Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Makaron z oliwkami, kaparami i anchois

Makaron z oliwkami, kaparami i anchois

28 sierpnia 2019 by cookingforemily 3 komentarze

makaron-oliwki-kapary-anchois

Końcówka wakacji, Emilka jeszcze w rozjazdach więc mam kuchni pełną dowolność – mogę sobie ugotować ostre curry albo… makaron z oliwkami, kaparami, anchois i czosnkiem:) czyli zdecydowanie mocne, wytrawne smaki, które zdecydowanie jeszcze by u niej nie przeszły. Makron jest bardzo wyrazisty i dodatkowego smaku nadaje mu posypka z parmezanu i usmażonej na chrupko bułki. Moje smaki:)

makaron-oliwki-kapary-anchois
makaron-oliwki-kapary-anchois

Makaron z oliwkami, kaparami i anchois

Wytrwany i wyrazisty w smaku makaron z oliwkami, kaparami i anchois w oliwie z czosnkiem i ziołami. A na wierzchu posypka z parmezanu i podsmażonej na chrupko bułki.
5 from 1 vote
Print Recipe Pin Recipe
Course Main Course
Cuisine Italian
Servings 4 porcje

Ingredients
  

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 bułka ( okrągła)
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii
  • skórka z połowy cytryny + 2 łyżeczki soku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 anchois z oleju
  • 3 łyżki kaparów ja miałam duże ale mogą być takie małe
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 30 g tartego parmezanu
  • ok 350 g makaronu (spaghetti, linguine)
  • sól, pieprz do smaku

Instructions
 

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.
    Bułkę rozdrobnić na okruszki ( najlepiej w melakserze), wrzucić na rozgrzaną oliwę, lekko posolić i usmażyć mieszając aż będzie chrupka i zarumieniona ( ok 5 minut), przełożyć do miski.
  • W moździerzu rozgnieść czosnek z anchois, dodać trochę oliwy i wymieszać, przełożyć do miski. Dodać resztę oliwy, posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
    Oliwki posiekać lekko, przełożyć do miski razem z kaparami ( jak macie takie duże to też trzeba posiekać), wymieszać sos.
  • Makaron ugotować al dente, odsączyć ( zachować 1/3 szklanki wody z gotowania), przełożyć z powrotem do garnka, dodać wodę i połowę parmezanu oraz sos, całość wymieszać dobrze.
  • Podawać posypane bułką i resztą parmezanu.

Notes

Inspiracja: bonappetit

Related Posts

  • Makaron z avocado i suszonymi pomidorami

    Męczące jest to czekanie na wiosnę, człowiek chciałby już zrzucić te warstwy i czapki a…

  • Wesołych Świąt!

  • Makaron z kalafiorem w sosie śmietanowym

    Zabawa w przemycanie warzyw trwa u nas w najlepsze. Taki na przykład makaron do tej…

Filed Under: Na obiad Tagged With: anchois, kapary, makaron, oliwki, parmezan

« Sałatka z fasolki szparagowej i ziemniaków w tapenadzie
Czekoladowe ciastka z orzechami »

Comments

  1. Majka says

    28 sierpnia 2019 at 18:30

    5 stars
    Mniam, muszę spróbować 😋

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 sierpnia 2019 at 09:51

      Jak lubisz takie wytrawne smaki to będzie Ci smakować! Mi bardzo smakowało

      Odpowiedz
  2. szefpoleca says

    28 sierpnia 2019 at 20:50

    Aż sama nabrałam smaku na ten makaron z oliwkami 🙂 Chętnie spróbuje i jeszcze nie raz tutaj wpadnę. Zapraszam również do siebie, może coś wpadnie w oko. Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress