Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Zawijane bułeczki drożdżowe z dynią

Zawijane bułeczki drożdżowe z dynią

16 października 2014 by cookingforemily 7 komentarzy

zawijane-bułki-drożdżowe-z-dynia Żeby nie zasypywać gruszek, a raczej dyni w popiele, dziś przepis na wykorzystanie masła dyniowego , które pojawiło się wczoraj na blogu: zawijane bułeczki drożdżowe, przekładane tym właśnie masłem dyniowym.

Nie będę się specjalnie rozpisywać, powiem Wam jedno: to było coś niesamowitego. Bardzo delikatne, odrywane  drożdżóweczki z korzenną dynią, które same są wyśmienite ale nam było tego szczęścia  mało więc zjedliśmy je na dodatek ze słodko-słonym serkiem. Obłędne!  A do tego taka całkiem znośna jesień…

Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na wyrośnięcie ciasta – ok 2 godziny, ale ciasto można też zostawić na noc w chłodnym miejscu i upiec następnego dnia.

zawijane-bułki-drożdżowe-z-dynia

Zawijane bułeczki drożdżowe z masłem dyniowym
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
35 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Drożdżowe, odrywane bułeczki z masłem dyniowym. Do podania opcjonalnie z białym serkiem wymieszanym z czekolada.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • ¾ kostki masła
  • 100 g gęstej śmietany
  • ¾ szklanki mleka
  • NADZIENIE:
  • ok 1 szklanki masła dyniowego
  • DO PODANIA OPCJONALNIE:
  • 250 g serka białego ( philadelphia albo twój smak)
  • 100 gr białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Instructions
  1. Zrobić ciasto:
  2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.
  3. Masło roztopić.
  4. Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.
  5. Mleko podgrzać ale nie gotować.
  6. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
  7. Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).
  8. Na cieście rozłożyć masło dyniowe i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.
  9. Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.
  10. Dużą prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego w formie w rzędach, ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło.
  12. Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
  13. Można podawać z serkiem wymieszanym z rozpuszczoną białą czekoladą i cukrem.
3.2.2802

zawijane-bułki-drożdżowe-z-dynia

Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika

 

 

Related Posts

  • Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą

    Przepisy na masło dyniowe ostatnio krążą w sieci i mocno zastawiam się dlaczego ten specyfik…

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Patent na dynię

    Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: bułki, ciasto, drożdżowe, dynia, słodkie

« Masło dyniowe, które jak dla mnie jest bardziej konfiturą
Kluski z kurczaka do rosołu »

Comments

  1. Inspirowane Smakiem says

    16 października 2014 at 08:05

    Mmm, wygląda na wypiek idealny do popołudniowej kawy:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2014 at 08:22

      o tak:)

      Odpowiedz
  2. Konczi i Szpileczka says

    16 października 2014 at 09:31

    wyglądają obłednie

    Odpowiedz
  3. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    16 października 2014 at 09:32

    Musiały być pyszne, szczególnie w połączeniu z tym serkiem 🙂

    Odpowiedz
  4. gin says

    16 października 2014 at 20:22

    Po prostu cudowne!
    Już się w nich zakochałam 🙂

    Odpowiedz
  5. zaza says

    2 grudnia 2016 at 13:59

    Czy samo ciasto drozdzowe z tego przepisu nadawaloby się na makowiec zwijany ?

    A Bułeczki z nadzieniem pycha !!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      2 grudnia 2016 at 17:42

      Myślę, że tak. Robiłam je z uniwersalnego przepisu na ciasto drożdżowe mojej mamy:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress