Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

12 października 2014 by cookingforemily 14 komentarzy

szpinakowa-tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej
Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche ciasto w tarcie, żeby było zdrowiej. Tarty uwielbiam, mam do perfekcji opanowane kruche ciasto, lubię bawić się tym co do środka. Tarta to bardzo wdzięczny pomysł na obiad. I chociaż ciasto kruche sprawdza się w niej idealnie to czasem nachodzą mnie wyrzuty sumienia gdy wkładam do miski kostkę masła. W jednej z takich chwil pojawił się w mojej głowie ten pomysł na spód z kaszy jaglanej. Ugotowaną kaszę zmieszałam z jajkiem, ziołami i parmezanem – wyłożyłam spód do tarty i zapiekłam. Ciasto wyszło zwarte, chrupiące na brzegach i bardzo dobrze się kroiło.

W dzisiejszym przepisie znajdziecie nadzienie szpinakowe z ricottą ale można je zastąpić innym ulubionym. I chociaż nie będą Was oszukiwać, że ten spód z kaszy jaglanej jest lepszy od ciasta kruchego ( bo nie jest) ale jest naprawdę smaczny. Pomysł ten polecam szczególnie w  okresie przeziębieniowym- kasza jaglana doskonale obsusza więc warto jej jeść dużo gdy męczy Was katar.


5.0 from 2 reviews
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej
 
Drukuj
Prep time
45 min
Cook time
30 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Serves: 8
Ingredients
  • SPÓD
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki posiekanych ziół: natki pietruszki, koperku lub bazylii
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • 250 g szpinaku
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany ( połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim)
  • 400 g sera ricotta
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory
Instructions
  1. Kaszę przepłukać kilkakrotnie wodą, odcedzić i zlać 2 szklankami wody.
  2. Gotować aż woda się odparuje i kasza będzie miękka. Zestawić z ognia, zruszyć kawę widelcem i przestudzić.
  3. Do kaszy dodać jajka, posiekane zioła i parmezan, doprawić solą i pieprzem i dobrze wszystko wymieszać.
  4. Formę na tartę wysmarować masłem. Wyłożyć kaszę i dobrze uklepać, również na bokach tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok 10-15 minut aż się lekko zarumieni.
  5. Wyjąć z piekarnika.
  6. Umyć szpinak, posiekać czosnek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i po minucie wrzucić połowę szpinaku, mieszać aż lekko zmięknie wrzucić resztę i chwilę przesmażyć aż cały szpinak zmięknie. Posolić szpinak i dodać sok z cytryny.
  7. W misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem, posolić i popieprzyć. Do masy dodać szpinak i dobrze wszystko wymieszać. Masę wylać na spód tarty.
  8. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu tarty. Wstawić do piekarnika i piec ok 25- 30 minut w 180 stopniach.
3.3.2998

 

Related Posts

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Na przepisy na pizzę na spodzie z kalafiora trafiałam w sieci co jakiś czas. I chociaż…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

  • Warzywne mini pizze na spodzie z polenty

    Polenta to tradycyjna włoska mamałyga przygotowywana z kaszki lub mąki kukurydzianej. Ja przygotowuje ją z…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: kasza jaglana, pomidory, szpinak, tarta na słono, wegetariańskie

« Zapiekana owsianka z bananami
Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą »

Comments

  1. Skirek says

    15 października 2014 at 20:25

    Wygląda obłędnie…. i pewnie pusty talerz zostałby u mnie błyskawicznie, choć rodzinka nie przepada za szpinakiem;P

    Odpowiedz
  2. Stina says

    6 marca 2015 at 17:48

    Chciałam zapytać, na jakiej wielkości formę jest to ciasto? Chcę właśnie upiec tę tartę i się zastanawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      6 marca 2015 at 19:19

      Ja piekłam w formie o średnicy 30cm

      Odpowiedz
  3. Jolka says

    2 maja 2015 at 17:36

    Zrobiłam tartę idealnie według przepisu. Nawet ta sama blacha. Ciasto na spodzie nie utrzymało ciężaru, jest kruche i wszystko się po prostu rozwaliło. W smaku średnie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 maja 2015 at 20:41

      Może kasza nie była dobrze odparowana. Nie może być w niej wody. Dlatego moglo sie rozpasc. U mnie ciasto wyszło zwarte.

      Odpowiedz
  4. Ola says

    5 maja 2015 at 20:53

    Swietny przepis! Dziekuje! Wyszło rewelacyjnie. Brakowało minutami w jakiej temp. piec juz z masa, wiec piekłam 30min. w 180st. na termoobiegu. Pyszne.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      5 maja 2015 at 21:00

      dzięki:)
      co do temperatury to tak jak zrobiłaś – w 180 stopniach

      Odpowiedz
      • Paulina says

        8 sierpnia 2015 at 20:23

        Robilam dzisiaj. Wyszla bardzo smaczna.
        Nastepnym razem skusze sie na odrobine wiecej czosnku:-)
        Ciekawy pomysl na wykorzystanie kaszy jaglanej, ktora u nas ostatnio bardzo czesto na talerzu.
        Dzieki za przepis!

        Odpowiedz
  5. Ania says

    21 grudnia 2015 at 19:16

    Super przepis! Zrobiłam dziś na obiad, z małą modyfikacją nadzienia (miałam mniej szpinaku i almette zamiast ricotty). Cała rodzina zgodnie uznała, że jaglana spód tarty będzie u nas częściej gościł!

    Odpowiedz
  6. Monika says

    9 listopada 2016 at 15:02

    Właśnie zrobiłam spod wyszedł dość wilgotny , ogólnie całkiem niezłe mój syn określił góra 10/10,spod 6/10, muszę pppracowac nad kruchym spodem .

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 listopada 2016 at 16:23

      Warto dłużej podpiec ten spód w takim razie. Cieszę się, że Wam smakowało.

      Odpowiedz
  7. Ania says

    17 marca 2017 at 16:19

    Zrobiłam ja dziś. Ja nie dałam smietany i o jedno jajko mniej do szpinaku, by nie byla za rzadka.
    Moim gościom smakowała, mega. Przepyszna, na pewno zrobie ja niedługo jeszcze raz. Dziękuję za przepis .

    Odpowiedz
  8. wade says

    10 października 2017 at 10:42

    Za mało po angielsku. Nie rozumiem przepisu.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 października 2017 at 11:55

      a ja przyznam szczerze nie rozumiem komentarza

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress