Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Zapiekana owsianka z bananami

Zapiekana owsianka z bananami

5 października 2014 by cookingforemily 20 komentarzy

zapiekana-owsianka-z-bananami

Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić też do tych, co owsianki nie lubią np. ze względu na konsystencję – przypomina bowiem bardziej ciasto niż lepką, gęstą mleczną zupę. Niezwykle prosta do przygotowania – wystarczy zgnieść banany i wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i oddać się innym porannym czynnościom. I to jest jej zaleta nad klasyczną owsianką – nie trzeba mieszać i pilnować żeby się nie przypaliła. Po 35 minutach śniadanie dla całej rodziny gotowe. Ja lubię ją polać  jogurtem naturalnym. Można też posypać dowolnymi owocami lub posiekanymi orzechami.

Resztki śniadania można zapakować jakos przekąskę do pracy/szkoły/

5.0 from 3 reviews
Zapiekana owsianka z bananami
 
Drukuj
Prep time
10 min
Cook time
35 min
Total time
45 min
 
Danie śniadaniowe- zapiekana owsianka - coś pomiędzy chlebkiem bananowym a owsianką.
Author: www.cookingforemily.pl
Recipe type: Na śniadanie
Serves: 4
Ingredients
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • po ⅓ łyżki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 i ⅓ szklanki płatków owsianych
  • masło do wysmarowania formy.
  • do posypania: owoce lub posiekane orzechy, jogurt naturalny
Instructions
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, cukier, sól,cynamon, proszek i sodę – wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Dodać mleko i płatki owsiane, wymieszać ponownie.
  4. Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem.
  5. Wylać owsiankę, przykryć folią aluminiową.
  6. Wstawić do piekarniki i piec 25 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut.
  7. Podawać ciepłe, polane jogurtem i posypane owocami albo orzechami.
3.5.3208

Related Posts

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

  • Zapiekana owsianka z dynią

    Wiem, że sezon na dynię już się zakończył ale tak jak wspominałam już kiedyś- my…

  • Kremowy sos pomidorowo-szpinakowy do makaronu. Dla dziecka

    Makaron dla dziecka z sosem pomidorowo-szpinakowym. Danie z cyklu prosto, szybko, zdrowo i pożywnie. Czyli…

Filed Under: Dla najmłodszych, Do szkoły, Na śniadanie Tagged With: banany, danie dla dzieci, owsianka, śniadanie dla dziecka

« Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem
Szpinakowa tarta na spodzie z kaszy jaglanej »

Comments

  1. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    6 października 2014 at 09:37

    Ja zdecydowanie wolę taką owsiankę – ma fajną konsystencje i przypomina ciasto 🙂

    Odpowiedz
  2. Marcelina says

    6 października 2014 at 09:50

    Na rozpoczęcie dnia taka owsianka do mnie przemawia 🙂

    Odpowiedz
  3. Moniteque says

    8 grudnia 2014 at 18:12

    robiłam wczoraj, pyszna 🙂 troszkę na dzisiaj zostało, w sam raz do pracy na drugie śniadanko, na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  4. Alina T says

    16 stycznia 2015 at 17:57

    Niestety moja córeczka i mąż nie docenili tego dania. Ja i moja siostrzenica pprzeciwnie. Jesteśmy zakochane. Wstyd się przyznać ale sama zjadłam połowę a pozostałą 1/4 przeznaczam na jutrzejsze śniadanie. Dzięki tej potrawie można odkryć cudowne zastosowanie płatków owsianych. Pyszne. Wielkie dzieki za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Alina Tarnowska

    Odpowiedz
  5. Alina T says

    30 marca 2015 at 22:19

    Jestem uzależniona od zapiekanej owsianki. W każdy sobotni poranek szaleję z mikserem. Pozdrawiam serdecznie Alina

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      31 marca 2015 at 07:58

      Sprobuj wersji dyniowej- jest świetna

      Odpowiedz
      • Alina T says

        6 kwietnia 2015 at 22:44

        Już myślałam o wersji dyniowej. Jak tylko będę miała dynie :). Pozdrawiam
        Alina

        Odpowiedz
  6. Jagoda says

    4 maja 2015 at 18:20

    Czy zamiast brązowego cukru mozna dodac xylitol??

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 maja 2015 at 20:15

      nie próbowałam ale myślę, że można

      Odpowiedz
  7. Asia says

    19 listopada 2015 at 10:53

    Uwielbiam takie zapiekane owsianki ;D nawet zaraz ją chyba zrobie!

    Odpowiedz
  8. Aga says

    4 grudnia 2015 at 14:13

    Znam Twój blog od niedawna, ale juz jestem zakochana 🙂
    To kolejny przepis, który zamierzam wypróbować. Powiedz tylko proszę, czy płatki owsiane mogą być błyskawiczne?
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      4 grudnia 2015 at 16:18

      Aga, mogą też być błyskawiczne. Ja lubię te „górskie” bo mają wyraźną strukturę ale jak masz błyskawiczne to możesz użyć,

      Odpowiedz
  9. Buba says

    7 stycznia 2016 at 13:07

    Dzięki 🙂
    http://bajdocja.blogspot.com/2015/12/zapiekana-owsianka-na-kolacje.html

    Odpowiedz
  10. EW says

    21 stycznia 2016 at 22:21

    Czy napewno przykrywamy folia spożywczą,czy aluminiowa?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 stycznia 2016 at 06:23

      Aluminiową oczywiście.

      Odpowiedz
  11. EW says

    22 stycznia 2016 at 10:47

    Czy ta owsianka powinna być taka miękka,czy powinna się trochę zapięcie?Moja wyszła taka jakaś miękka:(

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 stycznia 2016 at 11:07

      Powinna się zapiec, może powinnaś potrzymać dłużej w piekarniku – ja mam taki co mocno grzeje, może to jest kwestia niedopiecznia.

      Odpowiedz
  12. AniaG says

    18 maja 2016 at 20:45

    Zrobiłam dziś córce 6 lat na kolację. Była zachwycona. A ja jeszcze bardziej. Pierwszy od dawna posiłek bez marudzenia. Za to z dokładką 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 maja 2016 at 21:29

      To i ja jestem zachwycowna w takim razie:)) jak Wam smakowało to polecam też zapiekaną owsiankę z dynią ( nasza ulubiona) i z żurawiną i jabłkami – obie na blogu:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. UP! Ulubiony Poniedziałek pisze:
    11 sierpnia 2016 o 23:58

    […] mojego (tylko gdyby był chociaż o pół litra większy) Jeśli lubicie owsiankę na śniadanie to TA propozycja na pewno Was uraduje A dla tych którzy lubią wcinać na śniadanie kanapki mam trzy […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress