Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Do szkoły / Śniadaniowe placuszki dyniowe

Śniadaniowe placuszki dyniowe

15 września 2014 by cookingforemily 10 komentarzy

placuszki-dyniowe

Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo delikatnie placuszki dyniowe. Ze szklanką mleka na śniadanie idealne. Można je też podać z konfiturą, wg. mnie najlepiej pasuje śliwkowa. To zdecydowanie jedno z tych dań, o których mówi się „ pamiętam jak byłam mała i mama w niedzielę smażyła nam na śniadanie… ten smak i zapach chodzi za mną do dziś”. Dajcie swoim dzieciakom takie fajne kulinarne wspomnienia:)

Do placuszków najlepiej wykorzystać wcześniej przygotowane pure dyniowe lub pokroić dynie w kawałki, upiec ok 30 minut w piekarniku i zmiksować.

Śniadaniowe placuszki dyniowe
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
15 min
Total time
55 min
 
Ingredients
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanili
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka pure z dyni
  • opcjonalnie cynamon (ok ½ łyzeczki)
Instructions
  1. Zrobić rozczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru 25 g drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleko.
  2. Wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, postawić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość (ok. 15 minut).
  3. Jajka ubić z cukrem, dodać sól i ekstrakt wanilii, wymieszać.
  4. Dodać dynię, mąkę, mleko i rozczyn, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Odstawić do wyrośnięcia (ok 15 -20 minut).
  5. Smażyć na oleju. Odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  6. Można też podawać z konfiturą.
3.2.2802

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Patent na dynię

    Wyobraźcie sobie sytuację, że zostaliście obdarowani wielką, dorodną dynią. A że dynie mogą być naprawdę…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

Filed Under: Do szkoły, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: dynia, placki, śniadanie dla dziecka

« Patent na dynię
Zapiekane muszle z dynią i serami »

Comments

  1. foodmania says

    15 września 2014 at 21:24

    mają taki piękny żółty kolor 😉

    Odpowiedz
  2. kocie-smaki says

    18 września 2014 at 07:52

    czy można nie lubić takich placuszków? 🙂

    Odpowiedz
  3. cherry&cinnamon says

    25 października 2014 at 23:11

    Wyglądają uroczo. Piękne złociutkie i zapewne smakowite! 🙂

    Odpowiedz
  4. Mary_lu says

    12 października 2016 at 20:48

    Jak zrobić puree z dyni? Po prostu zetrzeć ba tarce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 października 2016 at 21:06

      Nie, trzeba ją najpierw upiec w piekarniku (bez gniazd nasiennych), potem wydrążyć i zmiksować. Pisze o tym w tym wpisie

      Odpowiedz
      • Mary_lu says

        13 października 2016 at 11:39

        Dziękujemy 🙂 już w piekarniku dynia 🙂

        Odpowiedz
        • cookingforemily says

          13 października 2016 at 13:05

          To pure można potem wykorzystać do wielu fajnych dań:)

          Odpowiedz
  5. myako says

    13 października 2016 at 07:06

    Rozumiem, że chodzi o białą pszenną mąkę?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 października 2016 at 07:37

      Tak w tym przepisie jest biała pszenna ale spokojnie możesz zastąpić np drobną orkiszową ( typ 750)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Racuszki z dyni. | Kocie Smaki pisze:
    2 marca 2015 o 08:39

    […] (inspiracja) […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress