Przyszła do mnie niedawno paczka zamówionych książek kucharskich a wśród nich pozycja twórców bloga Green Kitchen Stories „Green kitchen smoothies”. Kupiłam ją bo bardzo lubię ich bloga, lubię ich przepisy, ich książki i zapierające dech w piersiach zdjęcia kulinarne oraz lubię smoothie. Kupiłam ją też dlatego dlatego, że byłam ciekawa czy są w stanie, dość nudnym jednak w fotografowaniu smoothie, zrobić tak samo interesujące zdjęcia jak są na nich blogu – żeby były piękne, apetyczne i nie nudne. No cóż, to są jednak mistrzowie – udało im się. Każde zdjęcie jest przepiękne i każde jest inne.
Na pierwszy ogień poszło smoothie z dyni – bo jest sezon na dynię, bo ją uwielbiam i też dlatego, że jak zawsze w sezonie na dynię mam zapas pure dyniowego w lodówce. Przepis też wymagał użycia domowego mleka orzechowego, ale po moim ostatnim eksperymentowaniu mlekiem sezamowym wiem, że takie mleka bardzo łatwo i szybko się robi. Użyłam mieszanki orzechów, które akurat miałam w domu ( migdały, włoskie, nerkowce i nasiona słonecznika). Mleko wyszło pyszne i resztę zużyłam do owsianki dyniowej dnia następnego.
- 1 szklanka mleka orzechowego (gotowego lub przepis poniżej)
- 4 łyżki pure z dyni (żeby zrobić pure z dyni trzeba ją najpierw upiec w piekarniku - w zależności od dyni ok 20-40 minut) i zmiksować
- 4 daktyle
- spora szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- Żeby zrobić mleko orzechowe należy wcześniej namoczyć na noc szklankę orzechów ( ja miałam mieszankę migdałów, orzechów włoskich, nerkowców i dodałam trochę nasion słonecznika).
- Orzechy następnie płuczemy, zalewamy litrem wody przegotowanej i miksujemy w blenderze kielichowym przez kilka minut aż wszystko się dokładnie zmiksuje. Całość przelewamy przez sitko wyłożone gazą, dokładnie wyciskając pozostałości orzechów. Resztę mleka można wykorzystać do innych smoothie oraz do owsianki czy jaglanki.
- Żeby zrobić smoothie należy zmiksować dokładnie wszystkie składniki.
Majka says
Ale się cieszę, właśnie przed chwilą kupiłam mleko orzechowe z myślą o zapiekance jaglanej a tu TAKI przepis 🙂 Robię i to szybko 🙂
Majka says
Najpyszniejsze smoothie dyniowe na świecie 🙂 Jestem zachwycona!
cookingforemily says
Cieszę się że Ci smakowało! Mi też bardzo podszedł ten przepis:)