Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Czekoladowa quinoa na śniadanie

Czekoladowa quinoa na śniadanie

4 marca 2015 by cookingforemily 4 komentarze

czekoladowa-quina-na-sniadanie
Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii, witamin i zdrowia. Ale lubię też, żeby śniadanie było smaczne, a nawet lekko dekadenckie i rozpieszczające. Często ciężko to pogodzić. A już na pewno nie spodziewałam się, że uda mi się to pogodzić za pomocą kaszy quinoa. To że jest bardzo zdrowa to wiem i pisałam o tym przy okazji kotletów ze szpinakiem, często jej używam w mojej kuchni i nie raz tu już się pojawiała ale zawsze w daniach wytrawnych. Okazało się jednak, że quinoa na śniadanie to nie tylko zdrowa opcja, ale dzięki dodatkowi czekolady, miodu i mleka kokosowego też genialna i w wersji słodkiej. Żeby jednak szala po stronie „zdrowe” przeważała dodałam jeszcze łyżkę nasion chia (które możecie pominąć).  Do tego dania możecie użyć zarówno kaszy jak też płatków quinoa. Ja akurat miałam płatki, które mają też tę zaletę, że całość jest dodatkowo bardzo szybka do przygotowania.

5.0 from 1 reviews
Czekoladowa quinoa na śniadanie
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
10 min
Total time
20 min
 
Serves: 3
Ingredients
  • ½ szklanki płatków quinoa ( lub kaszy quinoa )
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka kokosowego (lub mniej/wiecej do uzyskania lubianej konsystencji(
  • 30 g czekolady (ja miałam gorzką)
  • miód – ok 1 łyżeczki , lub więcej do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
  • do posypania: orzechy, wiórki kokosowe
Instructions
  1. Płatki quinoa umieścić w garnku, zalać wodą, przepłukać i wodę odlać – należy to robić na sitku – przełożyć z powrotem płatki do garnka.
  2. Zalać ½ szklanki wody i zagotować. Gotować ok 5-7 minut aż woda wyparuje (można trochę wody dolać w razie konieczności). Jak macie normalną kaszę (nie w płatkach) to należy ją gotować ok 15 minut.
  3. Kaszę zestawić dodać czekoladę i masło, pomieszać do rozpuszczenia i dodać mleko kokosowe.
  4. Dosłodzić miodem, dodać nasiona chia. Odstawić na kilka minut.
  5. Przed podaniem posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kotlety z kaszy quinoa z fetą i szpinakiem

    Pamiętacie moje peany na temat kaszy jaglanej? Dziś zaserwuje Wam 2 odcinek - tym razem…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Bezglutenowe, Na śniadanie, Wegetariańskie Tagged With: bezglutenowe, quinoa, słodkie, śniadanie dla dziecka

« Hummus z pieczoną papryką
Placki ziemniaczane z jarmużem i kiebłasą »

Comments

  1. Marcelina says

    4 marca 2015 at 21:02

    początek dnia z takim śniadaniem musi być udany 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    19 stycznia 2016 at 00:46

    2 szklanki płatków quinoa czy miało być 1/2 szkl ..? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2016 at 08:03

      1/2 szklanki oczywiście. Dziękuję za bystre oko:)

      Odpowiedz
  3. Majka says

    18 lutego 2021 at 11:26

    Cudowne śniadanie 🥰

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2022 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress