Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na obiad / Zapiekanka ze szparagami na chlebie

Zapiekanka ze szparagami na chlebie

25 maja 2015 by cookingforemily 8 komentarzy

zapiekanka-ze-szparagami-na-chlebie
Ten rok to nie jest rok w którym przekonałam Emilkę do jedzenia szparagów, niestety. Rok temu próbowałam bezskutecznie z zupą, w tym roku zachęcałam do przegryzania ugotowanych ale niestety porażka. Jedyny jak do tej pory sposób na przemycenie szparagów to zrobić pesto szparagowe – nadal działa. Emilka odmawia szparagów, ale ja bynajmniej – zajadam się nimi kilka razy w tygodniu. Najczęściej smażąc je po prostu na oliwie z masłem by potem zjeść je z jajkiem sadzonym.

Przepis na tę zapiekankę miałam zapisaną w przepisach do wypróbowania od jakiegoś czasu. Jego autorem jest Yotam Ottolenghi więc byłam pewna, że będzie dobrze. I nie zawiodłam się – ta zapiekanka ze szparagów na chlebie jest genialna. Kawałki chleba, wysmarowane grubo szczypiorkowym masłem, przełożone szparagami i fetą, zalane śmietaną i jajkami, zapieczone pod parmezanem. Bez pudła.

zapiekanka-ze-szparagami-na-chlebie

Do tej zapiekanki możecie wykorzystać wszelkie resztki chleba- nawet te już trochę twardawe, namiękną w śmietanie z jajkiem.

5.0 from 2 reviews
Zapiekanka ze szparagami na chlebie
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
50 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Zapiekanka ze szparagami z przepisu Ottholengiego - na chlebie ze szczypiorkowym masłem, z fetą. Genialne
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • 2 pęczki szparagów (do wyboru, ja miałam białe i zielone)
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • peczek szczypiorku
  • ok 300 g chleba, może być już taki twardawy
  • 5 jajek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 200 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu
  • 200 g fety
  • garść parmezanu do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Zagotować wodę w wysokim garnku. Szparagi pozbawić twardych końcówek i obrać. Wrzucić do wrzątku i gotować przez minutę. Następnie przelać zimną wodą i odłożyć.
  2. Masło, posiekany ząbek czosnku i szczypiorek zmiksować na gładką masę.
  3. W misce zmieszać jajka, ze śmietaną i mlekiem, dodać sól i pieprz.
  4. Chleb pokroić na plasterki, każdą kromkę posmarować szczypiorkowym maseł.
  5. Połowę chleba ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na chlebie wyłożyć połowę szparagów i całą pokruszoną fetę. Następnie ułożyć drugą warstwę chleba, całość przygnieść ręką, ułożyć szparagi na wierzchu, zalać jajkami ze śmietaną i całość delikatnie ugniatać.
  6. Naczynie do zapiekania przykryć folią i na wierzch ułożyć jakieś ciężkie naczynie i odstawić do lodówki na godzinę. Ja przyznam się szczerze pominęłam tę część bo już byliśmy mocno głodni – naczynie odstało ok 10 minut, pougniatałam trochę całość, żeby chleb dobrze wchłonął masę.
  7. Na wierzchu posypać parmezanem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok 50 minut.
3.3.3070

zapiekanka-ze-szparagami-na-chlebie

 

Related Posts

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i brokułami

    Zdrowsza wersja amerykańskiego klasyka czyli mac and cheese. Makaronowa zapiekanka z sosem serowym, brokułami i…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

Filed Under: Na obiad Tagged With: feta, kuchenny recykling, szparagi, zapiekanka

« Kokosowe placuszki z bananem i borówkami, bez mąki i cukru
Ciasto z rabarbarem i migdałami »

Comments

  1. Angie says

    25 maja 2015 at 14:39

    Ależ to musiało być pyszne!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 maja 2015 at 14:49

      było:)

      Odpowiedz
  2. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    26 maja 2015 at 21:48

    Mniam, brzmi bardzo apetycznie!

    Odpowiedz
  3. Anna | Studio Kuchnia says

    27 maja 2015 at 21:52

    Pysznie wygląda! Genialne połączenie; )

    Odpowiedz
  4. Karolina says

    25 lipca 2015 at 10:42

    Hej. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły zabawy znajdują się tutaj: https://yourbetterchoice.wordpress.com/2015/07/25/poznajmy-sie-lepiej-czyli-liebster-blog-award/

    Odpowiedz
  5. Luckyinlife.pl says

    17 kwietnia 2018 at 09:56

    Wczoraj zakupilam kolejną porcję szparagów i mam ochotę wypróbować ten przepis ???

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 kwietnia 2018 at 22:40

      koniecznie:) jest pyszna:) ja niestety teraz na diecie więc u mnie zapiekanka będzie musiała poczekać do maja:)

      Odpowiedz
  6. Majka says

    17 maja 2019 at 00:38

    Wyszło pysznościowo 😋 Do tego zero waste, więc danie idealne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress