4
Ingredients
  • 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła)
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 spora cukinia
  • ½ litra wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 300 g szpinaku
  • garść bazylii
  • sól, pieprz do smaki
  • 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny)
  • na wierzch:
  • pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Instructions
  1. Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać.
  2. W garnku w grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora, chwilę poddusić i dodać czosnek i przyprawy- dusić ok 4-5 minut.
  3. Ziemniaki obrać pokroić w kosteczkę i dodać do garnka, podsmażyć chwilę.
  4. Cukinię umyć, w razie potrzeby wypestkować i pokroić w kostkę ( ze skórką)- dodać do garnka i podsmażyć.
  5. Całość zalać rosołkiem - podgotować 10 minut, dodać mleko kokosowe i gotować aż warzywa będą miękkie.
  6. Na koniec dodać szpinak i gotować chwilę aż zmięknie.
  7. Na koniec dorzucić bazylię - całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z limonki.
  8. Chleb pokroić w kostkę, czosnek posiekać
  9. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy na wierzch
3.5.3226

zupa-szpinakowa-cukinia-mleko-kokosowe

Filed Under: Zupy Tagged With: bazylia, cukinia, mleko kokosowe, por, szpinak, wegańskie

« Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy »

Comments

  1. juliascooking says

    23 sierpnia 2017 at 10:36

    Takiej zupy jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam! Wygląda obłędnie. Muszę spróbować.
    https://julias-cooking.com/

    Odpowiedz
  2. Garnek Pomysłów says

    23 sierpnia 2017 at 11:41

    Wygląda i brzmi apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Aneta says

    23 sierpnia 2017 at 12:32

    Wygląda przepysznie 🙂 robisz piękne zdjęcia

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 sierpnia 2017 at 14:31

      Dziękuję ?

      Odpowiedz
  4. Majka says

    25 sierpnia 2017 at 22:04

    Twoje zupy nigdy mnie nie zawodzą, uwielbiam je i jeszcze ten klimacik azjatycki, więc robię i to szybko 🙂
    U mnie dynia też już ładnie rośnie, już nie mogę się jej doczekać, za te skarby natury akurat jesień lubię 😉

    Odpowiedz
    • Majka says

      30 sierpnia 2017 at 15:36

      Dla mnie bombowa ? Wyszła pycha!

      Odpowiedz
      • cookingforemily says

        30 sierpnia 2017 at 19:10

        🙂 🙂

        Odpowiedz
  5. Ag. says

    28 sierpnia 2017 at 22:02

    Czy szpinak baby da radę?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 sierpnia 2017 at 22:34

      Jasne że tak?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress