Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

2 lutego 2016 by cookingforemily 2 komentarze

brownie-bez-pieczenia-pomarancza-kardamon

To brownie bez pieczenia jest obłędne tyle Wam powiem. Na bazie daktyli i orzechów, z dodatkiem kakao – bez cukru. Ale wyjątkowe jest przez dodatek pomarańczy i kardamonu. U nas był to hit. Z masy można też ulepić trufle, wtedy już bez polewy, można obtoczyć w kakao. Spróbujcie koniecznie. Pracy przy nim niewiele a efekt murowany.

Piszę to wszystko w oparciu o wspomnienia tego smaku:) bo aktualnie u nas w domu choroba. Emilka wywieziona do dziadków a my chorujemy oglądając The Americans bo nic innego nie jesteśmy w stanie zrobić. Ledwo żyję i straciłam smak. Jedzenie nie cieszy i smakuje jak tektura. Więc na własnie kubki smakowe przekonuję się jakie straszne byłoby życie bez smaku. Nie myśli się o tym na co dzień. Więc doceńcie, że macie smak i uczcijcie to jakimś smakołykiem  – to brownie będzie idealne. Być może trochę bredzę po 3 dniach gorączkowania więc już lepiej skończę.


5.0 from 1 reviews
Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
Total time
20 min
 
Przepyszne i zdrowe brownie bez pieczenia, na bazie orzechów i daktyli z pomarańcza i kardamonem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 16
Ingredients
  • 2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka migdałów nerkowców i orzechów włoskich)
  • 2 szklanki daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • POLEWA:
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Instructions
  1. Orzechy rozdrobnić w robocie kuchennym – przełożyć do miski.
  2. Do robota przełożyć daktyle ( jak macie takie twarde to trzeba je wcześniej zalać wrzątkiem i odczekać ok 10 minut, po czym odsączyć z wody), skórkę i sok z pomarańczy, kakao, cynamon, masło orzechowe i olej kokosowy – zmiksować na gładka masę.
  3. Jak macie mocny i pojemny robot to można do masy dodać orzechy i wszystko pulsacyjnie zmieszać aż połączy się w kulkę masy.
  4. Ja mam za mały kielich więc mieszankę daktylową przełożyłam do orzechów i wyrobiłam ręką na gładką masę.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x30 cm).
  6. Składniki polewy umieścić w małym garnku, podgrzać i wymieszać na gładką masę ( podgrzać tylko tyle żeby się olej rozpuścił, nie gotować bo może się zważyć)
  7. Polewę wyłożyć na wierzch, rozprowadzić i wstawić na minimum godzinę do lodówki przed pokrojeniem.
  8. Przechowywać w lodówce.
3.5.3208

brownie-bez-pieczenia-pomarancza-kardamon

Inspiracja: blog „To her core”

 

Related Posts

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bez jajek, bezglutenowe, daktyle, kardamon, migdały, orzechy, raw, wegańskie, zdrowe słodycze

« Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym
Dwukolorowa zapiekanka pasterska »

Comments

  1. Monika says

    1 marca 2018 at 14:20

    Są pyszne. Smakują jak prawdziwe Brownie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2018 at 14:32

      To jeden z moich ulubionych przepisów z bloga:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress