Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą

Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą

22 września 2016 by cookingforemily 23 komentarze

ciastka-owsiane-z-czekolada

Chociaż przepisów na ciastka owsiane z czekoladą jest w internecie mnóstwo to pomyślałam, że jednak chce je mieć i ja na swoim blogu. Bo to klasyk absolutny, idealny na szybkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy. Nie wymagające dużo pracy, szybkie i proste i przede wszystkim smakują wszystkim. Emilka je uwielbia i ciągle się ich domaga. Długo zachowują świeżość i w pojemniku mogą poleżeć z tydzień. Warto zrobić na zapas bo szybko schodzą.


3.3 from 3 reviews
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
15 min
Total time
30 min
 
Klasyczne ciastka owsiane z czekoladą
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • szklanka mąki (u mnie orkiszowa tym 1050)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 180 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Instructions
  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem, cynamonem i solą.
  2. Masło umieścić w misce i zmiksować z cukrem ( przez ok 3-5 minut).
  3. Do masła dodać jajka i zmiksować, potem dodać mąkę i wymiksować.
  4. Do mieszanki dodać płatki owsiane i wymieszać dokładnie łyżką.
  5. Czekoladę posiekać na drobne kosteczki i wmieszać do ciasta.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Na papier nakładać łyżką porcje ciasta.
  7. Zachować lekki odstęp między ciastkami bo będą się zwiększały,
  8. Piec ok 15 minut w 180 stopniach.
3.5.3226

ciastka-owsiane-z-czekolada

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, czekolada, płatki owsiane

« Orzechowa tarta z cukinią i serami
Wytrawne muffinki z gruszką i serem pleśniowym »

Comments

  1. Ewa says

    23 września 2016 at 09:23

    Świetne, niezawodne, pycha ciastka! 😉

    Odpowiedz
  2. Karina says

    24 września 2016 at 21:17

    Jak zwykle wyglądają przepysznie i na bank tak tez smakują ??

    Odpowiedz
  3. Ola says

    7 października 2016 at 17:37

    Rewelacyjny przepis, szybkie i proste wykonanie 🙂 dziękuję za inspirację! Robię kolejny raz, ale dla odmiany z suszoną żurawiną zamiast czekolady

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 października 2016 at 17:51

      Powodzenia z żurawiną bo ona jest dosc kaprysna i po upieczeniu moze byc twarda. Po przełożeniu na blache te najbardziej wystajace poupychaj w srodku ciastek zeby sie nie spiekły

      Odpowiedz
      • Ola says

        7 października 2016 at 20:44

        Dziękuję, zblendowałam przed dodaniem i jest pysznie.

        Odpowiedz
  4. natalia says

    18 października 2016 at 16:07

    Czy można dodać obojętnie jakiej mąki? Np szklanke owsianej? niestety nie mogę dodać pszennej, ani orkiszowej.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 października 2016 at 18:07

      Tak, owsiana powinna się dobrze sprawdzić.

      Odpowiedz
  5. myako says

    19 października 2016 at 13:59

    Najlepsze prosto z blachy, potem niestety wyczuwalna soda :/ zastanawiam się, co się stanie, jeśli zamiast sody dam tylko proszek do pieczenia.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 października 2016 at 21:02

      Na pewno nie będą takie chrupiące, ale urosną więc spokojnie możesz spróbować bez sody. W smaku będę podobne tylko bardziej miękkie.

      Odpowiedz
      • myako says

        22 października 2016 at 11:53

        Ok, chyba po prostu trafiły mi się egzemplarze, w których było bardziej czuć sodę. 🙂 te ciastka uzależniają, juz drugi raz je robiłam. 😉

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          24 października 2016 at 12:34

          zgadzam się:) my też je znów piekłyśmy w ten weekend:)

          Odpowiedz
  6. Ania says

    20 grudnia 2016 at 16:49

    Ile wychodzi sztuk?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      20 grudnia 2016 at 22:01

      Nie pamiętam dokładnie ale pamiętam, że było ich trochę więcej niż na zdjęciu więc obsatwiam tak ze 25

      Odpowiedz
  7. Ada says

    21 grudnia 2016 at 15:41

    BArdzo chcialabym pominąć jajko i zrobić wersję wegańską. Da się?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 grudnia 2016 at 16:52

      Może dodaj rozgniecionego banana zamiast jajek powinno byc ok.

      Odpowiedz
  8. Ela says

    13 lutego 2017 at 16:32

    Czy w przepisie jest 3/4 torebki proszku do pieczenia?:)

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 lutego 2017 at 18:02

      Nie,chodzi o łyżeczkę

      Odpowiedz
      • Ela says

        14 lutego 2017 at 16:35

        Tak myślałam, dziękuję:*

        Odpowiedz
  9. Ruzia says

    2 kwietnia 2020 at 14:29

    Czy mozna pominac maslo? Albo czyms zastapic?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 kwietnia 2020 at 13:38

      tłuszcz jakiś musi być. możesz spróbować np z olejem kokosowym tylko myślę, że trzeba dać go mniej niż masła

      Odpowiedz
  10. Marta says

    1 maja 2020 at 13:50

    Ciasteczka naprawdę dobre, polecam.

    Odpowiedz
  11. Ania says

    27 sierpnia 2020 at 21:23

    Nie polecam. Zrobiłam według przepisu i czuć samą sodę. Musiałam wyrzucić bo nic się z nimi nie dało zrobić, były paskudne

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 sierpnia 2020 at 18:26

      owszem czuć sodę – bo ona jest w składnikach wiec ja czuć. ale moim zdaniem nie dominuje a robiłam ten przepis wielokrotnie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress