Dziś mam dla was wegetariańską wersję popularnego sosu bolognese – gdzie zamiast mięsa jest zielona soczewica. Długo duszony, z dodatkiem przysmażonej cebulki, dużej ilości czosnku, włoskich ziół i chlustu wina zyskuje głębię smaku. Mięsa Wam w nim nie zabraknie. Sos oczywiście można wykorzystać w sposób klasyczny – czyli do makaronu z dodatkiem np. parmezanu albo jako dodatek do innych wegetariańskich dań.
Ja znaczną większość bolognese z soczewicą ( bo z podanych składników wychodzi spora jego porcja) wykorzystałam do przygotowania lazanii – gdzie zamiast płatów makaranowych wykorzystałam płaty dyni.
Dynię należy pokroić w cienkie plasterki – ja tu wykorzystałam podłużna dynię piżmową, która ma pestki tylko z jednej strony, więc połowę z niej da się pokroić na okrągłe plastry. Na dnie naczynia do zapiekania trzeba wyłożyć w miarę ciasno płaty dyni i lekko je skropić oliwą i posolić. Na to sos i kawałki mozzarelli, potem kolejne warstwy- dynia, sos i mozzarella, razy dwa a na wierzch dynia skropiona oliwą. Piekłam całość 30 minut, na to wyłożyłam pozostałe płaty mozzarelli (w sumie wykorzystałam 250 g mozzarelli) i piekłam kolejne 10 minut. Pyszności!
- ⅔ szklanki zielonej soczewicy
- 2 łyzki oleju
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie: pół kieliszka białego wina
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano)
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie.
- W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu.
- Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek.
- Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów.
- Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię.
- Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut.
- Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki.
- Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam przełożyć wszystko do garnka bo mi się nie mieściło na patelni.
- Sos z soczewicą dusić kolejne 5 minut, doprawić w razie potrzeby solą lub pieprzem.
- Wmieszać posiekaną bazylię.
- Podawać do makaronu ( z parmezanem) albo jako sos do zapiekanek/lazanii.
Dodaj komentarz