Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego

Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego

27 października 2016 by cookingforemily 3 komentarze

smoothie-dyni

Przyszła do mnie niedawno paczka zamówionych książek kucharskich a wśród nich pozycja twórców bloga Green Kitchen Stories „Green kitchen smoothies”. Kupiłam ją bo bardzo lubię ich bloga, lubię ich przepisy, ich książki i zapierające dech w piersiach zdjęcia kulinarne oraz lubię smoothie. Kupiłam ją też dlatego dlatego, że byłam ciekawa czy są w stanie, dość nudnym jednak w fotografowaniu smoothie, zrobić tak samo interesujące zdjęcia jak są na nich blogu – żeby były piękne, apetyczne i nie nudne. No cóż, to są jednak mistrzowie – udało im się. Każde zdjęcie jest przepiękne i każde jest inne. 

Na pierwszy ogień poszło smoothie z dyni – bo jest sezon na dynię, bo ją uwielbiam i też dlatego, że jak zawsze w sezonie na dynię mam zapas pure dyniowego w lodówce. Przepis też wymagał użycia domowego mleka orzechowego, ale po moim ostatnim eksperymentowaniu mlekiem sezamowym  wiem, że takie mleka bardzo łatwo i szybko się robi. Użyłam mieszanki orzechów, które akurat miałam w domu ( migdały, włoskie, nerkowce i nasiona słonecznika). Mleko wyszło pyszne i resztę zużyłam do owsianki dyniowej dnia następnego.


5.0 from 1 reviews
Smoothie z dyni i domowego mleka orzechowego
 
Drukuj
Delikatnem, jesienne smoothie z dyniowym pure na bazie domowego mleka orzechowego, z cynamonem i imbirem.
Ingredients
  • 1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej)
  • 4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni ok 20-40 minut) i zmiksować
  • 4 daktyle
  • spora szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
Instructions
  1. Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć na noc szklankę orzechów ( ja miałam mieszankę migdałów, orzechów włoskich, nerkowców i dodałam trochę nasion słonecznika).
  2. Orzechy następnie płuczemy, zalewamy litrem wody przegotowanej i miksujemy w blenderze kielichowym przez kilka minut aż wszystko się dokładnie zmiksuje. Całość przelewamy przez sitko wyłożone gazą, dokładnie wyciskając pozostałości orzechów. Resztę mleka można wykorzystać do innych smoothie oraz do owsianki czy jaglanki.
  3. Żeby zrobić smoothie należy zmiksować dokładnie wszystkie składniki.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Smoothie z morelami i malinami na końcówkę lata

    Morele i maliny to moje ulubione letnie owoce. Maliny to kwintesencja lipca, zaś morele kojarzą…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Do picia Tagged With: dynia, mleko orzechowe, smoothie

« Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki »

Comments

  1. Majka says

    27 października 2016 at 15:59

    Ale się cieszę, właśnie przed chwilą kupiłam mleko orzechowe z myślą o zapiekance jaglanej a tu TAKI przepis 🙂 Robię i to szybko 🙂

    Odpowiedz
  2. Majka says

    27 października 2016 at 18:48

    Najpyszniejsze smoothie dyniowe na świecie 🙂 Jestem zachwycona!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 października 2016 at 10:03

      Cieszę się że Ci smakowało! Mi też bardzo podszedł ten przepis:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress