Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Nie dla dzieci / Z cyklu „nie dla dzieci”: grzane wino

Z cyklu „nie dla dzieci”: grzane wino

25 stycznia 2016 by cookingforemily 1 Comment

grzane-wino-grzaniec

Wiem, że jest to blog o gotowaniu dla dzieci, ale dzieci dziećmi a rodzice czasem muszą przyjąć jakieś %:) A zimą procenty najlepiej przyjmować w postaci grzańca. Nic tak nie ogrzeje i nie poprawi humoru jak grzane wino z mnóstwem aromatycznych korzennych przypraw. Ja do swojego dodaję jeszcze podpieczone w piekarniku i skarmelizowane pomarańcze i cytryny. Pomysł ten podpatrzyłam w którymś ze świątecznych wydań magazynu Jamiego Olivera i od tej pory jest to mój ulubiony przepis na grzaniec. Ja do swojego daję zwykle tylko wino, ale w razie potrzeby można do niego chlusnąć trochę mocniejszego alkoholu – rumu albo sherry. Zima już chyba powoli odpuszcza, ale ostatecznie nie potrzebujemy mrozów, żeby napić się grzańca.


5.0 from 1 reviews
Z cyklu "nie dla dzieci": grzane wino
 
Drukuj
Prep time
25 min
Cook time
10 min
Total time
35 min
 
Grzane wino z pomarańczami i cytrynami karmelizowanymi w piekarniku.
Ingredients
  • 3 pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 40 goździków
  • kawałek imbiru ( ok 2 cm)
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • laska cynamonu
  • 2 butelki wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
  • opcjonalnie: chlust mocniejszego alkoholu jak sherry lub rum
  • kilka łyżek cukru ( w zależności od rodzaju wina)
  • pomarańcza do przybrania
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. W każdą cytrynę i pomarańczę powkładać goźdzki ( po 8 na owoc).
  3. Włożyć owoc do piekarnika i piec ok 15 minut.
  4. Wyjąć, lekko przestudzić i wyjąć goździki.
  5. Do garnka wlać wino, włożyć 5 goździków, gałkę, starty imbir i cynamon.
  6. Doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i owoce, chwilę podgotować, mieszać aż cukier się rozpuści. Cukru dodać w zależności od upodobania.
  7. Łyżką porozgniatać cytryny i pomarańcze, żeby uwolnić soki.
  8. Sitko wyłożyć gazą.
  9. Przelać przez nie wino, wygniatając dobrze sok z owoców.
  10. Podawać z kawałkami świeżej pomarańczy.
3.5.3208

grzane-wino-grzaniec

 

Related Posts

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

  • Pesto ze szparagów do makaronu

    Po pierwszym dość nieudanym spotkaniu Emilki ze szparagami zrobiłam drugie podejście. Postanowiłam podejść do tematu…

  • Kluski z kurczaka do rosołu

    Sezon przeziębieniowy w pełni, od miesiąca nie możemy wyjść z większych lub mniejszych katarów i…

Filed Under: Nie dla dzieci Tagged With: grzaniec, nie dla dzieci

« Szybkie, śniadaniowe ciasto z płatków owsianych i banana z dżemem truskawkowym
Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym »

Comments

  1. Iwona says

    25 stycznia 2016 at 21:37

    Gdy jest zimno grzane wino to jest to : )

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress