Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła pora na płatki jaglane. Zapiekłam je z mlekiem i wiórkami koksowymi oraz bananem i polałam czekoladą. Zapiekanka jaglana wyszła zwarta, na ciepło najlepsza ze szklanką mleka, na zimno można ją kroić jak ciasto. Warto zrobić więcej bo następnego dnia można ją zjeść na szybkie śniadanie lub zapakować na 2 śniadanie do pracy/szkoły. No a banan, kokos i czekolada to doskonałe trio więc łatwo możecie sobie wyobrazić jej smak.
- 1 i ½ szklanki płatków jaglanych
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 dojrzałe banany
- ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
- masło do wysmarowania formy
- W misce wymieszać płatki jaglane z wiórkami.
- W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać mleko kokosowo(niecałe – trzeba zostawić ok 3-4 łyżek potem do czekolady) i miód – wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników – przelać je następnie do suchych i wymieszać wszystko.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem i wylać mieszanke.
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Czekoladę z mlekiem umieścić z metalowej misce i rozpuścić w kąpieli, mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
- Czekoladą polać zapiekankę przed podaniem.
- Najlepsze ze szklanką ulubionego mleka.
Iwona says
Też niedawno zapiekałam te płatki 🙂
Agnieszka says
Wygląda smakowicie 🙂 Akurat dziś zbieram przepisy na weekendowe śniadania, ten trafia na moją listę przepisów do przetestowania 🙂
Jagna says
Czy może być mleko kokosowe z kartonu?
cookingforemily says
Jak najbardziej.
Iwona says
wyglada smakowicie 🙂
Czy zamiast platkow jaglanych moge uzyc owsianych?
Czy zmienia sie proporcje?
cookingforemily says
Możesz użyć płatków owsianych, proporcje powinny być podobne, możesz dodać więcej płyny żeby było „luźniejsze”
Iwona says
ok dzieki
Ania says
Przepis rewelacyjny. Moja trzylatka zjadla ze smakiem.
cookingforemily says
Dziękuję ?
Monika says
Czego można użyć zamiast wiórek kokosowych?
cookingforemily says
Możesz pominąć i dodać więcej płatków,
można też dodać zmielone migdały
Iza says
A ile taka zapiekanka ma kalorii? Można taka cała zjeść na śniadanie ? Bo z tego co się orientuję trochę się ich nazbiera – dwa banany, 3 jajka itd….
cookingforemily says
Liczenie kalorii nie jest moją mocną stroną:)) ważniejsze żeby było zdrowo. Z tych proporcji wyjdzie Ci śniadanie dla 4-5 osób więc kalorie się rozłożą na większą liczbę osób:)
zzyxx says
Czy mleczko kokosowe można zaspatpic krowim?
cookingforemily says
tak można zastąpić dowolnym mlekiem chociaż muszę przyznać, że kokosowe się świetnie się komponuje z czekoladą i płatkami jaglanymi
Majka says
Pychotka ? I na ciepło i na zimno ?
Monika says
Uwielbiam przepisy „śniadaniowe” które mogę zrobić wieczorem a rano mam „gotowca” 🙂 Takich przepisów poproszę więcej. Regularnie prawie co tydzień robię ją robię wieczorem, a rano odgrzewam. Zmodyfikowałam tylko polewę (z mlecznej czekolady zmieszanej z łyżką masła orzechowego) ;-P Pycha
aga says
A czy można zastąpić płątki kaszą jaglaną? Jak to ogarnąć?
cookingforemily says
płatki jaglane znacznie krócej się potrzebują piec, z kaszą jaglaną też można zrobić zapiekankę ale myślę, że najpierw trzeba by ją była podgotować na półmiękko i przestudzić przed podaniem jajka, żeby sie nie zrobiła jajecznica
Anna says
Hej! Czy można wymieszać masę wieczorem, a rano tylko zapiec?
cookingforemily says
tak, jak najbardziej można tak zrobić, będzie rano szybciej