Ten wpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na zimę, i w ten sposób przerabia cały niezjedzony nadmiar dyni z naszego ogródka. Zdrowy, domowy sok, o pięknym pomarańczowym kolorze.
Po otwarciu może postać do 2 tygodni w lodówce. Przed podaniem go Emilce, rozcieńczam go zwykle niewielką ilością gorącej wody – żeby był cieplejszy, a ponieważ jest dość gęsty to mu to rozcieńczanie nie przeszkadza. Na potrzeby zdjęcia mama zrobiła sok w butelkach ale zwykle robi go po prostu w litrowych słoikach – łatwiej go tak pasteryzować. Ten sok to u nas element żelaznego kanonu przetworów na zimę.
- 1 i ½ kg dyni
- 1 i ½ kg jabłek
- 1 kg marchwi
- 1 kg gruszek (np klapsa)
- 600 gr cukru (jak będą bardzo słodkie jabłka to można dać mniej cukru - na smak)
- sok z 5 cytryn
- 7 litrów wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia)
- Warzywa i owoce obrać, pokroić w kostkę i ugotować każde osobno do miękkości zalewając każde wodą ( dynia i jabłko po 1 i ½ litra a marchew i gruszka po 1 litrze).
- Całość połączyć (razem z wodą pozostałą z gotowania) i zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym.
- Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać.
- Butelki albo słoiki wraz z zakrętkami bardzo dobrze umyć, wyparzyć gorącą wodą, i najlepiej jeszcze wstawić na ok 7-10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
- Sok przelewać do butelek albo słoików i zapasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach.
A te 5l wody to ma być taka z kranu zwykła czy przegotowana?
Przegotowana
Cudowny 🙂 Ile porcji wyjdzie z tego przepisu?
0k 10-12 lirów soku
Zrobiłam ten sok, owszem pyszny ale co z tego jak po miesiącu się zepsuł 🙁 Zapasteryzowalam i schowałam a kiedy miałam na niego ochotę to po otwarciu wręcz wybuchł, zrobiło się wino sokowe…cały sok musiałam wylać.
Przykro mi, że tak się stało i Twoja praca poszłą na marne.
A wyparzyłaś słoiki przed użyciem?
Proszę sprecyzować jakiej dyni użyto.Na innych blogach wyczytałam,że tylko niektóre rodzaje nadają się na przetwory (np. hokkaido). Zpozsostałych przetwory się psują.
wiesz co, moja mama hoduje u siebie w ogródku różne rodzaje dyni, nie powiem Ci z jakiej konkretnie odmiany był wykonany akurat ten sok, ale nie pamiętam, żeby miała problem z tym, że się popsuło – a robi ten sok co roku od lat
I ja zrobiłam 😉 Nie ukrywam, że sporo przy tym soku pracy, ale jest tego wart, bo wychodzi wspaniały 😍
tylko trzeba dobrze zapasteryzować bo lubi sie zepsuć 🙁
A w tym piekarniku to pasteryzować je do gory nogami czy normalnie?jak długo moze stac po pasteryzacji?słoiki wlozyc do lodówki czy moga stac w spiżarce?
W piekarniku nie muszą być odwrócone, ale po wyjęciu z piekarnika, jak będę stygły to możesz je odwrócić, tylko najpierw trzeba dobrze dokręcić ( lepiej dociskać po wyjęciu z piekarnika niż przed wstawieniem)
Wtedy jeżeli któryś z nich cieknie to będzie od razu znak ze nie zapasteryzowalo sie właściwie.
Dobrze zapasteryzowane mogą stać kilka miesięcy w spiżarce.