Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy

Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy

29 sierpnia 2017 by cookingforemily 17 komentarzy

sos-pomidorowy

Ten sos pomidorowy pojawiał się już na blogu nie raz – bo to mój ulubiony sposób na robienie sosu pomidorowego, i w sezonie pomidorowym robię go cały czas, przerabiając w ten sposób nadmiar pomidorów. Sos pasuje do wszystkich dań z pomidorami ( zupa, lazania, pizza, makaron, zapiekanki, pulpety, kluski etc), łatwo można regulować jego gęstość  i smak – dodając różne zioła. No i przede wszystkim jest bardzo prosty i  wymaga minimalnych nakładów pracy . Pomidory trzeba upiec w całości z czosnkiem i oliwą, zmiksować, a następnie za pomocą sitka pozbyć się niepotrzebnych pozostałości (skórki i pestki). Nie trzeba kroić w kostkę, nie trzeba obierać ze skórek i pozbawiać gniazd nasiennych, nie trzeba mieszać i czekać przy kuchni aż się rozgotuje.

Tak jak wspominałam ten sposób pojawił się na blogu nie raz przy okazji różnych dań ale stwierdziłam, że zasługuje na osobny wpis. A końcówka sierpnia jest idealnym czasem na ten przepis. Pomidory u mojej mamy obrodziły w tym roku, więc gotujemy i przerabiamy. W zeszły weekend zrobiłam kilka słoików ajvaru, a resztę przerobiłam na sos ( dodałam potem do zapiekanki z cukinią, i do makaronu dla Emilki).

sierpien 2017-11

sierpien 2017-6

sos-pomidorowy

Po upieczeniu pomidorów na dnie naczynia pozostanie rzadki płyn – możecie przełożyć same pomidory i je zmiksować bez tej pomidorowej wody – wtedy sos będzie gęsty lub dodać część (całość) by uzyskać rzadszą konsystencje. W żadnym jednak wypadku nie wylewajcie tej wody – warto ją przelać przez sitko i odstawić do ostygnięcia – będzie pyszna do wypicia.

5.0 from 4 reviews
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Mój ulubiony, najprostszy sos pomidorowy z pieczonych i przecieranych pomidorów.
Author: cooking for Emily
Ingredients
  • 1,5- 2 kg pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie trochę cukru
  • świeże zioła ( bazylia, pietruszka, koperek, oregano - do wyboru)
Instructions
  1. Pomidory umyć i każdy przekroić na połowę.
  2. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać oliwą.
  3. Czosnek obrać i całe ząbki włożyć między pomidory.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  5. Piec aż pomidory popękają, puszczą sok a te z z wierzchu lekko zczarnieją (ok 20-25 minut).
  6. Pomidory lekko przestudzić i przełożyć do miski.
  7. Jeżeli chcemy rzadszy sos (np do zrobienia zup) to razem z wodą jaka zostaje na dnie a jak chcemy gęsty to przełożyć tylko pomidory a wodę zlać przez sitko do miski - po wystygnięciu będzie pyszna do picia.
  8. Pomidory z czosnkiem zmiksować blenderem i przecedzić przez sitko ( na sitku zostaną skórki i pestki).
  9. Do sosu dodać ulubione zioła (albo nie) i ponownie całość zmiksować.
  10. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
3.5.3251

sos-pomidorowy

Tak jak wspominałam taki sos wykorzystywałam nie raz do różnych dań. Poniżej kilka inspiracji do czego można go wykorzystać:
Pulpety z indyka z cukinią w pomidorowym sosie
Zapiekane kluski z jarmużem i cukinią
Pulpety z kaszy jaglanej z mięsem i warzywami
Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej
Kluski z cukinią i białym serem
Warzywne mini pizze na spodzie z polenty
Zapiekane muszle z dynią i serami
Lazania z cukinii z mięsem
Zapiekanka makaronowa jak plaster miodu
Kremowa polenta z ratatouille
i wiele, wiele innych 🙂
sos-pomidorowy


Warzywa psiankowate 2017

Related Posts

  • Kluski z jarmużem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

    Nie powiem, żebym przepadała za jarmużem. Powiem raczej, że ciągle szukam na niego najlepszego sposobu.…

  • Zapiekane muszle z dynią i serami

    Te muszle z dynią to klasyczny przykład eksperymentu kuchennego na zasadzie: mam to i to,…

  • Zapiekane naleśniki z mąki ryżowej z mięsem i cukinią

    Chodziły za mną ostatnio nadziewane naleśniki. Koniecznie z mięsnym farszem i koniecznie pod serowo-pomidorową pierzynką.…

