Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

30 listopada 2015 by cookingforemily 20 komentarzy

zapiekanka-jaglana-z-bananami-czekolada
Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła pora na płatki jaglane. Zapiekłam je z mlekiem i wiórkami koksowymi oraz bananem i polałam czekoladą. Zapiekanka jaglana wyszła zwarta, na ciepło najlepsza ze szklanką mleka, na zimno można ją kroić jak ciasto. Warto zrobić więcej bo następnego dnia można ją zjeść na szybkie śniadanie lub zapakować na 2 śniadanie do pracy/szkoły. No a banan, kokos i czekolada to doskonałe trio więc łatwo możecie sobie wyobrazić jej smak.


5.0 from 4 reviews
Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
30 min
Total time
40 min
 
Śniadaniowa zapiekanka jaglana - z płatków jaglanych pieczonych z bananem i mlekiem kokosowym. Polane czekoladą.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
Ingredients
  • 1 i ½ szklanki płatków jaglanych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 dojrzałe banany
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. W misce wymieszać płatki jaglane z wiórkami.
  2. W drugiej misce lekko ubić jajka, dodać mleko kokosowo(niecałe – trzeba zostawić ok 3-4 łyżek potem do czekolady) i miód – wymieszać.
  3. Banany rozgnieść widelcem i dodać do mokrych składników – przelać je następnie do suchych i wymieszać wszystko.
  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem i wylać mieszanke.
  5. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  6. Czekoladę z mlekiem umieścić z metalowej misce i rozpuścić w kąpieli, mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
  7. Czekoladą polać zapiekankę przed podaniem.
  8. Najlepsze ze szklanką ulubionego mleka.
3.5.3208

zapiekanka-jaglana-z-bananami-czekolada

Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Related Posts

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Zapiekana owsianka z dynią

    Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Bezglutenowe, Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: banany, bezglutenowe, czekolada, kasza jaglana, mleko kokosowe, płatki jaglane, śniadanie dla dziecka

« Batoniki owsiane z żurawiną i pistacjami
Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami »

Comments

  1. Iwona says

    1 grudnia 2015 at 14:27

    Też niedawno zapiekałam te płatki 🙂

    Odpowiedz
  2. Agnieszka says

    2 stycznia 2016 at 13:59

    Wygląda smakowicie 🙂 Akurat dziś zbieram przepisy na weekendowe śniadania, ten trafia na moją listę przepisów do przetestowania 🙂

    Odpowiedz
  3. Jagna says

    11 stycznia 2016 at 21:39

    Czy może być mleko kokosowe z kartonu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      12 stycznia 2016 at 06:55

      Jak najbardziej.

      Odpowiedz
  4. Iwona says

    18 kwietnia 2016 at 09:15

    wyglada smakowicie 🙂
    Czy zamiast platkow jaglanych moge uzyc owsianych?
    Czy zmienia sie proporcje?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 kwietnia 2016 at 09:47

      Możesz użyć płatków owsianych, proporcje powinny być podobne, możesz dodać więcej płyny żeby było „luźniejsze”

      Odpowiedz
      • Iwona says

        18 kwietnia 2016 at 11:47

        ok dzieki

        Odpowiedz
  5. Ania says

    7 października 2016 at 09:32

    Przepis rewelacyjny. Moja trzylatka zjadla ze smakiem.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      7 października 2016 at 12:26

      Dziękuję ?

      Odpowiedz
  6. Monika says

    10 października 2016 at 17:55

    Czego można użyć zamiast wiórek kokosowych?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      10 października 2016 at 19:12

      Możesz pominąć i dodać więcej płatków,
      można też dodać zmielone migdały

      Odpowiedz
  7. Iza says

    28 lutego 2017 at 10:01

    A ile taka zapiekanka ma kalorii? Można taka cała zjeść na śniadanie ? Bo z tego co się orientuję trochę się ich nazbiera – dwa banany, 3 jajka itd….

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      28 lutego 2017 at 10:11

      Liczenie kalorii nie jest moją mocną stroną:)) ważniejsze żeby było zdrowo. Z tych proporcji wyjdzie Ci śniadanie dla 4-5 osób więc kalorie się rozłożą na większą liczbę osób:)

      Odpowiedz
  8. zzyxx says

    1 marca 2017 at 00:12

    Czy mleczko kokosowe można zaspatpic krowim?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2017 at 09:24

      tak można zastąpić dowolnym mlekiem chociaż muszę przyznać, że kokosowe się świetnie się komponuje z czekoladą i płatkami jaglanymi

      Odpowiedz
  9. Majka says

    28 lutego 2018 at 14:23

    Pychotka ? I na ciepło i na zimno ?

    Odpowiedz
  10. Monika says

    1 marca 2018 at 14:27

    Uwielbiam przepisy „śniadaniowe” które mogę zrobić wieczorem a rano mam „gotowca” 🙂 Takich przepisów poproszę więcej. Regularnie prawie co tydzień robię ją robię wieczorem, a rano odgrzewam. Zmodyfikowałam tylko polewę (z mlecznej czekolady zmieszanej z łyżką masła orzechowego) ;-P Pycha

    Odpowiedz
  11. aga says

    23 stycznia 2020 at 20:44

    A czy można zastąpić płątki kaszą jaglaną? Jak to ogarnąć?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 stycznia 2020 at 20:49

      płatki jaglane znacznie krócej się potrzebują piec, z kaszą jaglaną też można zrobić zapiekankę ale myślę, że najpierw trzeba by ją była podgotować na półmiękko i przestudzić przed podaniem jajka, żeby sie nie zrobiła jajecznica

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Lutowe menu Szpinakożercy - jem za dwóch! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    21 marca 2019 o 17:28

    […] Drugie śniadanie Szpinakożerca jadł już z nianią. Tym razem to nasza nowość – jaglany placek kokosowy. Brzmi szumnie a to po prostu zapiekane płatki jaglane z kokosem i owocami. Inspiracją był dla mnie przepis od Cooking for Emily […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress