Bardzo lubię takie sytuacje jak kulinarne eksperymenty, co do których nie mam za dużych oczekiwań na początku, okazują się być hitem. Tak było w tym przypadku – jaglane krakersy powstały w wyniku potrzeby pochrupania czegoś – miałam parmezan więc wiedziałam że musi się w nich znaleźć, nie chciałam dodawać mąki więc postanowiłam dodać migdały ale bałam się, że będą się rozpadać więc jednak postawiłam na rozdrobnione płatki jaglane. Masła dodałam tyle, żeby zlepiła całość. krakersy są delikatne ale nie rozpadają się i bardzo chrupiące. Emilka bardzo je polubiła, i teraz kiedy spisuję te słowa to stoi nade mną, patrząc na swoje zdjęcie i pyta się kiedy znów je zrobię:)
- ⅓ szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 40 g masła miękiego
- 100 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka gotowej mieszanki ziół włoskich (albo mieszanki bazylia, oregano, szałwia)
- duża szczypta soli
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze umieścić płatki migdałowe i rozdrobnić na drobno żeby przypominały mąkę.
- Do miksera dodać płatki jaglane i dalej rozdrabniać - następnie dodać masło, parmezan, zioła i sól i mieszać pulsacyjnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy - powinna zlepić się w kulkę.
- Uciąć dwa kawałki papieru do pieczenia - żeby były wielkości blachy do pieczenia.
- Na jednym papierze rozpłaszczyć ciasto, następnie przykryć drugim papierem i rozwałkować na wielkość papieru. Przełożyć na blachę do pieczenia
- Zdjąć wierzchnią warstwę i nożem pociąć na prostokątne kawałki ( nie rozdzielając ich od siebie).
- Piec ok 12 minut aż się ładnie zarumienią - pod koniec pieczenia można je lekko rozdzielać.

Ciekawy przepis do wypróbowania 🙂
Wyglada ciekawie, mam pytanie,czy mozna uzyc innego sera, bo rozumiem ze rozdrobnionej kaszy zamiast platkow chyba nie bardzo,bo platki sa juz bardziej „gotowe” niz surowe,czy tylko mi sie wydaje? Pozdrawiam Monika
Myślę że możesz spróbować z innym serem. Powinno być ok. Natomiast co do kaszy zamiast płatków to ciężko mi powiedzieć, bałabym się chyba że będzie ciężko ją tak rozdrobnić. Płatki jednak są bardziej delikatne