Filed Under: Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: pomidory, sos pomidorowy

« Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym
Tarta z owocami w lekko cytrynowym kremie »

Comments

  1. mopswkuchni says

    30 sierpnia 2017 at 14:33

    Przepiękne zdjęcia i pyszny sos. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    30 sierpnia 2017 at 15:48

    Ten sos jest niezawodny! Robiłam już wiele razy. Nie znam lepszego ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 sierpnia 2017 at 19:11

      Ja też już tylko taki robię, a w sezonie pomidorowym nawet raz w tygodniu:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        30 sierpnia 2017 at 21:37

        Super, że podałaś spis dań z tym pysznym sosikiem, będę próbować tych jeszcze nieodkrytych przeze mnie 😉

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          31 sierpnia 2017 at 09:44

          Dużo dobroci w tych linkach jest:) 🙂

          Odpowiedz
  3. Olga says

    1 września 2017 at 21:31

    Czy po zrobieniu sosu mogę go włożyć w słoiki na zimę? Wtedy co? W garnku z wodą gotuję słoiki ileś minut i już?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 września 2017 at 19:27

      Olga ja go zwykle robię do natychmiastowego wykorzystania ale myślę, że można go spokojnie zapasteryzować.
      To pewnie wiesz ale napiszę bo może ktoś jeszcze skorzysta – słoiki trzeba bardzo dobrze wymyć, przelać wrzątkiem (razem z zakrętkami) i ja jeszcze dla pewności wkładam do piekarnika nagrzanego do 100% tak na 10 minut.
      Potem przelej gorący sos, zakręć ( ale nie dociskaj) i albo znów do piekarnika nagrzanego do 100 % albo do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez ok 10-15 minut.
      Potem po wyjęciu jeszcze gorące dobrze dokręcić (przez ścierkę) i delikatnie odwrócić do góry spodem i tak zostawić do ostygnięcia.

      Odpowiedz
  4. Dawid says

    23 maja 2018 at 22:57

    Piekarnik ma być nagrzany do 100% (czyli maksymalnie), czy do 100 stopni?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 maja 2018 at 08:06

      do 100 stopni.

      Odpowiedz
  5. Magda says

    16 lipca 2018 at 12:34

    Co robimy z czosnkiem po wyjęciu? Blendujemy razem z pomidorami?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 lipca 2018 at 21:36

      tak, blendujemy z pomidorami

      Odpowiedz
  6. Magda says

    8 lutego 2020 at 17:20

    Ja co roku przygotowuje sos pomidorowy. W mojej piwnicy nie może go zabraknąć. Dużą zaletą jest to, że można go wykorzystać do różnych dań. Czasem brakuje pomysłu i czasu na obiad to wystarczy makaron, mięso, uzupełnić całość sosem i mamy pyszne gotowe danie. Poza tym jest z pewnością zdrowszy niż jakiś sos z supermarketu 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 lutego 2020 at 17:42

      tak, taki sok potem nie raz w ciągu zimy ratuje życie gdy w lodówce pustka:)

      Odpowiedz
  7. Monika says

    5 września 2020 at 17:49

    Mam pytanie,czy trzeba przecierać? Bo wydaje mi się to bardzo pracochłonne;) bardziej niż obranie że skórki po przelaniu wrzątkiem, próbowałaś zblendowac i zostawić skórki?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      11 września 2020 at 19:23

      No wlasnie gwarantuje Ci ze nie jest to wcale pracochłonne:) Więcej pracy na pewno wymaga obieranie skorek, albo wyjmowanie pestek. początkowo zostawiałam to w całości, bez przecierania ale powiem szczerze ze przeszkadzały mi trochę pestki i niedokładnie zblendowana skórka, w zapiekankach jeszcze to jest ok, ale np jako baza do makaronu to już mi przeszkadzało. Więc zaczęłam przepuszczać przez sitko i to trwa dosłownie chwilę, sok przecieka, szybko mieszasz a na końcu dociskasz na sitku resztki i już:) naprawdę chwiila:)

      Odpowiedz
  8. Op says

    5 stycznia 2021 at 14:54

    Pytanie w opisie jest 190 stopni w komentarzach jest znowu 100 stopni, czyli jaka ma być temperatura w piekarniku???

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 stycznia 2021 at 18:29

      Pomidory pieczemy w 190 stopniach tak jak w opisie, po przetarciu sos gotowy do wykorzystania
      istnieje tez możliwość zapasteryzowania sosu na później- pasteryzacja w 100 stopniach – i tego dotyczą komentarze

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress