Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Pierogi z botwinką i serami

Pierogi z botwinką i serami

19 maja 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

pierogi-z-botwinka-i-serami  No dobra, dosyć żartów. To danie to poważna sprawa. Zrobiłam je w zeszłym roku przy okazji konkursu kulinarnego. Wymyśliłam sobie farsz z botwinką i delikatnym serkiem (ricotta, mascarpone) do tego masełko, koperek i parmezan. Nie jestem osobą pierogową, dużo z tym roboty, naprawdę na palcach jednej ręki mogę policzyć samodzielnie wykonane przeze mnie pierogi. Ale podeszłam do sprawy poważnie.  Po ciasto na pierogi udałam się więc do mojej mamy – wyjadaczki pierogowej. Chciałam, żeby pierogi miały kształt trójkąta więc wycinałam kwadraty przy linijce – ale to oczywiście nie jest koniecznie, sprawdzi się każdy pierogowy kształt. Nie chodzi tu zupełnie o kształt – tylko o idealne ciasto od pierogowej weteranki i lekki farsz botwinkowo-serowo-czosnkowy. Farsz zrobiłam na oko, ale okazało się, że trafiłam z proporcjami idealnie – nie zostało mi ani farszu ani ciasta. Wyszło danie genialne ( jak dla mnie). Serio – te pierogi z botwinką były o-błę-dne! Warte każdej włożonej w nie minuty. Do tej pory moja siostra wspomina je z rozmarzeniem w oku. Was bardzo namawiam w sezonie na podjęcie się tego wyzwania. Sama siebie nie muszę namawiać, czekam tylko na wolniejszy dzień.

W farszu są trzy sery – mascarpone, ricotta i parmezan. Ale możecie pominąć jeden z nich – parmezan też można podać na wierzchu, a zamiast mascarpone dodać ricottę.

pierogi-z-botwinka-i-serami

5.0 from 1 reviews
Pierogi z botwinką i serami
 
Drukuj
Prep time
60 min
Cook time
20 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Cudowne majowe danie - pierożki z farszem z botwinki ricottą i mascarpone, podane z parmezanem. Buraczki i trzy sery. Lekkie i delikatne.
Ingredients
  • CIASTO
  • 400 g mąki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • trochę mąki do podsypania
  • FARSZ:
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g serka ricotta albo capri
  • 150 g mascarpone
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • DO PODANIA:
  • masło
  • koperek
  • opcjonalnie: płatki parmezanu
Instructions
  1. Przygotować ciasto:
  2. Do mąki dodać sól, jajka i żółtka, wymieszać. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut). W miarę potrzeby podsypać trochę mąki. Odłożyć na pół godziny.
  3. Przygotować farsz:
  4. Czosnek posiekać.
  5. Botwinkę umyć i odsączyć z wody, łodyżki drobno posiekać w 1 cm kawałki, odłożyć. Liście posiekać oddzielnie i odłożyć.
  6. Na patelni rozrzać masło i oliwę. Lekko przesmażyć czosnek ( ok 1 minut) dodać łodyżki i smażyć ok 10 minut mieszając. Następnie dodać liście i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekiego przestygnięcia.
  7. W misce wymieszać sery z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać botwinkę i wymieszać.
  8. Ciasto podzielić na dwie części.
  9. Pierwszą część rozwałkować cienko, nadać kształt prostokąta. Radełkiem wycinać kwadraty ok 8x8 cm ( ja to robiłam przy linijce). Na każdy kwadrat nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Można lekko posmarować brzegi wodą. Następnie jeszcze po dociskać brzegi widelcem.
  10. Można też sklejać inne kształty – kwadraty lub klasyczne pierogowe kółka.
  11. To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
  12. Gotować partiami w osolonej wodzie, po ok 6-7 minut. Wykładać na tacę.
  13. Przed podaniem łyżkę masła na patelni, lekko podsmażyć pierogi na końcu dodać posiekany koperek. Można posypać płatkami parmezanu.
3.5.3208

pierogi-z-botwinka-i-serami

 

Filed Under: Do szkoły, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: botwinka, mascarpone, parmezan, pierogi, ricotta

« Czekoladowe gofry z cukinią
Placuszki z macha i borówkami »

Comments

  1. siostra says

    19 maja 2016 at 14:07

    prawda to…do tej pory przenoszę się w inny świat na samą myśl o nich… zdecydowanie w moim top10!

    Odpowiedz
  2. Kasia Tapenda says

    19 maja 2016 at 15:33

    Bardzo dobrze zrobiony przepis. Gratuluję 😀
    Faktycznie jest tak, że pierogi są troche pracochłonne. Pracę ułatwia maszynka do robienia wałkowania makaronu. Ja bez nie już nie moge się obejść. Skończyłam z wałkiem. ostatnio zaopatrzymałam se również w foremkę do wycinania pierogów. Owszem wszsytkie pirogi , a w zasadzie ravioli są kwadratowe, ale liczy się czas. Plecam wziąc pod uwagę taki najprostszy sprzet.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 maja 2016 at 16:10

      też myślałam o takim sprzęcie ale mam już tak zawaloną kuchnię, wszystkie szafki w środku i na wierzchu, że na serio muszę się mocno ograniczać…

      Odpowiedz
  3. rabarbarowo says

    19 maja 2016 at 21:17

    Te trzy sery to zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam <3

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 maja 2016 at 21:21

      serów nigdy za wiele:)

      Odpowiedz
  4. wawrzyniak_kaska says

    23 maja 2016 at 23:26

    Wow! Ale świetny przepis, to już kolejny który muszę wypróbować !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress