Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem

Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem

6 września 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami

Dziś pierwszy przepis z cyklu wrześniowych propozycji idealnych do zapakowania dziecku do szkoły – bułka drożdżówka… czyli sprawa, rzekłabym- polityczna;) Nie mając dziecka w szkole trochę ominęłam całą aferę drodżówkową ale coś niecoś do mnie docierało. Wycofanie, protesty, bojkoty i ponowne wprowadzenie z ograniczeniami. Cóż moja drożdżówka wydaje się spełnia normy, przynajmniej w kwestii obniżonej zawartości cukru, którego nie ma tam wcale:) Moja bułka jest bowiem wytrawna, pomidorowa, na bazie mąki orkiszowej. Pomidory (przecier) są w cieście dzięki czemu ma ładny pomarańczowy kolor i pomidory są też w nadzieniu (suszone). Całość jest rolowana i cięta w kawałki, ma kształt ślimaka a po przekrojeniu widać ładne, pomidorowe warstwy.

Bułka długo zachowuje świeżość, nie zamienia się w kamień dnia następnego i nawet trzeciego dnia po upieczeniu była dobra do jedzenia. Tylko ważne jest tu przykładne wyrobienie ciasta – to jest cześć, do której trzeba się przyłożyć i nie można iść na skróty:) Ciasto z tego przepisu można też wykorzystać do pizzy.

rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami

rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami

Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Drożdżowe rwane bułki z mąki orkiszowej, suszonymi pomidorami i serem.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
  • Ciasto
  • 1 opakowanie (7g) drożdży suchych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400 g mąki orkiszowej (plus więcej do podsypywania)
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • Nadzienie
  • 70 g suszonych pomidorów z zalewy ( nie specjalnie obsączajcie ich z oliwy, niech będą tłustawe)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 spory ząbek czosnku (mogą być z suszonych pomidorów ale wtedy trzeba 2 ząbki)
  • ok 70 gr startego sera żółtego do posypania
Instructions
  1. W misce wymieszać wodę, drożdże i koncentrat.
  2. Do drugiej sporej miski wyłożyć mąkę z solą i wymieszać.
  3. Do mąki wblć mieszankę wody z drożdżami i wymieszać.
  4. Ciasto wyrabiać przez ok 7-10 minut, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  5. Powinno być podobne do ciasta na pizzę i po wyrobieniu całkowicie odchodzić od rąk.
  6. Ciasto podsypać mąką i zostawić na ok 10 min.
  7. W tym czasie przygotować nadzienie – umieścić wszystkie składniki w mikserze i zmiksować na gładką pastę.
  8. Ciasto rozwałkować w prostokąt (raczej podłużny), wyłożyć na nie pastę i dokładnie rozsmarować.
  9. Ciasto z nadzieniem zwinąć w rulon, przeciąć go na połowę, potem znów na połowę i następnie na trzy części. Powinno wyjść 12 ruloników.
  10. Ułożyć kawałki w blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  11. Posypać startym serem.
  12. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3.5.3208

rwane-bulki-z-suszonymi-pomidorami

 

 

Related Posts

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Ciasto z rabarbarem na migdałowo-pomarańczowym kremie

    Mówiłam już że lubię maj?  Za pierwsze ciepłe noce, za rabarbar, szparagi, truskawki, za wybuch…

Filed Under: Do szkoły, Przekąska Tagged With: bułka, do szkoły, drożdżowka, suszone pomidory

« Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły
Ciastka z migdałami i figami »

Comments

  1. gin says

    7 września 2016 at 00:34

    Świetny bułki!
    Mnie też afera drożdżówkowa ominęła – dzięki Bogu…

    Odpowiedz
  2. Aga says

    9 września 2016 at 10:54

    A mąka powinna być biała? Bo do tej pory spotykałam tylko mąkę orkiszową pełnoziarnistą.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      9 września 2016 at 11:07

      Ja użyłam do tego przepisu takiej orkiszowej drobno mielonej i ona nie jest co prawda tak jasna jak mąka biała ale jest dość jasna.

      Odpowiedz
  3. Kinga says

    10 września 2016 at 10:43

    Można te bułeczki mrozić? Mam zamiar upiec je dla swojego dwulatka, więc zbyt szybko nie zostaną skonsumowane. A co do mąki, to ostatnio widziałam jasną mąkę orkiszową (tortową) w Tesco.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 września 2016 at 14:33

      Nie mrozilam ich ale myślę ze bez problemu można je zamrozić- tak jak pieczywo

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress