Nie poddaję się z jarmużem i ciągle próbuję go w różnych odsłonach. I bardzo dobrze bo dzięki tym próbom powstają takie dania jak ta pomidorowa zupa z jarmużem i dodatkiem kiełbasy – gęsta, prawie jak gulasz, esencjonalna. Na jej wierzchu zapiekłam kluski z kaszki kukurydzianej i mąki z dodatkiem szczypiorku. Świetnie pasują do całości, dzięki nim zupa jest bardzo sycąca. Zima póki co jest dla nas łagodna ale świetnie się ta zupa sprawdzi w zimowym sezonie. Ogrzeje i nakarmi. Powstało danie o którym mogę napisać, że jest to jeden z najlepszych sposobów na jarmuż jaki moja kuchnia wydała.
Wersja dla Emilki (która oczywiście nie zjadłaby jarmużu w tej postaci) – wyjęłam kilka klusek z wierzchu, przelałam trochę zupy, którą po wyciągnieciu kawałków kiełbasy zmiksowałam na krem. Zupa w wersji krem z kawałkami kiełbasy przeszła test.
- KLUSECZKI
- ¾ mąki pszennej
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- po pół łyżeczki cukru i soli
- 1 czybata łyżka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżki masła – rozpuszczone
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- ZUPA
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 i ½ l wywaru warzywnego
- 250 g kiełbasy
- 500 g przecieru pomidorowego w kartonie
- 200 g jarmużu
- sól, pieprz do smaku
- Wmisce umieścić oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i pieprz i wymieszać. Dodać mleki i rozpuszczone masło i wymieszać dobrze, na koniec wmieszać do ciasta posiekane dymki. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę. Następnie zrobić kluseczki – zmoczyć ręce łyżkę, nabierać łyżką po pół łyżki ciasta i kształtować w dłoniach w okrągłe kluseczki, odłożyć i odstawić w zimne miejsce.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć ją aż lekko zbrązowieje, dodać posiekany czosnek i chwilę jeszcze podsmażyć. Cebulę zalać rosołkiem i doprowadzić do wrzesnia. Jarmuż posiekać (pozbawiając twardych łodyg), kiełbasę pokroić w półplasterki – dodać do zupy. Gotować ok 10 minut.
- Dodać przecier pomidorowy, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pod zupą przykręcić ogień żeby się nie gotowała zbyt intensywnie. Na wierzchu ułożyć kluseczki, przykrć pokrywką i gotować 25 minut.
- Wersja dla dziecka które nie zje jarmużu w tej postaci– wyjąć kilka klusek z wierzchu, przelać trochę zupy do osobnego garnka, wyjąć kawałki kiełbasy i zmiksować zupe na krem. Do kremu powrotem przełożyć kawałki kiełbasy, podawać z podrobionym kluskiem
Moje Bistro says
Ja jarmuż traktuję po macoszemu, ale Twoja zupa wygląda bardzo smakowicie 🙂