Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche ciasto w tarcie, żeby było zdrowiej. Tarty uwielbiam, mam do perfekcji opanowane kruche ciasto, lubię bawić się tym co do środka. Tarta to bardzo wdzięczny pomysł na obiad. I chociaż ciasto kruche sprawdza się w niej idealnie to czasem nachodzą mnie wyrzuty sumienia gdy wkładam do miski kostkę masła. W jednej z takich chwil pojawił się w mojej głowie ten pomysł na spód z kaszy jaglanej. Ugotowaną kaszę zmieszałam z jajkiem, ziołami i parmezanem – wyłożyłam spód do tarty i zapiekłam. Ciasto wyszło zwarte, chrupiące na brzegach i bardzo dobrze się kroiło.
W dzisiejszym przepisie znajdziecie nadzienie szpinakowe z ricottą ale można je zastąpić innym ulubionym. I chociaż nie będą Was oszukiwać, że ten spód z kaszy jaglanej jest lepszy od ciasta kruchego ( bo nie jest) ale jest naprawdę smaczny. Pomysł ten polecam szczególnie w okresie przeziębieniowym- kasza jaglana doskonale obsusza więc warto jej jeść dużo gdy męczy Was katar.
- SPÓD
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub bazylii
- 4 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
- 250 g szpinaku
- ząbek czosnku
- oliwa
- łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 100 ml śmietany ( połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim)
- 400 g sera ricotta
- sól, pieprz
- 3 pomidory
- Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, odcedzić i zlać 2 szklankami wody.
- Gotować aż woda się odparuje i kasza będzie miękka. Zestawić z ognia, zruszyć kawę widelcem i przestudzić.
- Do kaszy dodać jajka, posiekane zioła i parmezan, doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać.
- Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć kaszę i dobrze uklepać, również na bokach tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
- Wyjąć z piekarnika.
- Umyć szpinak, posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i po minucie wrzucić połowę szpinaku, mieszać aż lekko zmięknie wrzucić resztę i chwilę przesmażyć aż cały szpinak zmięknie. Posolić szpinak i dodać sok z cytryny.
- W misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem, posolić i popieprzyć. Do masy dodać szpinak i dobrze wszystko wymieszać. Masę wylać na spód tarty.
- Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika i piec ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
Skirek says
Wygląda obłędnie…. i pewnie pusty talerz zostałby u mnie błyskawicznie, choć rodzinka nie przepada za szpinakiem;P
Stina says
Chciałam zapytać, na jakiej wielkości formę jest to ciasto? Chcę właśnie upiec tę tartę i się zastanawiam 🙂
cookingforemily says
Ja piekłam w formie o średnicy 30cm
Jolka says
Zrobiłam tartę idealnie według przepisu. Nawet ta sama blacha. Ciasto na spodzie nie utrzymało ciężaru, jest kruche i wszystko się po prostu rozwaliło. W smaku średnie.
cookingforemily says
Może kasza nie była dobrze odparowana. Nie może być w niej wody. Dlatego moglo sie rozpasc. U mnie ciasto wyszło zwarte.
Ola says
Swietny przepis! Dziekuje! Wyszło rewelacyjnie. Brakowało minutami w jakiej temp. piec juz z masa, wiec piekłam 30min. w 180st. na termoobiegu. Pyszne.
cookingforemily says
dzięki:)
co do temperatury to tak jak zrobiłaś – w 180 stopniach
Paulina says
Robilam dzisiaj. Wyszla bardzo smaczna.
Nastepnym razem skusze sie na odrobine wiecej czosnku:-)
Ciekawy pomysl na wykorzystanie kaszy jaglanej, ktora u nas ostatnio bardzo czesto na talerzu.
Dzieki za przepis!
Ania says
Super przepis! Zrobiłam dziś na obiad, z małą modyfikacją nadzienia (miałam mniej szpinaku i almette zamiast ricotty). Cała rodzina zgodnie uznała, że jaglana spód tarty będzie u nas częściej gościł!
Monika says
Właśnie zrobiłam spod wyszedł dość wilgotny , ogólnie całkiem niezłe mój syn określił góra 10/10,spod 6/10, muszę pppracowac nad kruchym spodem .
cookingforemily says
Warto dłużej podpiec ten spód w takim razie. Cieszę się, że Wam smakowało.
Ania says
Zrobiłam ja dziś. Ja nie dałam smietany i o jedno jajko mniej do szpinaku, by nie byla za rzadka.
Moim gościom smakowała, mega. Przepyszna, na pewno zrobie ja niedługo jeszcze raz. Dziękuję za przepis .
wade says
Za mało po angielsku. Nie rozumiem przepisu.
cookingforemily says
a ja przyznam szczerze nie rozumiem komentarza