Ciasto fasolowe już raz gościło na blogu ( brownie z fasoli) i było to moje pierwsze ciasto z fasoli, eksperyment, którego nie byłam pewna. Ale eksperyment udany, bo wszystkim smakowało, chociaż oczywiście nie mogę powiedzieć, że było lepsze od klasycznego brownie:) Gdy trafiłam na ten przepis na blogu tuulia od razu wiedziałam, że go kiedyś wypróbuję. Ciasto jest wegańskie i bezglutenowe, słodzony daktylami i syropem z agawy. Czekoladowy krem z nerkowców z wierzchu jest przepyszny i można go zjeść jako samodzielny deser. Całość przybrane jagodami i wiórkami kokosowymi pięknie się prezentuje i może być to z powodzeniem ciasto na specjalne okazje.
A u nas ciąg dalszy urlopowania, z Wrocławia przeniosłam się na Mazury, odwiedzamy zeszłoroczną miejscówkę ale tym razem w poszerzonym składzie – będzie nie 4 ale 6 dzieci w tym niemowlak, więc trzymajcie kciuki za ładną pogodę bo w przypadku deszczu może być ciężko.
- ½ szklanki nerkowców – na mleko
- CIASTO:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 25 miękich daktyli
- ⅓ szklanki mleka z nerkowców
- 3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- KREM Z NERKOWCÓW
- ¾ szklanki nerkowców uprzednio namoczonych
- ⅓ szklanki mleka z nerkowców
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy albo klonowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- na wierzch – jagody albo borówka, wiórki kokosowe
- Dzień wcześniej należy namoczyć nerkowce, oddzielnie te na mleko i oddzielnie te na krem.
- Następnego dnia zacząć od zrobienia mleka z nerkowców – odsączyć nerkowce na mleko, wrzucić do blendera, zalać 1 szklanką wody i zmiksować całość na dużych obrotach. Mleko przelać przez gazę, orzechy z gazy odcisnąć.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Okrągłą formę z wyjmowanymi bokami ( ok 20 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Umieścić w melakserze daktyle z mlekiem – zmiksować na gładko, dodać pozostałe składniki i zmiksować na ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i piec ok 45 minut.
- Ostudzić ciasto.
- Przygotować krem – najpierw odsączyć nerkowce, umieścić w melakserze razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki krem.
- Na wierzch zimnego ciasta wyłożyć krem i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem udekorować jagodami/borówkami i wiórkami kokosowymi.
- Pozostałości przechowywać w lodówce.

Prezentuje się idealnie… już od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie ciasta z fasoli, być może to będzie właśnie to 🙂 pozdrawiam
Zachęcam??
Serdecznie polecam! Zrobiłam i wyszło przepyszne. Krem z nerkowców to w ogóle cudo i czuję, że zagości w mojej kuchni przy okazji innych deserów
tak on się nada do wielu deserow:) podobny krem wykorzystuję do truskawek zamiast śmietany:)