Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Desery / Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

15 października 2014 by cookingforemily 3 komentarze

masło-dyniowe Przepisy na masło dyniowe ostatnio krążą w sieci i mocno zastawiam się dlaczego ten specyfik nazywa się masłem, skoro z masłem nie ma nic wspólnego. Ja bym to raczej nazwała konfiturą bo to po prostu odparowane pure z dyni, z sokiem jabłkowym, cukrem i przyprawami korzennymi. Powstaje z tego gęsta, mocno aromatyczna konfitura, kwintesencja jesieni. Można ją wykorzystać na kanapkę, można włożyć w  naleśniki lub po porostu zjeść łyżeczką. Świetnie  też nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków i właśnie w tym celu u mnie powstało:) Zrobiłam z jego udziałem cudowne drożdżowe zawijane bułeczki , które już niedługo pojawią się na blogu.

Źródła przepisu nie podaję, widziałam podobny przepis na kilku blogach i z grubsza wszędzie wygląda tak samo. Ja podpatrzyłam tu i tam, trochę zmieniłam proporcję i proszę:

Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
60 min
Total time
1 godzina 5 min
 
Pyszna mocno korzenna konfitura dyniowa do zjedzenia z bułką lub jako składnik różnych jesiennych wypieków
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 kg pure z dyni
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonych goździków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny umieścić w wysokim garnku.
  2. Gotować na wolnym ogniu około godziny aż całość mocno odparuje i zgęstnieje. W czasie gotowania należy przykryć garnek pokrywką bo mieszanka mocno bulgocze i pryska i może poparzyć. Przykrywkę jednak należy tak umieścić żeby para mogła swobodnie uciekać. Ja całość co jakiś czas mieszałam z odkrytą przykrywką aby ułatwić odparowywanie ale warto przy tym zgasić ogień żeby się nie poparzyć.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać
3.2.2802

 

Related Posts

  • Zawijane bułeczki drożdżowe z dynią

    Żeby nie zasypywać gruszek, a raczej dyni w popiele, dziś przepis na wykorzystanie masła dyniowego…

  • Patent na dynię

    Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę…

  • Sezon na dynię otwieramy! I przypominamy zeszłoroczne przepisy na dania z dyni.

    Otwieram na blogu sezon na dynię! Tak wiem, że dynie już od jakiegoś czasu panoszą…

Filed Under: Desery Tagged With: dynia, słodkie, wegańskie

« Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
Zawijane bułeczki drożdżowe z dynią »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    15 października 2014 at 09:32

    A ja się z masłem dyniowym jeszcze nie spotkałam, bardzo interesujący przepis.

    Odpowiedz
  2. Marcelina says

    16 października 2014 at 07:55

    I ja pierwszy raz słyszę, ale jak przeczytałam o bułeczkach czekam na przepis z wykorzystaniem masła dyniowego 🙂

    Odpowiedz
  3. codojedzenia says

    30 października 2014 at 20:57

    A może chcesz go dodać do przepisu miesiąca u mnie na blogu? Też się zastanawiam dlaczego masło…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress