Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną

21 lutego 2018 by cookingforemily 9 komentarzy

drozdzowe-babeczki-pomaranczowe-z-zurawina

Jutro  zaczynamy wakacje. Cel – Maroko. Pomyślałam więc, że muszę zostawić Was tu z czymś naprawdę pysznym:) A te drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną to zdecydowanie najlepszy wypiek jaki udało mi się ostatnio poczynić. Ciasto jest drożdżowe z dodatkiem soku pomarańczowego a w środku nadzienie z masła, cukru, skórki pomarańczowej i żurawiny. Całość zwinięta w ślimaczki i upieczona w formie do muffinek. Pachnące pomarańczą,chrupiące cukrem, miękkie i płynące masłem. Niech Was nie przeraża wyrabianie ciasta drożdżowego ( trochę trzeba pomachać ręką ale pomyślcie o tym jak o gimnastyce) ani zwijanie ciasta – bo efekt jest tego wart. Trzeba sobie osłodzić ten luty bo wygląda na to, że szykuje mroźną końcówkę.

Jak to przy cieście drożdżowym trzeba tu brać poprawkę na wyrastanie ciasta – godzinę po wyrobieniu i potem jeszcze godzinę po włożeniu do foremki. Więc nie są to ekspresowe bułeczki. Warto więc rozważyć zostawienie ich na noc do wyrastania ( po włożeniu do foremek) tak by rano wstawić do piekarnika i mieć po 15 minutach pachnący pomarańczą dom i pyszne bułeczki do porannej kawy.


5.0 from 3 reviews
Drożdżowe babeczki pomarańczowe z żurawiną
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
20 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe nadziane słodkim, pomarańczowym masłem z żurawiną
Author: Cooking for Emily
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka
  • ⅓ szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ⅔ szklanki mąki
  • NADZIENIE
  • 100 miękiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • skorka z pomarańczy
  • szczypta kardamonu ( opcjonalnie)
  • 70 g żurawin
  • tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki
Instructions
  1. Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawić na 10 minut żeby wyrosły.
  2. Masło rozpuścić w garnku, lekko przestudzić
  3. Do dużej miski dodać żółtko, pozostałą łyżkę cukru, masło i sok pomarańczowy - zmiksować na gładką masę.
  4. Do miski dodać mąkę i drożdże, wymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki.
  5. Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Żurawinę posiekać na drobno
  7. Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać.
  8. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm).
  9. Ułożyć na nim nadzienie zostawiając z jednej strony ok 2 cm wolne.
  10. Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków.
  11. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy.
  12. Piec ok 15 min w 180 stopniach
3.5.3229

drozdzowe-babeczki-pomaranczowe-z-zurawina

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: do szkoły, muffinki, pomarańcze, śniadanie dla dziecka, żurawina

« Krokiety z mięsem z rosołu
Maroko w lutym »

Comments

  1. Zuza says

    21 lutego 2018 at 12:36

    ojej, rewelacyjne muszą być!
    w blaszce do muffinów jeszcze bułeczek nie piekłam 😉

    Odpowiedz
  2. Majka says

    21 lutego 2018 at 19:34

    Świetny, niebanalny przepis ? Będziemy robić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 lutego 2018 at 10:30

      Warto ??

      Odpowiedz
  3. Majka says

    25 lutego 2018 at 23:38

    Pycha ❤ Pomarańczowy akcent robi swoje. Tak wciągające, że trudno poprzestać na jednym ?

    Odpowiedz
  4. Angelika says

    28 lutego 2018 at 09:31

    Świetnie wyglądają te bułeczki. Koniecznie muszę wypróbować tę wersję z cynamonem 🙂

    Odpowiedz
  5. Monika says

    1 marca 2018 at 14:18

    Świetny przepis. Polecam robiłam już 5 razy. Mam tylko pytanie, czy zostawiając na noc mam włożyć bułeczki do lodówki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2018 at 15:03

      Najlepiej w lodówce. Ale potem trzeba je przynajmniej na godzinę potrzymać w ciepłym miejscu żeby wyrosły przed pieczeniem.

      Odpowiedz
  6. Agata says

    21 sierpnia 2018 at 11:17

    A w wersji bezglutenowej jaką mąkę dać? Jak się zmienią proporcje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 sierpnia 2018 at 21:19

      Agata, nie umiem odpowiedzieć bo musiałabym spróbować najpierw, żeby coś zarekomendować. Nie jestem specjalistką od mąk bezglutenowych:( najczęściej piekę z gryczanej ale ona tu jednak zbyt mocno by zdominowała te pomarańcze. Jak ci się będzie chciało eksperymentować z jakąś mąka to daj znać jak wyszło.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress