Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej

Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej

16 listopada 2015 by cookingforemily 16 komentarzy

kopytka-ze-slodkich-ziemniakow-i-kaszy-jaglanej
Gotowanie dla Emilki bywa ostatnio bardzo frustrujące. Wydawało mi się kiedyś, że jak od maleńkiego będę ją wystawiała na różne smaki to potem będzie bardziej otwarta na nowości. I rzeczywiście jak miała roczek i więcej to próbowała wszystkiego, i więkoszość smaków jej odpowiadała. Teraz to się mocno zmieniło. Jej pierwsza reakcja na nowe dania to „nie chcę”, „nie spróbuję”, „nie dobre” (oczywiście wyrok wydany bez próbowania). I często wogole nie chce brać dania do buzi, a jak już pod długich negocjacjach jednak spróbuje to często kończy sie pluciem ( jak nie zna smaku) chociaż czasem zaskakuje i zjada całość. W przedszkolu ponoć zjada wszystko chętnie i raczej nie ma z tym problemu. A w domu bywa bardzo różnie. Czasem mam wrażenie, że robi mi na złość gdy widzi jak mi na tym zależy, żeby zjadła to co ugotuję. Nie poddaje się jednak w wysiłkach i cały czas próbuję nowych dań i smaków. Chociaż przyznam się też, że bywa i tak, że po prostu gotuję gar pomidorowej bo to załatwia sprawę na kilka dni. A czasem przemycam jej nowe smaki ale w znanej i lubianej formie – np. w postaci klusek. Kluski zwykle się sprawdzają (chociaż jak w przypadku ostatnio goszczących tu klusek z jarmużem to się nie udało). Tym razem zrobiłam kluski vel kopytka ze słodkich ziemniaków z dodatkiem kaszy jaglanej i mąki orkiszowej ( w wersji bezglutenowej można ją zastąpić ryżową). My zjedliśmy je przysmażone na maśle z czosnkiem i szałwią a Emilka (chociaż oczywiście nie bez początkowego kapryszenia) w bardziej przyswajalnej wersji czyli po prostu przysmażone na maśle z dorobiną brązowego cukru.

Mam nadzieję, że to u niej przejściowy etap i moje starania zostaną w końcu nagrodzone. I siądziemy wkrótce z Emilką nad talerzem surowych warzyw z hummusem albo miską curry z ciecierzycy i szpinaku.

kopytka-ze-slodkich-ziemniakow-i-kaszy-jaglanej

3.5 from 2 reviews
Kopytka ze słodkich ziemniaków i kaszy jaglanej
 
Drukuj
Prep time
50 min
Cook time
10 min
Total time
1 godzina
 
Kopytka z pure ze słodkich ziemniaków, kaszy jaglanej i mąki orkiszowej - do podania na słodko z masłem i cukrem albo wytrawnie z czosnkowo-szałwiowym masłem
Serves: 3
Ingredients
  • Jeden duży słodki ziemniak- lub ¾ szklanki pure z pieczonego ziemniaka
  • trochę więcej niż pół szklanki suchej kaszy jaglanej.
  • 1 jajko
  • 9 łyżek mąki orkiszowej
  • spora szczypta soli
  • do podania na słodko: masło i brązowy cukier
  • do podania na słono: masło, szałwia i czosnek
Instructions
  1. Żeby przygotować pure ze słodkich ziemniaków należy upiec słodkiego ziemniaka w całości w skórce w piekarniku – żeby się szybciej piec należy go ponakłuwać widelcem. Piec do miękkości w 180 stopniach.Potrwa to ok.30 minut. Można go upiec 1-2 dni wcześniej przy okazji jakiegoś dania w piekarniku.
  2. Przestygniętego ziemniaka obrać ze skórki i zmiksować na pure – do kopytek będzie potrzebne ok ¾ szklanki pure ziemniaczanego.
  3. Kaszę wrzucić do garnka i podprażyć na sucho przez kilka minut – aż zacznie wydawać orzechowy zapach, zalać 1 i ½ szklanki gorącej wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać tylko widelcem delikatnie sprawdzać czy kasza ma jeszcze wodę – w razie potrzeby dolać trochę wody.
  4. Jak kasza będzie miękka to przemieszać widelcem i odstawić do ostygnięcia. Kaszę można też ugotować dzień wcześniej lub użyć resztek gotowanych do innego dania. Będzie potrzebne 1 i ½ szklanki gotowanej kaszy.
  5. Pure z ziemniaków, kaszę jajko i sól umieścić w misce i zblendować.
  6. Dodać mąkę i wymieszać dobrze na gładkie ciasto – odstawić na 15 minut.
  7. Stół lub matę do wałkowania wysypać obficie mąką.
  8. Nabrać ok ⅕ ciasta ( trzeba to zrobić dużą łyżką bo ciasto będzie klejące) i wyłożyć na stolnice – uformować obtaczając w mące podłużny wałek.
  9. Ciasto nie jest zwarte tylko się lepi, ale jak dodamy więcej mąki będzie twarde więc trzeba sobie radzić obtaczając je w mące.
  10. Uformować 5 wałków i każdy z nich pokroić na ok 2 cm kawałki. Następnie na każdym kawałku odcisnąć wzorek widelcem.
  11. W garnku zagotować wodę – gotować kopytka w 2 partiach – ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
  12. Podawać na słodko podsmażone na maśle i posypane brązowym cukrem.
  13. Lub podawać na słono: na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony ząbek czosnku i kilka liści szałwii – krótko podsmażyć kopytka.
3.5.3208

kopytka-ze-slodkich-ziemniakow-i-kaszy-jaglanej kopytka-ze-slodkich-ziemniakow-i-kaszy-jaglanej

Kuchnia wegetariańska i wegańska

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej

    Dzisiejszy wpis to właściwie bardziej pomysł niż przepis. Pomysł na to jaki sposób zastąpić kruche…

  • Kluski z kaszy jaglanej z ricottą

    Lubicie leniwe? To przepis dla Was. Z tym, że to ich zdrowsze, bezglutenowe wydanie czyli…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na obiad, Wegetariańskie Tagged With: danie dla dzieci, gnocchi, kasza jaglana, kopytka, obiad dla rocznego dziecka, słodkie ziemniaki, szałwia, wegetariańskie

« Zupa ze słodkich ziemniaków z soczewicą i mleczkiem kokosowym
Jabłka zapiekane pod owsiano-orzechową granolą z domowym jogurtem »

Comments

  1. Angie says

    17 listopada 2015 at 08:41

    Ja na takie kopytka wcale bym nie narzekała:))

    Odpowiedz
  2. Magdalena says

    17 listopada 2015 at 10:29

    Fajny przepis

    Odpowiedz
  3. Karina says

    17 listopada 2015 at 12:39

    to mi się podoba:)

    Odpowiedz
  4. Moje Bistro says

    22 listopada 2015 at 03:45

    Ale dobro!

    Odpowiedz
  5. Basia says

    29 lutego 2016 at 16:48

    Niestety, nic z tego nie wyszlo. Czytając przepis myślałam, ze kopytka to nic prostszego. Przeliczylam się! Kopytka mnie pokonały. Masa zbyt rzadka, po ugotowaniu rozpadły się na wiele mniejszych kawałków.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      29 lutego 2016 at 18:36

      Masa z tego przepisu może różnić sie w konsystencji w zależności od wielkosci ziemniaka lub tego jak ugotowana jest kasza( w sensie ile wody w niej pozostalo) wiec ilość maki potrzebnej do zlepienia jest umowna. Jak po przygotowaniu ciasta jest ono za rzadkie to warto dodać wiecej mąki. Przykro mi że Ci nie wyszło. Mam nadzieję , że to Cię nie zniechęci do wypróbowania innych przepisów. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Anika says

    22 lipca 2016 at 12:55

    Uwielbiam to danie, a właściwie moja mała Gwiazda. Robię często, oczywiście na słodko, ponieważ moja gwiazdeczka prawie nie jadą dań na słono. Ona z tych opornych przy rozszerzaniu diety.
    Mam jednak pytanko: jak długo mozna je trzymać w lodówce? Dzień, może dwa lub trzy?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 lipca 2016 at 13:31

      Dwa dni to na spokojnie, myślę, że do trzech też dadzą radę. Ewentualnie możesz zamrozić bo one bardzo dobrze się mrożą.

      Odpowiedz
  7. Simona says

    16 sierpnia 2016 at 22:34

    Witam, jaką mąką mogłabym zastąpić mąke owsianą ? chodzi mi przede wszystkim o mąki ,które nie zawierają glutenu. pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 sierpnia 2016 at 22:42

      Myślę, że mieszanka ryżowej z ziemniaczaną powinna być ok, jak w tym przepisie http://cookingforemily.pl/2015/04/kluski-z-kaszy-jaglanej-z-ricotta/

      Odpowiedz
  8. Monika says

    8 listopada 2016 at 14:36

    Sukces wreszcie mi się udało zrobić rewelacyjne kopytka moja roczna córka zajada czekam na resztę rodziny z miękkimi ,delikatnymi kopytkami rozpływających się w ustach .probowalam już kilka Twoich przepisów ale zawsze było ze te moje czyli mniej zdrowsze są lepsze .Wkrotce robię kolejne podejście do kopytek ze szpinakiem i riccota . Odnośnie tego przepisu ja bataty piekłam nie 30 min a 60 bo były twarde

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      8 listopada 2016 at 19:47

      Cieszę się że Wam smakowało.
      Pewnie miałaś większe i może starsze ziemniaki stąd ta potrzeba pieczenia dłużej. Warto je dobrze ponakłuwac widelcem to wtedy szybciej się upieką.
      Z mojego doświadczenia wynika, że niezdrowe rzeczy zwykle są smaczne;)) warto jednak czasem iść na kompromis

      Odpowiedz
  9. Agnieszka says

    8 grudnia 2016 at 18:46

    super przepis! dziękuje!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 marca 2017 at 18:37

      dziękuję!

      Odpowiedz
  10. Marta says

    10 marca 2017 at 14:12

    a można dodać ugotowanego i zblendowanego batata?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 marca 2017 at 18:37

      Można, z tym że gotowany ziemniak może mieć więcej wody – wtedy można pure trochę odparować na suchej patelni, albo dodać trochę więcej mąki- na wyczucie, żeby z masy można było robić kopytka

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress