Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców

Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców

16 sierpnia 2017 by cookingforemily 4 komentarze

czekoladowe-ciasto-fasolowe-krem-nerkowce

Ciasto fasolowe już raz gościło na blogu ( brownie z fasoli) i było to moje pierwsze ciasto z fasoli, eksperyment, którego nie byłam pewna. Ale eksperyment udany, bo wszystkim smakowało, chociaż oczywiście nie mogę powiedzieć, że było lepsze od klasycznego brownie:) Gdy trafiłam na ten przepis na blogu tuulia od razu wiedziałam, że go kiedyś wypróbuję. Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe, słodzony daktylami i syropem z agawy. Czekoladowy krem z nerkowców z wierzchu jest przepyszny i można go zjeść jako samodzielny deser. Całość przybrane jagodami i wiórkami kokosowymi pięknie się prezentuje i może być to z powodzeniem ciasto na specjalne okazje.

A u nas ciąg dalszy urlopowania, z Wrocławia przeniosłam się na Mazury, odwiedzamy zeszłoroczną miejscówkę ale tym razem w poszerzonym składzie – będzie nie 4 ale 6 dzieci w tym niemowlak, więc trzymajcie kciuki za ładną pogodę bo w przypadku deszczu może być ciężko.

czekoladowe-ciasto-fasolowe-krem-nerkowce


5.0 from 1 reviews
Czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
45 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Świetne czekoladowe, wegańskie ciasto z fasoli z pysznym kremem z nerkowców. Słodzone daktylami i syropem z agawy. Zdrowy smakołyk
Serves: 10
Ingredients
  • ½ szklanki nerkowców – na mleko
  • CIASTO:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 25 miękich daktyli
  • ⅓ szklanki mleka z nerkowców
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM Z NERKOWCÓW
  • ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych
  • ⅓ szklanki mleka z nerkowców
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy albo klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • na wierzch – jagody albo borówka, wiórki kokosowe
Instructions
  1. Dzień wcześniej należy namoczyć nerkowce, oddzielnie te na mleko i oddzielnie te na krem.
  2. Następnego dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  4. Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i zmiksować na ciasto.
  6. Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i piec ok 45 minut.
  7. Ostudzić ciasto.
  8. Przygotować krem – najpierw odsączyć nerkowce, umieścić w melakserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem.
  9. Na wierzch zimnego ciasta wyłożyć krem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować jagodami/borówkami i wiórkami kokosowymi.
  10. Pozostałości przechowywać w lodówce.
3.5.3226

czekoladowe-ciasto-fasolowe-krem-nerkowce

Related Posts

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

  • Wegańskie ciasto czekoladowe z bananami i pastą tahini

    To moje pierwsze wegańskie ciasto. Robiłam już wegańskie placki, naleśniki i mnóstwo wegańskich słodyczy bez…

  • Czekoladowe ciasto słodzone daktylami, z dodatkiem herbaty earl grey

    Od dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka Tagged With: bezglutenowe, borówki, ciasto, czerwona fasola, daktyle, jagody, kakao, wegańskie, zdrowe słodycze

« Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami
Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym »

Comments

  1. Fitsweet.me says

    16 sierpnia 2017 at 16:49

    Prezentuje się idealnie… już od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie ciasta z fasoli, być może to będzie właśnie to 🙂 pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 sierpnia 2017 at 17:35

      Zachęcam??

      Odpowiedz
  2. Gosia says

    16 maja 2021 at 16:02

    Serdecznie polecam! Zrobiłam i wyszło przepyszne. Krem z nerkowców to w ogóle cudo i czuję, że zagości w mojej kuchni przy okazji innych deserów

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 maja 2021 at 20:49

      tak on się nada do wielu deserow:) podobny krem wykorzystuję do truskawek zamiast śmietany:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress