Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi

Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi

17 lutego 2016 by cookingforemily 9 komentarzy

gryczane-smoothie-z-bananami-orzechami-laskowymi

Środek tygodnia to idealny czas na szybkie i proste przepisy. Zwykle jesteśmy w samym środku machiny codziennych czynności i rytuałów. Nie ma już śladu po poweekendowym rozleniwieniu, a do weekendu, gdzie królują bardziej praco i czasochłonne rozwiązania śniadaniowe, jeszcze daleko. Ma być sprawnie i szybko. To najlepszy czas na przepis na śniadanie w 5 minut – które łatwo i szybko przygotować i równie łatwo zjeść, nawet w biegu. Moim ulubionym patentem na takie śniadania są gęste, pożywne smoothie – z namoczonymi wcześniej płatkami owsianymi, kaszami, nasionami czy orzechami. Z dodatkiem owoców świeżych, mrożonych lub suszonych. Kombinacji jest bez liku. Dzisiejsza propozycja to gryczane smoothie – z namoczoną na noc kaszą gryczaną niepaloną i orzechami laskowymi, zmiksowanymi rano z mlekiem roślinnym, kakao i bananem. Jeżeli mleka dodamy o połowę mniej powstanie gryczanka, którą możemy zjeść jak owsiankę – z ulubionymi dodatkami. Takie smoothie na śniadanie to idealne rozwiązanie dla spieszących się rano. Ja lubię też je zabrać do pracy jako przekąskę.


Gryczane smoothie z bananem i orzechami laskowymi
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
Total time
5 min
 
Szybkie śniadanie lub przekąska w płynie - smoothie z namoczoną kaszą gryczaną i orzechami laskowymi z dodatkiem banana i kakao
Serves: 3
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki orzechów laskowych
  • 1 duży banan
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i ½ łyżki miodu
  • 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
Instructions
  1. Grykę i orzechy namoczyć w wodzie na noc( w oddzielnych miseczkach).
  2. Rano opłukać grykę i orzechy, przełożyć do blendera razem z bananem, kakao, miodem i mlekiem i bardzo dokładnie zmiksować.
  3. Mleko można ograniczyć do jednej szklanki – wyjdzie wtedy gęsta gryczanka, którą można zjeść na śniadanie z owocami. Mleko może być gorące, żeby całość wyszła ciepła.
3.5.3208

gryczane-smoothie-z-bananami-orzechami-laskowymi

Related Posts

  • Gofry gryczane

    Ostatnio u mnie króluje mąka orkiszowa - z powodzeniem zastępują nią mąkę pszenną we wszystkich…

  • Czekoladowa quinoa na śniadanie

    Lubię dobrze i  zdrowo rozpoczynać dzień. Lubię tę świadomość, że mój organizm dostał zastrzyk energii,…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Do picia Tagged With: bezglutenowe, kakao, kasza gryczana, orzechy laskowe, smoothie, wegańskie

« Indyjska zupa z ciecierzycą, ziemniakami i kalafiorem
Proste ciastka owsiane z bananem, masłem orzechowym i czekoladą »

Comments

  1. Martyna says

    17 lutego 2016 at 21:46

    Ta kasz na „surowo” ? Tak bez gotowania ? tak można ? 🙂

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 lutego 2016 at 21:53

      tak na surowo. można jak najbardziej. tylko najpierw trzeba ją namoczyć, najlepiej na noc

      Odpowiedz
  2. Agnieszka says

    18 lutego 2016 at 08:49

    wyszlo super 🙂 latwo, szbyko i smacznie 🙂 dziekujemy

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 lutego 2016 at 12:28

      dziękuję:)

      Odpowiedz
  3. Karmel-itka says

    18 lutego 2016 at 14:22

    jestem bardzo ciekawa tego smaku, nigdy nie piłam smoothie z kaszy. Intryguje mnie!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      18 lutego 2016 at 20:08

      Tylko trzeba pamiętać zeby użyć niepalonej. Palona ma zbyt intensywny smak.

      Odpowiedz
  4. Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa says

    19 lutego 2016 at 15:05

    Ale fajne wykorzystanie kaszy gryczanej, za którą w normalnej postaci nie przepadam

    Odpowiedz
  5. Aga says

    14 września 2016 at 10:16

    Czy Twój koktajl również ma wyczuwalną „proszkową” konsystencję? Czy to wina mojej kaszy i/lub orzechów? Bo miksowałam długo, ale nie udało mi się uzyskać gładkiej konsystencji (a mikser mam mocny).

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 września 2016 at 11:50

      Tak u mnie też struktura była lekko wyczuwalna ( to chyba orzechy nie kasza). Ale mi to jakoś bardzo nie przeszkadzało.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress