Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Jaglane krakersy z parmezanem

Jaglane krakersy z parmezanem

27 listopada 2017 by cookingforemily 3 komentarze

jaglane-krakersy

Bardzo lubię takie sytuacje jak kulinarne eksperymenty, co do których nie mam za dużych oczekiwań na początku, okazują się być hitem. Tak było w tym przypadku – jaglane krakersy powstały w wyniku potrzeby pochrupania czegoś – miałam parmezan więc wiedziałam że musi się w nich znaleźć, nie chciałam dodawać mąki więc postanowiłam dodać migdały ale bałam się, że będą się rozpadać więc jednak postawiłam na rozdrobnione płatki jaglane. Masła dodałam tyle, żeby zlepiła całość. krakersy są delikatne ale nie rozpadają się i bardzo chrupiące. Emilka bardzo je polubiła, i teraz kiedy spisuję te słowa to stoi nade mną, patrząc na swoje zdjęcie i pyta się kiedy znów je zrobię:)

jaglane-krakersy


5.0 from 1 reviews
Jaglane krakersy z parmezanem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
12 min
Total time
27 min
 
Szybka i zdrowa w przygotowaniu, wytrawna przekąska - jaglane krakersy z płatków jaglanych z dodatkiem migdałów i parmezanu.
Author: Cooking for Emily
Recipe type: Przekąska
Ingredients
  • ⅓ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 40 g masła miękiego
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 łyżeczka gotowej mieszanki ziół włoskich (albo mieszanki bazylia, oregano, szałwia)
  • duża szczypta soli
Instructions
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  2. W mikserze umieścić płatki migdałowe i rozdrobnić na drobno żeby przypominały mąkę.
  3. Do miksera dodać płatki jaglane i dalej rozdrabniać - następnie dodać masło, parmezan, zioła i sól i mieszać pulsacyjnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy - powinna zlepić się w kulkę.
  4. Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - żeby były wielkości blachy do pieczenia.
  5. Na jednym papierze rozpłaszczyć ciasto, następnie przykryć drugim papierem i rozwałkować na wielkość papieru. Przełożyć na blachę do pieczenia
  6. Zdjąć wierzchnią warstwę i nożem pociąć na prostokątne kawałki ( nie rozdzielając ich od siebie).
  7. Piec ok 12 minut aż się ładnie zarumienią - pod koniec pieczenia można je lekko rozdzielać.
3.5.3229

jaglane-krakersy

 

Related Posts

  • Płatki jaglane zapiekane z migdałami i śliwkami

    Lubię zapiekanki śniadaniowe. Zwykle co prawda trochę z nimi roboty, a właściwie może nie tyle…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika

    Baaaardzo zdrowa przekąska - krakersy z ziaren siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. Całe mnóstwo dobroci…

Filed Under: Bezglutenowe, Do szkoły, Przekąska Tagged With: bezglutenowe, do szkoły, krakesy, migdały, parmezan, płatki jaglane

« Wegetariańskie bolognese z soczewicą
Zupa z dyni, marchewki i soczewicy »

Comments

  1. Karolina says

    27 listopada 2017 at 13:27

    Ciekawy przepis do wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
  2. Monika says

    3 grudnia 2017 at 18:56

    Wyglada ciekawie, mam pytanie,czy mozna uzyc innego sera, bo rozumiem ze rozdrobnionej kaszy zamiast platkow chyba nie bardzo,bo platki sa juz bardziej „gotowe” niz surowe,czy tylko mi sie wydaje? Pozdrawiam Monika

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 grudnia 2017 at 19:03

      Myślę że możesz spróbować z innym serem. Powinno być ok. Natomiast co do kaszy zamiast płatków to ciężko mi powiedzieć, bałabym się chyba że będzie ciężko ją tak rozdrobnić. Płatki jednak są bardziej delikatne

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress