Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem

Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem

19 listopada 2015 by cookingforemily 3 komentarze

jabłka-zapiekane-pod-granola
Jakie jest moje ulubione śniadanie? To się oczywiście zmienia ale chyba na pierwszym miejscu zawsze będą jajka sadzone, od których jestem uzależniona. Jajka od wolnych kur skubiących trawę usmażone na maśle, koniecznie z płynącym żółtkiem. Uwielbiam też proste grzanki wysmarowane ząbkiem czosnku z rozgniecionym avocado. A od dziś do zestawu ulubionych dołączą z pewnością te jabłka zapiekane pod granolą. Miodowo-cynamonowe, mięciutkie jabłka z kwaskową żurawiną pod chrupiącą owsiano-orzechową granolą a do tego domowej roboty jogurt – mistrzostwo. Inspiracją do tego dania była ta migdałowa szarlotka, która zagościła tu na blogu jako jeden w pierwszych przepisów. Dawno jej nie piekłam i miałam na nią ochotę ostatnio ale tak się złożyło, że nie miałam ani jednego jajka w domu ale szczerze mówiąc chciałam też coś na szybko, bez czekania aż ciasto kruche poleży w lodówce ( chociaż do zrobienia tej szarlotki namawiam bo jest boska) – więc wrzuciłam jabłka przykryłam owsiano migdałową kruszonką i voila. Danie na deser jak też na śniadanie.

I jeszcze kilka słów o jogurcie. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam domowy jogurt i … wpadłam. Nie napiszę, że nigdy już nie kupię jogurtu  w sklepie bo na pewno nie raz z różnych powodów kupię ale serio – domowy jogurt jest tak prosty i pyszny że dziwię się, że ludzie nie robią go sami w domu. Dziwię się, że sama tak późno na to wpadłam.  Mleko można zaszczepić gotowym jogurtem ale ja użyłam żywych kultur bakterii (do kupienia TU). Jedna fiolka służy do zakwaszenia 2 litrów mleka, i potem z pozostawionej jednej szklanki jogurtu można zaszczepić kolejne dwa litry, i kolejne. Ja w tym tygodniu zrobiłam juz trzecię porcję i nadal działa, chociaż konsystencją już mniej przypomina jaogurt a bardziej zsiadłe mleko. Postępowałam zgodnie z instrukcją i serio zrobienie takiego jogurtu zajmuje 10 minut.

Próbowałam też zrobić jogurt kokosowy ale niestety próba nie do końca się udała – jednak wiem już co zrobiłam źle więc na pewno podejmę kolejną próbę z mlekiem kokosowym i jak się uda to napiszę.


5.0 from 2 reviews
Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
35 min
Total time
50 min
 
Jabłka z miodem i cynamonem zapieczone pod owsiano-orzechową granolą. POdane z domowym jogurtem stanowią perfekcyjne śniadanie.
Serves: 5
Ingredients
  • 5-6 jabłek
  • ½ łyżki cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść żurawiny suszonej
  • GRANOLA:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 100 g zmielonych migdałów
  • duża garść orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na kawałki i przełożyć do formy do zapiekania.
  3. Do jabłek dodać sok z cytryny i miód ( musi być płynny, jak jest stały trzeba go wcześniej roztopić) wymieszać i następnie posypać cynamonem.
  4. Dodać żurawiny i całość jeszcze raz przemieszać.
  5. Przygotować granolę: do miski wsypać płatki, zmielone migdał, grubo posiekane orzechy laskowe i sól – wymieszać.
  6. W garnku rozpuścić miód i olej kokosowy – dodać do suchych składników i wymieszać.
  7. Granolę wysypać na jabłka.
  8. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  9. Piec 25 minut pod przykryciem, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut aż całość się ładnie zarumieni.
  10. Podawać z jogurtem.
3.5.3208

jabłka-zapiekane-pod-granola Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Related Posts

  • Zapiekanka ze szparagami na chlebie

    Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Migdałowa szarlotka z żurawinami

    Dziecko do 2 roku życia nie powinno jeść słodyczy. A najlepiej do 3 roku życia.…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: jabłka, migdały, orzechy laskowe, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, zapiekanka, żurawina

« Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej
Kotlety z ciecierzycy i słodkich ziemniaków z sosem tahini i sałatką coleslaw »

Comments

  1. DlaSmaQ says

    19 listopada 2015 at 20:05

    mmm pycha 🙂 wygląda bardzo smacznie !

    Odpowiedz
  2. rategazelle says

    19 listopada 2015 at 20:23

    zdrowo i pysznie 🙂

    Odpowiedz
  3. marcelina says

    23 listopada 2015 at 08:49

    Domowy jogurt brzmi świetnie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak ko Jesienią potrzebuję dań, które otulają jak kocyk. A co może być bardziej otylające jak makaronowa zapiekanka z czterema serami pod chlebową kruszonką?🥰
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zapiekanka#makaron#makaronowazapiekanka #sery#czterysery#pesto#pasta#cheese#comfortfood #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#obiad#kolacja
Talerz parującej zupy- jeden z ulubionych jesien Talerz parującej zupy-  jeden z ulubionych jesiennych widoków 😍🍂🍁 A Wy jak znosicie przesilenie?
#jesień #niestety
Load More... Follow on Instagram

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress