Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Na śniadanie / Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym

Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym

27 stycznia 2016 by cookingforemily 6 komentarzy

nocna-owsianka-chia-nerkowce
Nocna owsianka to świetny patent na megaszybkie śniadanie. Całą pracę – chociaż ciężko to nazwać pracą bo to tylko wymieszanie składników- następuje wieczorem. Składniki miękną, pęcznieją  i uwalniają wszystkie swoje dobre właściwości ( w przypadku nasion i orzechów przez namaczanie pozbywamy się z nich inhibitorów enzymów, które blokują nasz system trawienny nie pozwalając na wchłoniecie większości wartości odżywczych) Ja do swojej dodałam płatki owsiane, nasiona chia i pokruszone nerkowce i zalałam mlekiem kokosowym. Dla mnie rewelacja.

Rano taką owsiankę można zjeść na zimno, ale ja w zimie lubię dodatkowo rozcieńczyć ją gorącym mlekiem. Do tego warto dodać jakieś owoce, o tej porze roku mogą być mrożone. Ja swoją owsiankę zjadłam z rozmrożonymi przez noc malinami. A resztę owsianki ułożyłam warstwami w słoiku i wzięłam następnego dnia na 2 śniadanie do pracy. W ten sposób można przygotować dowolne płatki, orzechy, nasiona i pestki. Warto eksperymentować i znaleźć swoją ulubiona mieszankę. A rano można dłużej pospać.


5.0 from 2 reviews
Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
Total time
10 min
 
Doskonały patent na szybkie i zdrowe śniadanie - nocna owsianka. Płatki owsiane, nasiona chia i orzechy nerkowca namoczone na noc w mleku kokosowym.
Author: www.cookingforemily
Serves: 2
Ingredients
  • 30 g platki blyskawicznych
  • 40 g płatków górskich (można też wykorzystać jeden dowolny rodzaj płatków)
  • 2 łyżki nasion chia
  • Spora garść pokruszonych orzechów nerkowca
  • garść wiórków kokosowych
  • 300 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • dodatkowo ½-1 szklanki mleka roślinnego do uzyskania właściwej konsystencji
  • owoce np. maliny do przybrania (u mnie mrożone)
Instructions
  1. Płatki, nasiona chia, nerkowce i wiórki kokosowe umieścić w misce, dodać melko kokosowe, miód/syrop i dobrze wszystko wymieszać. Zostawić na noc.
  2. Rano rozcieńczyć mlekiem do uzyskania konsystencji owsianki.
  3. Podawać z ulubionymi owocami – u mnie to były rozmrożone przez noc maliny, rozgniecione widelcem i wymieszane z odrobiną syropu z agawy.
3.5.3208

nocna-owsianka-z-chia-nerkowcami

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

Filed Under: Na śniadanie Tagged With: chia, nerkowce, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, wegańskie

« Z cyklu „nie dla dzieci”: grzane wino
Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą »

Comments

  1. Ola says

    21 maja 2016 at 10:48

    Swietny patent z tym zostawianiem na noc. I przepyszne! Cala moja rodzina dziekuje:) Pierwszy raz zjedlismy z ananasem (akurat tylko to mielismy) i pasowalo.

    Odpowiedz
  2. Zuzia i Szpinakożerca says

    3 lipca 2017 at 20:41

    Czy chodzi Ci o gęste mleczko kokosowe czy zwykłe roślinne mleko? Mam taką ogromną ochotę na tą owsiankę, a nie wiem czy mam składniki 😀

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      3 lipca 2017 at 21:43

      Ja miałam takie z kartonu, ono jest średnio-gęste. Ale to nie ma znaczenia tak naprawdę bo sobie tę gęstość i tak regulujesz dodając rano tyle mleka ile lubisz.

      Odpowiedz
  3. Majka says

    15 kwietnia 2020 at 20:00

    Świetne 😋 Samo zdrowie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      15 kwietnia 2020 at 23:02

      był taki czas, że jadłam ją na okrągło:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Wrześniowe menu Szpinakożercy - wyjścia, spacery i wyjazdy! - Zuzanna Antecka - blog o pozytywnym żywieniu dzieci pisze:
    21 marca 2019 o 18:02

    […] W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się nocne owsianki. Przygotowałam moją ulubioną z przepisu Cooking for Emily (ja nie dodaję miodu) i zaserwowałam z borówkami. Szpinakożerca był mocno podniecony wyjazdem, […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress