Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Ciastka z migdałami i figami

Ciastka z migdałami i figami

8 września 2016 by cookingforemily 11 komentarzy

ciastka-z-migdałami-figami

Te ciastka z migdałami i figami przypominają włoskie cantucci. Twardawe, choć nie aż tak twarde jak cantucci, mało słodkie, idealne do kawy albo do spakowania jako  przekąska do szkoły. Są z mąki orkiszowej i mielonych migdałów. Ja za takimi ciastkami przepadam, Emilka ma lekki problem z figami (myślę, że to problem tych małych ziarenek, które są w figach) i chociaż one mi tu bardzo pasują to następnym razem spróbuję dodać suszone morele bo myślę, że też będą pasować.

A z wieści pozakulinarnych acz okołodomowych – od kilku dni mamy kotka! Mały, dwumiesięczny, biało-rudy kotek. Przygarnięty z dość surowego środowiska gdzie miał 8 rodzeństwa, więc aktualnie go wyprowadzamy na prostą w kwestii czystości i pasożytów. Braliśmy go jako kotkę, Emilka już go nazwała Melą, ale okazał się być jednak chłopcem. Po lekkim szoku i płaczach ( no bo miała być dziewczynka, mamo proszę zrób coś!) Emilka przełknęła tę genderową wpadkę i z bardzo gorliwą miłością ciągle go tarmosi, miętoli i poddusza. Kotek się przyzwyczaja, czasem jest Puszkiem, czasem Mruczkiem ale kwestia chyba jeszcze nie jest przesądzona. Dziś nas obudził o 6 rano. Ja też chyba się muszę przyzwyczaić…

ciastka-z-migdałami-figami

5.0 from 2 reviews
Ciastka migdałowe z figami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
20 min
Total time
50 min
 
Kruche ciastka z mąki orkiszowej i mielonych migdałów z całymi migdałami i suszonymi figami
Ingredients
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 50 mielonych migdałów
  • 70 g miekkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 i ½ łyżki cukru kokosowego
  • 40 g całych migdałów
  • ok 90 g suszonych fig
Instructions
  1. Mąkę, zmielone migdały i masło wyrobić na kruszonkę.
  2. Dodać cukier i jajko i wyrobić ciasto.
  3. Do ciasta wmieszać (wrobić) całe migdały i posiekane na kawałki figi.
  4. Z ciasta uformować podłużny wałek, okręcić w folię do żywności i włożyć do zamrażarki na godzinę.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
  6. Wyjąć ciasto z zamrażarki, zdjąć folię i pokroić ciasto w plasterki grubości pół centymetra.
  7. Ciastka ułożyć na blasze. Piec 15-20 minut aż się zarumienią.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Kruche ciastka z figami

    Te ciastka z figami powstały na prośbę jaką otrzymałam od czytelniczki bloga. Prosiła o zdrowe…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Ciastka migdałowe z malinami

    Byliśmy w ten weekend u mojej mamy. W ogrodzie pełno malin więc objadaliśmy się nimi,…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, figi, migdały

« Rwane bułki z suszonymi pomidorami i serem
Lody bananowe z chrupiącymi migdałami »

Comments

  1. Majka says

    17 września 2016 at 01:03

    Wyglądają kusząco 🙂 Jaki typ mąki orkiszowej do tych ciasteczek?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 września 2016 at 17:26

      Uzywam najczęściej typ 1050

      Odpowiedz
  2. Majka says

    17 września 2016 at 18:20

    Dzięki. Ja używam 700 i 2000 więc chyba zrobię z nich mix i powinno pasować ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 września 2016 at 19:08

      To nie to samo niestety 🙂 ale i tak powinno być ok, Ewentualnie użyj tylko tej 700

      Odpowiedz
  3. Majka says

    12 lutego 2017 at 18:16

    Dopiero się za nie wzięłam 🙂 Są świetne! Zrobię dzieciakom na imprezę walentynkową w szkole zgodnie z zaleceniem aby nie przesiąkały cukrem ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 lutego 2017 at 21:04

      cukier kokosowy można oczywiście zastąpić trzcinowym, tak czy inaczej jest go mało:) figi osładzają całość. bardzo lubię te ciasteczka. U nas na imprezie w przedszkolu furorę zrobiły owsiane marchewkowe – to bardzo stary przepis na blogu, jak nie próbowałaś to polecam:)

      Odpowiedz
      • Majka says

        12 lutego 2017 at 21:14

        O super 🙂 Zaraz zerkam 🙂

        Odpowiedz
  4. Marzena says

    14 marca 2019 at 18:50

    Tam jest 50 g mielonych migdałów? Nie 50 sztuk?

    Odpowiedz
  5. Sylwia says

    15 marca 2019 at 22:44

    Rewelacja!cukru koko dałam 1 łyżkę i ok ,zamiast fig dałam rodzynki i żurawinę:)dobrze żeby dodatków było sporo😁

    Odpowiedz
  6. Kinga says

    7 sierpnia 2019 at 06:26

    A czy moge użyc mąki gryczanej, albo pszennej pełnoziarnistej? Akurat tylko takie mam w domu

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 sierpnia 2019 at 10:52

      Jak najbardziej, myślę, że lepsza będzie pszenna pełnoziarnista, bo gryczana ma dość specyficzny smak jendak.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress