Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej / Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami

Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami

8 grudnia 2015 by cookingforemily 1 Comment

pomidorowa-zupa-z-jarmuzem-kielbasa-kluskami
Nie poddaję się z jarmużem i ciągle próbuję go w różnych odsłonach. I bardzo dobrze bo dzięki tym próbom powstają takie dania jak ta pomidorowa zupa z jarmużem i dodatkiem kiełbasy – gęsta, prawie jak gulasz, esencjonalna. Na jej wierzchu zapiekłam kluski z kaszki kukurydzianej i mąki z dodatkiem szczypiorku. Świetnie pasują do całości, dzięki nim zupa jest bardzo sycąca. Zima póki co jest dla nas łagodna ale świetnie się ta zupa sprawdzi w zimowym sezonie. Ogrzeje i nakarmi. Powstało danie o którym mogę napisać, że jest to jeden z najlepszych sposobów na jarmuż jaki moja kuchnia wydała.

Wersja dla Emilki (która oczywiście nie zjadłaby jarmużu w tej postaci) – wyjęłam kilka klusek z wierzchu, przelałam trochę zupy, którą po wyciągnieciu kawałków kiełbasy zmiksowałam na krem. Zupa w wersji krem z kawałkami kiełbasy przeszła test.

Pomidorowa zupa z jarmużem i kiełbasą z kluseczkami
 
Drukuj
Prep time
30 min
Cook time
40 min
Total time
1 godzina 10 min
 
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • KLUSECZKI
  • ¾ mąki pszennej
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • po pół łyżeczki cukru i soli
  • 1 czybata łyżka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła – rozpuszczone
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • ZUPA
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 i ½ l wywaru warzywnego
  • 250 g kiełbasy
  • 500 g przecieru pomidorowego w kartonie
  • 200 g jarmużu
  • sól, pieprz do smaku
Instructions
  1. Wmisce umieścić oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz i wymieszać. Dodać mleki i rozpuszczone masło i wymieszać dobrze, na koniec wmieszać do ciasta posiekane dymki. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Następnie zrobić kluseczki – zmoczyć ręce łyżkę, nabierać łyżką po pół łyżki ciasta i kształtować w dłoniach w okrągłe kluseczki, odłożyć i odstawić w zimne miejsce.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć ją aż lekko zbrązowieje, dodać posiekany czosnek i chwilę jeszcze podsmażyć. Cebulę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzesnia. Jarmuż posiekać (pozbawiając twardych łodyg), kiełbasę pokroić w półplasterki – dodać do zupy. Gotować ok 10 minut.
  3. Dodać przecier pomidorowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pod zupą przykręcić ogień żeby się nie gotowała zbyt intensywnie. Na wierzchu ułożyć kluseczki, przykrć pokrywką i gotować 25 minut.
  4. Wersja dla dziecka które nie zje jarmużu w tej postaci– wyjąć kilka klusek z wierzchu, przelać trochę zupy do osobnego garnka, wyjąć kawałki kiełbasy i zmiksować zupe na krem. Do kremu powrotem przełożyć kawałki kiełbasy, podawać z podrobionym kluskiem
3.5.3208

pomidorowa-zupa-z-jarmuzem-kielbasa-kluskami

Related Posts

  • Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej

    W tym momencie naszego wspólnego z Emi, kulinarnego egzystowania ciągle jest niewiele takich obiadów gdzie…

  • Zupa gulaszowa z kluseczkami na zimne dni

    Winter is coming. Poczułam to bardzo wyraźnie. Przez chwilę można było udawać, że w tym…

  • Zupa gołąbkowa

    Lubię klasyczne polskie smaki. Nie pamiętam kiedy robiłam schabowego albo mielonego ale czasem lubię je…

Filed Under: W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Zupy Tagged With: jarmuż, kiełbasa, mięso, pomidory, zupa

« Cynamonowe trufle jabłkowe z migdałami
Najpopularniejsze przepisy w 2015 »

Comments

  1. Moje Bistro says

    8 grudnia 2015 at 21:49

    Ja jarmuż traktuję po macoszemu, ale Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress