Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić też do tych, co owsianki nie lubią np. ze względu na konsystencję – przypomina bowiem bardziej ciasto niż lepką, gęstą mleczną zupę. Niezwykle prosta do przygotowania – wystarczy zgnieść banany i wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i oddać się innym porannym czynnościom. I to jest jej zaleta nad klasyczną owsianką – nie trzeba mieszać i pilnować żeby się nie przypaliła. Po 35 minutach śniadanie dla całej rodziny gotowe. Ja lubię ją polać jogurtem naturalnym. Można też posypać dowolnymi owocami lub posiekanymi orzechami.
Resztki śniadania można zapakować jakos przekąskę do pracy/szkoły/
- 3 banany
- 2 jajka
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- po ⅓ łyżki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mleka
- 2 i ⅓ szklanki płatków owsianych
- masło do wysmarowania formy.
- do posypania: owoce lub posiekane orzechy, jogurt naturalny
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich jajka, cukier, sól,cynamon, proszek i sodę – wszystko dokładnie wymieszać.
- Dodać mleko i płatki owsiane, wymieszać ponownie.
- Formę do zapiekania wysmarować grubo masłem.
- Wylać owsiankę, przykryć folią aluminiową.
- Wstawić do piekarniki i piec 25 minut, następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut.
- Podawać ciepłe, polane jogurtem i posypane owocami albo orzechami.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says
Ja zdecydowanie wolę taką owsiankę – ma fajną konsystencje i przypomina ciasto 🙂
Marcelina says
Na rozpoczęcie dnia taka owsianka do mnie przemawia 🙂
Moniteque says
robiłam wczoraj, pyszna 🙂 troszkę na dzisiaj zostało, w sam raz do pracy na drugie śniadanko, na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu 🙂
Alina T says
Niestety moja córeczka i mąż nie docenili tego dania. Ja i moja siostrzenica pprzeciwnie. Jesteśmy zakochane. Wstyd się przyznać ale sama zjadłam połowę a pozostałą 1/4 przeznaczam na jutrzejsze śniadanie. Dzięki tej potrawie można odkryć cudowne zastosowanie płatków owsianych. Pyszne. Wielkie dzieki za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Alina Tarnowska
Alina T says
Jestem uzależniona od zapiekanej owsianki. W każdy sobotni poranek szaleję z mikserem. Pozdrawiam serdecznie Alina
cookingforemily says
Sprobuj wersji dyniowej- jest świetna
Alina T says
Już myślałam o wersji dyniowej. Jak tylko będę miała dynie :). Pozdrawiam
Alina
Jagoda says
Czy zamiast brązowego cukru mozna dodac xylitol??
cookingforemily says
nie próbowałam ale myślę, że można
Asia says
Uwielbiam takie zapiekane owsianki ;D nawet zaraz ją chyba zrobie!
Aga says
Znam Twój blog od niedawna, ale juz jestem zakochana 🙂
To kolejny przepis, który zamierzam wypróbować. Powiedz tylko proszę, czy płatki owsiane mogą być błyskawiczne?
Pozdrawiam serdecznie.
cookingforemily says
Aga, mogą też być błyskawiczne. Ja lubię te „górskie” bo mają wyraźną strukturę ale jak masz błyskawiczne to możesz użyć,
Buba says
Dzięki 🙂
http://bajdocja.blogspot.com/2015/12/zapiekana-owsianka-na-kolacje.html
EW says
Czy napewno przykrywamy folia spożywczą,czy aluminiowa?
cookingforemily says
Aluminiową oczywiście.
EW says
Czy ta owsianka powinna być taka miękka,czy powinna się trochę zapięcie?Moja wyszła taka jakaś miękka:(
cookingforemily says
Powinna się zapiec, może powinnaś potrzymać dłużej w piekarniku – ja mam taki co mocno grzeje, może to jest kwestia niedopiecznia.
AniaG says
Zrobiłam dziś córce 6 lat na kolację. Była zachwycona. A ja jeszcze bardziej. Pierwszy od dawna posiłek bez marudzenia. Za to z dokładką 🙂
cookingforemily says
To i ja jestem zachwycowna w takim razie:)) jak Wam smakowało to polecam też zapiekaną owsiankę z dynią ( nasza ulubiona) i z żurawiną i jabłkami – obie na blogu:)