Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną

Drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną

21 lutego 2018 by cookingforemily 9 komentarzy

drozdzowe-babeczki-pomaranczowe-z-zurawina

Jutro  zaczynamy wakacje. Cel – Maroko. Pomyślałam więc, że muszę zostawić Was tu z czymś naprawdę pysznym:) A te drożdżowe bułeczki pomarańczowe z żurawiną to zdecydowanie najlepszy wypiek jaki udało mi się ostatnio poczynić. Ciasto jest drożdżowe z dodatkiem soku pomarańczowego a w środku nadzienie z masła, cukru, skórki pomarańczowej i żurawiny. Całość zwinięta w ślimaczki i upieczona w formie do muffinek. Pachnące pomarańczą,chrupiące cukrem, miękkie i płynące masłem. Niech Was nie przeraża wyrabianie ciasta drożdżowego ( trochę trzeba pomachać ręką ale pomyślcie o tym jak o gimnastyce) ani zwijanie ciasta – bo efekt jest tego wart. Trzeba sobie osłodzić ten luty bo wygląda na to, że szykuje mroźną końcówkę.

Jak to przy cieście drożdżowym trzeba tu brać poprawkę na wyrastanie ciasta – godzinę po wyrobieniu i potem jeszcze godzinę po włożeniu do foremki. Więc nie są to ekspresowe bułeczki. Warto więc rozważyć zostawienie ich na noc do wyrastania ( po włożeniu do foremek) tak by rano wstawić do piekarnika i mieć po 15 minutach pachnący pomarańczą dom i pyszne bułeczki do porannej kawy.


5.0 from 3 reviews
Drożdżowe babeczki pomarańczowe z żurawiną
 
Drukuj
Prep time
1 godzina
Cook time
20 min
Total time
1 godzina 20 min
 
Drożdżowe bułeczki pomarańczowe nadziane słodkim, pomarańczowym masłem z żurawiną
Author: Cooking for Emily
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko jajka
  • ⅓ szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki masła
  • 1 i ⅔ szklanki mąki
  • NADZIENIE
  • 100 miękiego masła
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • skorka z pomarańczy
  • szczypta kardamonu ( opcjonalnie)
  • 70 g żurawin
  • tłuszcz do wysmarowania formy na muffinki
Instructions
  1. Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru w 3 łyżkach ciepłej wody i odstawić na 10 minut żeby wyrosły.
  2. Masło rozpuścić w garnku, lekko przestudzić
  3. Do dużej miski dodać żółtko, pozostałą łyżkę cukru, masło i sok pomarańczowy - zmiksować na gładką masę.
  4. Do miski dodać mąkę i drożdże, wymieszać wszystkie składniki a następnie wyrabiać przez ok 10 minut, Ciasto powinno być gładkie i zupełnie odchodzić od ręki.
  5. Ciasto podsypać lekko mąką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  6. Żurawinę posiekać na drobno
  7. Przygotować nadzienie - zmiksować masło z cukrem i kardamonem, dodać żurawinę i skórkę z pomarańczy - wymieszać.
  8. Ciasto rozwałkować na długi prostokąt (długość ok 35 -40 cm).
  9. Ułożyć na nim nadzienie zostawiając z jednej strony ok 2 cm wolne.
  10. Zwinąć ciasto w rulon. Uformować równy wałek i pociąć go na 12 równych plasterków.
  11. Formę do muffinek wysmarować tłuszczem ( np. masło). Ułożyć w niej plasterki ciasta i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę ale można też na noc, żeby rano szybko upiec i cieszyć się nimi do porannej kawy.
  12. Piec ok 15 min w 180 stopniach
3.5.3229

drozdzowe-babeczki-pomaranczowe-z-zurawina

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły, Na śniadanie, Przekąska, Wegetariańskie Tagged With: do szkoły, muffinki, pomarańcze, śniadanie dla dziecka, żurawina

« Krokiety z mięsem z rosołu
Maroko w lutym »

Comments

  1. Zuza says

    21 lutego 2018 at 12:36

    ojej, rewelacyjne muszą być!
    w blaszce do muffinów jeszcze bułeczek nie piekłam 😉

    Odpowiedz
  2. Majka says

    21 lutego 2018 at 19:34

    Świetny, niebanalny przepis ? Będziemy robić ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 lutego 2018 at 10:30

      Warto ??

      Odpowiedz
  3. Majka says

    25 lutego 2018 at 23:38

    Pycha ❤ Pomarańczowy akcent robi swoje. Tak wciągające, że trudno poprzestać na jednym ?

    Odpowiedz
  4. Angelika says

    28 lutego 2018 at 09:31

    Świetnie wyglądają te bułeczki. Koniecznie muszę wypróbować tę wersję z cynamonem 🙂

    Odpowiedz
  5. Monika says

    1 marca 2018 at 14:18

    Świetny przepis. Polecam robiłam już 5 razy. Mam tylko pytanie, czy zostawiając na noc mam włożyć bułeczki do lodówki?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2018 at 15:03

      Najlepiej w lodówce. Ale potem trzeba je przynajmniej na godzinę potrzymać w ciepłym miejscu żeby wyrosły przed pieczeniem.

      Odpowiedz
  6. Agata says

    21 sierpnia 2018 at 11:17

    A w wersji bezglutenowej jaką mąkę dać? Jak się zmienią proporcje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 sierpnia 2018 at 21:19

      Agata, nie umiem odpowiedzieć bo musiałabym spróbować najpierw, żeby coś zarekomendować. Nie jestem specjalistką od mąk bezglutenowych:( najczęściej piekę z gryczanej ale ona tu jednak zbyt mocno by zdominowała te pomarańcze. Jak ci się będzie chciało eksperymentować z jakąś mąka to daj znać jak wyszło.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress