Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Bezglutenowe / Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą

2 lutego 2016 by cookingforemily 2 komentarze

brownie-bez-pieczenia-pomarancza-kardamon

To brownie bez pieczenia jest obłędne tyle Wam powiem. Na bazie daktyli i orzechów, z dodatkiem kakao – bez cukru. Ale wyjątkowe jest przez dodatek pomarańczy i kardamonu. U nas był to hit. Z masy można też ulepić trufle, wtedy już bez polewy, można obtoczyć w kakao. Spróbujcie koniecznie. Pracy przy nim niewiele a efekt murowany.

Piszę to wszystko w oparciu o wspomnienia tego smaku:) bo aktualnie u nas w domu choroba. Emilka wywieziona do dziadków a my chorujemy oglądając The Americans bo nic innego nie jesteśmy w stanie zrobić. Ledwo żyję i straciłam smak. Jedzenie nie cieszy i smakuje jak tektura. Więc na własnie kubki smakowe przekonuję się jakie straszne byłoby życie bez smaku. Nie myśli się o tym na co dzień. Więc doceńcie, że macie smak i uczcijcie to jakimś smakołykiem  – to brownie będzie idealne. Być może trochę bredzę po 3 dniach gorączkowania więc już lepiej skończę.


5.0 from 1 reviews
Orzechowo-daktylowe brownie bez pieczenia, z kardamonem i pomarańczą
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
Total time
20 min
 
Przepyszne i zdrowe brownie bez pieczenia, na bazie orzechów i daktyli z pomarańcza i kardamonem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 16
Ingredients
  • 2 szklanki orzechów (u mnie mieszanka migdałów nerkowców i orzechów włoskich)
  • 2 szklanki daktyli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • POLEWA:
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
Instructions
  1. Orzechy rozdrobnić w robocie kuchennym – przełożyć do miski.
  2. Do robota przełożyć daktyle ( jak macie takie twarde to trzeba je wcześniej zalać wrzątkiem i odczekać ok 10 minut, po czym odsączyć z wody), skórkę i sok z pomarańczy, kakao, cynamon, masło orzechowe i olej kokosowy – zmiksować na gładka masę.
  3. Jak macie mocny i pojemny robot to można do masy dodać orzechy i wszystko pulsacyjnie zmieszać aż połączy się w kulkę masy.
  4. Ja mam za mały kielich więc mieszankę daktylową przełożyłam do orzechów i wyrobiłam ręką na gładką masę.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20x30 cm).
  6. Składniki polewy umieścić w małym garnku, podgrzać i wymieszać na gładką masę ( podgrzać tylko tyle żeby się olej rozpuścił, nie gotować bo może się zważyć)
  7. Polewę wyłożyć na wierzch, rozprowadzić i wstawić na minimum godzinę do lodówki przed pokrojeniem.
  8. Przechowywać w lodówce.
3.5.3208

brownie-bez-pieczenia-pomarancza-kardamon

Inspiracja: blog „To her core”

 

Related Posts

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Brownie z fasoli

    Na pomysł zrobienia brownie z fasoli natknęłam  się w sieci już jakiś czas temu. I…

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

Filed Under: Bezglutenowe, Ciasta i ciasteczka Tagged With: bez jajek, bezglutenowe, daktyle, kardamon, migdały, orzechy, raw, wegańskie, zdrowe słodycze

« Nocna owsianka z chia, nerkowcami i mlekiem kokosowym
Dwukolorowa zapiekanka pasterska »

Comments

  1. Monika says

    1 marca 2018 at 14:20

    Są pyszne. Smakują jak prawdziwe Brownie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      1 marca 2018 at 14:32

      To jeden z moich ulubionych przepisów z bloga:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Obserwuj nas na Instagramie

cooking_for_emily

cooking_for_emily
Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Tro Zapiekanka z jarmużem, kiełbasą i ricottą. Trochę jak quiche bez ciasta, trochę jak fritatta. I najważniejsze: pysznie.
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #jarmuż#ricotta#kiełbasa#zapiekanka#quiche#frittata#obiad#kolacja#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Pros Zupa pieczarkowo-porowa z kluskami z twarogu. Proste, zimowe gotowanko.
🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣🥣
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zupa#soup#pieczarki#kluski#obiad#kolacja
Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogur Nowy rok na blogu inauguruje makaron w sosie jogurtowym z pieczoną dynią, sosem pomidorowym z chilli i chrupiący czosnkiem. Ottolenghi się nie myli:)
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #makaron#dynia#jogurt#obiad iad#kolacja#pasta#squash#ottolenghi #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czyt Na blogu podsumowanie najczęściej przez Was czytanych przepisów z 2020. Był, minął, i dobrze ale zostały po nim przepisy warte wypróbowania
🌮🌯🥙🥩🥘🍲🥣🥗🍛🍜🍱🍝🥮🍪🥧🧁
 #zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa #przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczk Gorąca czekolada z tahini i cynamonem i pierniczki. Wprawiamy się w świąteczny nastrój.
 🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫🎄🍪☕🍫
Kubeczek od @potoczone
 Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #czekolada#goracaczekolada #goracaczekolada #tahini#pierniki #wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie#zoomnasmak @aniawlodarczyk
W ostatni weekend w końcu udało się przewietrz W ostatni weekend w końcu  udało się przewietrzyć głowę i pooddychać lasem.
Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z Jest jesień jest dynia. A konkretnie pierożki z dynią i soczewicą do maczania w jogurtowym sosie. Przekąska do rączki.
A wszystko to w pięknych naczyniach od @potoczone -zerknijcie na 3 zdjęcie gdzie dokładnie widać ich urodę i polecam zajrzyjcie do Kingi bo może znajdziecie u niej coś dla siebie/bliskich. Wszak święta tuż tuż a w tym roku  szczególnie warto w swoich decyzjach prezentowych wspierać małe biznesy.
🎁🎁🎁🎁🎁
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #pierożki#przekąska#dynia#soczewica#wegeteriańskie#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do ch Drożdżowe paluchy z parmezanem i bazylią. Do chrupania na długie, listopadowe wieczory pod kocem z książką lub filmem.
🥨🥨🥨🥨🥨🥨🥨
Przepis na blogu, link do bloga w opisie profilu. #paluchy#przekąska#drożdżowe #wypieki#parmezan#zdrowejedzenie#zdroweodżywianie#zdroweprzepisy#wiemcojem#zdrowojem #healthyfood#food#foodphotography #foodblogger#warzywa#wegetariańskie#przepis#mniam#smaczne#foodstagram#jedzenie#pyszne#gotowanie
Siła jest kobietą! #strajkkobiet Autorka @karo Siła jest kobietą! #strajkkobiet 

Autorka @karo.koto
@strajk_kobiet

Btw. To mój tysięczny post na instagramie. Jakby uroczyście
Follow on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2021 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress