Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Czekoladowe ciastka z orzechami

Czekoladowe ciastka z orzechami

10 września 2019 by cookingforemily Leave a Comment

czekoladowe-ciastka-z-orzechami

No i zaczął się… Wrzesień. U nas w tym roku wyjątkowo ciężko, nowa szkoła, zmiana otoczenia, generalnie nowe. Lekko nie jest. Tym bardziej ważne są stare nawyki – jak wspólne pieczenie ciastek do szkolnej lunchówki. Tym razem w poszukiwaniu inspiracji sięgnęłam po książkę „Sweet” Ottolenghiego i Helen Goh. Znalazłam tam przepis na czekoladowe ciastka z bananami i orzechami. A że Yotam cukru nie żałuje to wprowadziłam trochę modyfikacji – zmniejszyłam ilość cukru w środku ( i użyłam kokosowego), ominęłam też obtaczanie ciastek w cukrze pudrze, no i zamiast pekanów użyłam orzechów włoskich. Ciasteczka są wilgotne, mocno czekoladowe, delikatne. Sprawdziły się w pierwszym tygodniu szkoły.

czekoladowe-ciastka-z-orzechami
czekoladowe-ciastka-z-orzechami

Czekoladowe ciastka z orzechami

Delikatne czekoladowe ciastka z orzechami i bananem w sam raz do szkolnej lunchówki
Print Recipe Pin Recipe
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Odpoczywanie ciasta 2 hrs

Ingredients
  

  • 110 g masła musi być miękkie
  • 80 g cukru kokosowego można zastąpić trzcinowym albo białym
  • 1 jajko
  • 130 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 banana rozgnieciony
  • 150 g orzechów włoskich

Instructions
 

  • W misce umieścić masło z cukrem i zmiksować przez kilka minut aż masło zbieleje, dodać jajko zmiksować.
  • W drugiej misce zmieszać mąkę z proszkiem, solą i kakao. Dodać do masła z cukrem, delikatnie zmiksować, na koniec wmiksować banana.
    Czekoladę posiekać na drobne kawałki i dodać do ciasta – wymieszać.
    Wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny.
  • Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Orzechy rozdrobnić i wysypać na talerz.
    Ciasto nabierać łyżka, w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie każdą kulkę obtoczyć w orzechach, położyć na blasze do pieczenia i rozpłaszczyć.
  • Piec ok 10-12 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Notes

Inspiracja – Yotam Ottolenghi. Helen Goh „Sweet”
Keyword ciastka, czekolada, czekoladowe ciastka, orzechy
czekoladowe-ciastka-z-orzechami

Related Posts

  • Ciastka ryżowe ze słodkim środkiem

    Te ciasteczka robiła dla nas moja mama jak byłam mała. Proste i szybkie oraz co…

  • Ciastka z migdałami i figami

    Te ciastka z migdałami i figami przypominają włoskie cantucci. Twardawe, choć nie aż tak twarde…

  • Czekoladowe muffinki z bananami

    Smutny i smętny dziś poniedziałek. Rano wiadomość o Davidzie, potem droga do pracy na ślizgawce…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: ciastka, czekolada, do szkoły, orzechy, orzechy włoskie

« Makaron z oliwkami, kaparami i anchois
Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress