Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok temu próbowałam bezskutecznie z zupą, w tym roku zachęcałam do przegryzania ugotowanych ale niestety porażka. Jedyny jak do tej pory sposób na przemycenie szparagów to zrobić pesto szparagowe – nadal działa. Emilka odmawia szparagów, ale ja bynajmniej – zajadam się nimi kilka razy w tygodniu. Najczęściej smażąc je po prostu na oliwie z masłem by potem zjeść je z jajkiem sadzonym.
Przepis na tę zapiekankę miałam zapisaną w przepisach do wypróbowania od jakiegoś czasu. Jego autorem jest Yotam Ottolenghi więc byłam pewna, że będzie dobrze. I nie zawiodłam się – ta zapiekanka ze szparagów na chlebie jest genialna. Kawałki chleba, wysmarowane grubo szczypiorkowym masłem, przełożone szparagami i fetą, zalane śmietaną i jajkami, zapieczone pod parmezanem. Bez pudła.
Do tej zapiekanki możecie wykorzystać wszelkie resztki chleba- nawet te już trochę twardawe, namiękną w śmietanie z jajkiem.
- 2 pęczki szparagów (do wyboru, ja miałam białe i zielone)
- 80 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- peczek szczypiorku
- ok 300 g chleba, może być już taki twardawy
- 5 jajek
- 300 ml gęstej śmietany 18%
- 200 ml mleka
- ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu
- 200 g fety
- garść parmezanu do posypania na wierzchu
- Zagotować wodę w wysokim garnku. Szparagi pozbawić twardych końcówek i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Następnie przelać zimną wodą i odłożyć.
- Masło, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek zmiksować na gładką masę.
- W misce zmieszać jajka, ze śmietaną i mlekiem, dodać sól i pieprz.
- Chleb pokroić na plasterki, każdą kromkę posmarować szczypiorkowym maseł.
- Połowę chleba ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na chlebie wyłożyć połowę szparagów i całą pokruszoną fetę. Następnie ułożyć drugą warstwę chleba, całość przygnieść ręką, ułożyć szparagi na wierzchu, zalać jajkami ze śmietaną i całość delikatnie ugniatać.
- Naczynie do zapiekania przykryć folią i na wierzch ułożyć jakieś ciężkie naczynie i odstawić do lodówki na godzinę. Ja przyznam się szczerze pominęłam tę część bo już byliśmy mocno głodni – naczynie odstało ok 10 minut, pougniatałam trochę całość, żeby chleb dobrze wchłonął masę.
- Na wierzchu posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut.

Ależ to musiało być pyszne!
było:)
Mniam, brzmi bardzo apetycznie!
Pysznie wygląda! Genialne połączenie; )
Hej. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły zabawy znajdują się tutaj: https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/07/25/poznajmy-sie-lepiej-czyli-liebster-blog-award/
Wczoraj zakupilam kolejną porcję szparagów i mam ochotę wypróbować ten przepis ???
koniecznie:) jest pyszna:) ja niestety teraz na diecie więc u mnie zapiekanka będzie musiała poczekać do maja:)
Wyszło pysznościowo 😋 Do tego zero waste, więc danie idealne.