Chociaż przepisów na ciastka owsiane z czekoladą jest w internecie mnóstwo to pomyślałam, że jednak chce je mieć i ja na swoim blogu. Bo to klasyk absolutny, idealny na szybkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Nie wymagające dużo pracy, szybkie i proste i przede wszystkim smakują wszystkim. Emilka je uwielbia i ciągle się ich domaga. Długo zachowują świeżość i w pojemniku mogą poleżeć z tydzień. Warto zrobić na zapas bo szybko schodzą.
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Prep time
Cook time
Total time
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
- szklanka mąki (u mnie orkiszowa tym 1050)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 180 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Instructions
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem, cynamonem i solą.
- Masło umieścić w misce i zmiksować z cukrem ( przez ok 3-5 minut).
- Do masła dodać jajka i zmiksować, potem dodać mąkę i wymiksować.
- Do mieszanki dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie łyżką.
- Czekoladę posiekać na drobne kosteczki i wmieszać do ciasta.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papier nakładać łyżką porcje ciasta.
- Zachować lekki odstęp między ciastkami bo będą się zwiększały,
- Piec ok 15 minut w 180 stopniach.

Świetne, niezawodne, pycha ciastka! 😉
Jak zwykle wyglądają przepysznie i na bank tak tez smakują ??
Rewelacyjny przepis, szybkie i proste wykonanie 🙂 dziękuję za inspirację! Robię kolejny raz, ale dla odmiany z suszoną żurawiną zamiast czekolady
Powodzenia z żurawiną bo ona jest dosc kaprysna i po upieczeniu moze byc twarda. Po przełożeniu na blache te najbardziej wystajace poupychaj w srodku ciastek zeby sie nie spiekły
Dziękuję, zblendowałam przed dodaniem i jest pysznie.
Czy można dodać obojętnie jakiej mąki? Np szklanke owsianej? niestety nie mogę dodać pszennej, ani orkiszowej.
Tak, owsiana powinna się dobrze sprawdzić.
Najlepsze prosto z blachy, potem niestety wyczuwalna soda :/ zastanawiam się, co się stanie, jeśli zamiast sody dam tylko proszek do pieczenia.
Na pewno nie będą takie chrupiące, ale urosną więc spokojnie możesz spróbować bez sody. W smaku będę podobne tylko bardziej miękkie.
Ok, chyba po prostu trafiły mi się egzemplarze, w których było bardziej czuć sodę. 🙂 te ciastka uzależniają, juz drugi raz je robiłam. 😉
zgadzam się:) my też je znów piekłyśmy w ten weekend:)
Ile wychodzi sztuk?
Nie pamiętam dokładnie ale pamiętam, że było ich trochę więcej niż na zdjęciu więc obsatwiam tak ze 25
BArdzo chcialabym pominąć jajko i zrobić wersję wegańską. Da się?
Może dodaj rozgniecionego banana zamiast jajek powinno byc ok.
Czy w przepisie jest 3/4 torebki proszku do pieczenia?:)
Nie,chodzi o łyżeczkę
Tak myślałam, dziękuję:*
Czy mozna pominac maslo? Albo czyms zastapic?
tłuszcz jakiś musi być. możesz spróbować np z olejem kokosowym tylko myślę, że trzeba dać go mniej niż masła
Ciasteczka naprawdę dobre, polecam.
Nie polecam. Zrobiłam według przepisu i czuć samą sodę. Musiałam wyrzucić bo nic się z nimi nie dało zrobić, były paskudne
owszem czuć sodę – bo ona jest w składnikach wiec ja czuć. ale moim zdaniem nie dominuje a robiłam ten przepis wielokrotnie