Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Wegetariańskie bolognese z soczewicą

Wegetariańskie bolognese z soczewicą

20 listopada 2017 by cookingforemily Leave a Comment

wegetarianskie-bolognese-soczewica

Dziś mam dla was wegetariańską wersję popularnego sosu bolognese – gdzie zamiast mięsa jest zielona soczewica. Długo duszony, z dodatkiem przysmażonej cebulki, dużej ilości czosnku, włoskich ziół i chlustu wina zyskuje głębię smaku. Mięsa Wam w nim nie zabraknie. Sos oczywiście można wykorzystać w sposób klasyczny – czyli do makaronu z dodatkiem np. parmezanu albo jako dodatek do innych wegetariańskich dań.

wegetarianskie-bolognese-soczewica

Ja znaczną większość bolognese z soczewicą ( bo z podanych składników wychodzi spora jego porcja) wykorzystałam do przygotowania lazanii – gdzie zamiast płatów makaranowych wykorzystałam płaty dyni.

Dynię należy pokroić w cienkie plasterki – ja tu wykorzystałam podłużna dynię piżmową, która ma pestki tylko z jednej strony, więc połowę z niej da się pokroić na okrągłe plastry. Na dnie naczynia do zapiekania trzeba wyłożyć w miarę ciasno płaty dyni i lekko je skropić oliwą i posolić. Na to sos i kawałki mozzarelli, potem kolejne warstwy- dynia, sos i mozzarella, razy dwa a na wierzch dynia skropiona oliwą. Piekłam całość 30 minut, na to wyłożyłam pozostałe płaty mozzarelli  (w sumie wykorzystałam 250 g mozzarelli) i piekłam kolejne 10 minut. Pyszności!

lazania-dynia-wegetarianskie-bolognese-soczewica


Wegetariańskie bolognese z soczewicą
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
40 min
Total time
55 min
 
Wegetariańskie bolognese z zieloną soczewicą. Jako sos do makronu albo do lazanii z dynią
Author: Cooking for Emily
Serves: 5
Ingredients
  • ⅔ szklanki zielonej soczewicy
  • 2 łyzki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie: pół kieliszka białego wina
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
Instructions
  1. Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować - gotować 30-40 minut aż soczewica zmięknie.
  2. W tym czasie jak soczewica będzie się gotowała przygotować pozostałe składniki sosu.
  3. Posiekać cebulę i czosnek, marchew pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek.
  5. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów.
  6. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię.
  7. Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i dusić całość przez ok 20 minut.
  8. Następnie blenderem, zmiksować całość ale nie bardzo dokładnie - mogą zostać drobne kawałki.
  9. Ugotowaną soczewicę odsączyć z wody i dodać do pomidorów - ja na tym etapie musiałam przełożyć wszystko do garnka bo mi się nie mieściło na patelni.
  10. Sos z soczewicą dusić kolejne 5 minut, doprawić w razie potrzeby solą lub pieprzem.
  11. Wmieszać posiekaną bazylię.
  12. Podawać do makaronu ( z parmezanem) albo jako sos do zapiekanek/lazanii.
3.5.3229

lazania-dynia-wegetarianskie-bolognese-soczewica

Filed Under: Na obiad Tagged With: bezglutenowe, dynia, lazania, makaron, pomidory, sos do makaronu, sos pomidorowy, wegetariańskie, zielona soczewica

« Dyniowe muffinki z płatków owsianych z dodatkiem czekolady
Jaglane krakersy z parmezanem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress