Chociaż przepisów na ciastka owsiane z czekoladą jest w internecie mnóstwo to pomyślałam, że jednak chce je mieć i ja na swoim blogu. Bo to klasyk absolutny, idealny na szybkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Nie wymagające dużo pracy, szybkie i proste i przede wszystkim smakują wszystkim. Emilka je uwielbia i ciągle się ich domaga. Długo zachowują świeżość i w pojemniku mogą poleżeć z tydzień. Warto zrobić na zapas bo szybko schodzą.
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Prep time
Cook time
Total time
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
- szklanka mąki (u mnie orkiszowa tym 1050)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 180 g miękkiego masła
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Instructions
- Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem, cynamonem i solą.
- Masło umieścić w misce i zmiksować z cukrem ( przez ok 3-5 minut).
- Do masła dodać jajka i zmiksować, potem dodać mąkę i wymiksować.
- Do mieszanki dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie łyżką.
- Czekoladę posiekać na drobne kosteczki i wmieszać do ciasta.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papier nakładać łyżką porcje ciasta.
- Zachować lekki odstęp między ciastkami bo będą się zwiększały,
- Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Ewa says
Świetne, niezawodne, pycha ciastka! 😉
Karina says
Jak zwykle wyglądają przepysznie i na bank tak tez smakują ??
Ola says
Rewelacyjny przepis, szybkie i proste wykonanie 🙂 dziękuję za inspirację! Robię kolejny raz, ale dla odmiany z suszoną żurawiną zamiast czekolady
cookingforemily says
Powodzenia z żurawiną bo ona jest dosc kaprysna i po upieczeniu moze byc twarda. Po przełożeniu na blache te najbardziej wystajace poupychaj w srodku ciastek zeby sie nie spiekły
Ola says
Dziękuję, zblendowałam przed dodaniem i jest pysznie.
natalia says
Czy można dodać obojętnie jakiej mąki? Np szklanke owsianej? niestety nie mogę dodać pszennej, ani orkiszowej.
cookingforemily says
Tak, owsiana powinna się dobrze sprawdzić.
myako says
Najlepsze prosto z blachy, potem niestety wyczuwalna soda :/ zastanawiam się, co się stanie, jeśli zamiast sody dam tylko proszek do pieczenia.
cookingforemily says
Na pewno nie będą takie chrupiące, ale urosną więc spokojnie możesz spróbować bez sody. W smaku będę podobne tylko bardziej miękkie.
myako says
Ok, chyba po prostu trafiły mi się egzemplarze, w których było bardziej czuć sodę. 🙂 te ciastka uzależniają, juz drugi raz je robiłam. 😉
cookingforemily says
zgadzam się:) my też je znów piekłyśmy w ten weekend:)
Ania says
Ile wychodzi sztuk?
cookingforemily says
Nie pamiętam dokładnie ale pamiętam, że było ich trochę więcej niż na zdjęciu więc obsatwiam tak ze 25
Ada says
BArdzo chcialabym pominąć jajko i zrobić wersję wegańską. Da się?
cookingforemily says
Może dodaj rozgniecionego banana zamiast jajek powinno byc ok.
Ela says
Czy w przepisie jest 3/4 torebki proszku do pieczenia?:)
cookingforemily says
Nie,chodzi o łyżeczkę
Ela says
Tak myślałam, dziękuję:*
Ruzia says
Czy mozna pominac maslo? Albo czyms zastapic?
cookingforemily says
tłuszcz jakiś musi być. możesz spróbować np z olejem kokosowym tylko myślę, że trzeba dać go mniej niż masła
Marta says
Ciasteczka naprawdę dobre, polecam.
Ania says
Nie polecam. Zrobiłam według przepisu i czuć samą sodę. Musiałam wyrzucić bo nic się z nimi nie dało zrobić, były paskudne
cookingforemily says
owszem czuć sodę – bo ona jest w składnikach wiec ja czuć. ale moim zdaniem nie dominuje a robiłam ten przepis wielokrotnie