Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek

Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek

24 listopada 2016 by cookingforemily 12 komentarzy

sok-z-dyni-i-gruszek

Ten wpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na zimę, i w ten sposób przerabia cały niezjedzony nadmiar dyni z naszego ogródka. Zdrowy, domowy sok, o pięknym pomarańczowym kolorze.

Po otwarciu może postać do 2 tygodni w lodówce. Przed podaniem go Emilce, rozcieńczam go zwykle niewielką ilością gorącej wody – żeby był cieplejszy, a ponieważ jest dość gęsty to mu to rozcieńczanie nie przeszkadza. Na potrzeby zdjęcia mama zrobiła sok w butelkach ale zwykle robi go po prostu w litrowych słoikach – łatwiej go tak pasteryzować. Ten sok to u nas element żelaznego kanonu przetworów na zimę.

sok-z-dyni-i-gruszek

5.0 from 2 reviews
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek
 
Drukuj
Prep time
40 min
Cook time
10 min
Total time
50 min
 
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewki i gruszek. Zdrowy sok na zimę
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 1 i ½ kg dyni
  • 1 i ½ kg jabłek
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg gruszek (np klapsa)
  • 600 gr cukru (jak będą bardzo słodkie jabłka to można dać mniej cukru - na smak)
  • sok z 5 cytryn
  • 7 litrów wody (ilość wody można modyfikować - jak dodacie 5 litrów to będzie bardzo gęsty, raczej do rozcieńczania potem, a jak dacie 10 litrów to będzie taki akurat do picia)
Instructions
  1. Warzywa i owoce obrać, pokroić w kostkę i ugotować każde osobno do miękkości zalewając każde wodą ( dynia i jabłko po 1 i ½ litra a marchew i gruszka po 1 litrze).
  2. Całość połączyć (razem z wodą pozostałą z gotowania) i zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym partiami ale można też ręcznym.
  3. Dodać sok z cytryn i cukier, dodać 5 litrów wody i dobrze wymieszać.
  4. Butelki albo słoiki wraz z zakrętkami bardzo dobrze umyć, wyparzyć gorącą wodą, i najlepiej jeszcze wstawić na ok 7-10 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  5. Sok przelewać do butelek albo słoików i zapasteryzować w piekarniku – na blasze położyć ścierkę i pasteryzować ok 10 minut w 100 stopniach.
3.5.3229

 

Related Posts

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

  • Kremowy sos z dyni i sera do makaronu

     Coś dawno nie było tu dyni, chociaż w mojej kuchni wręcz przeciwnie – jest ona…

  • Woda kokosowa na upały. 3 pomysły na napoje z jej wykorzystaniem

    Z pewnością słyszeliście o wodzie kokosowej, namiętnie pitej przez różne gwiazdy i równie namiętnie opisywanej przez…

Filed Under: Do picia Tagged With: dynia, gruszka, jabłka, na zimę, pasteryzowany, przetwory, sok

« Kokosowe ciasto bananowe
Pizza z dynią, gruszką i boczkiem »

Comments

  1. Michalina says

    24 listopada 2016 at 20:35

    A te 5l wody to ma być taka z kranu zwykła czy przegotowana?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 listopada 2016 at 06:52

      Przegotowana

      Odpowiedz
  2. Majka says

    24 listopada 2016 at 22:16

    Cudowny 🙂 Ile porcji wyjdzie z tego przepisu?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      25 listopada 2016 at 06:55

      0k 10-12 lirów soku

      Odpowiedz
  3. Margo says

    23 października 2017 at 16:36

    Zrobiłam ten sok, owszem pyszny ale co z tego jak po miesiącu się zepsuł 🙁 Zapasteryzowalam i schowałam a kiedy miałam na niego ochotę to po otwarciu wręcz wybuchł, zrobiło się wino sokowe…cały sok musiałam wylać.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      23 października 2017 at 16:43

      Przykro mi, że tak się stało i Twoja praca poszłą na marne.
      A wyparzyłaś słoiki przed użyciem?

      Odpowiedz
  4. marcia says

    11 października 2018 at 20:57

    Proszę sprecyzować jakiej dyni użyto.Na innych blogach wyczytałam,że tylko niektóre rodzaje nadają się na przetwory (np. hokkaido). Zpozsostałych przetwory się psują.

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 października 2018 at 22:13

      wiesz co, moja mama hoduje u siebie w ogródku różne rodzaje dyni, nie powiem Ci z jakiej konkretnie odmiany był wykonany akurat ten sok, ale nie pamiętam, żeby miała problem z tym, że się popsuło – a robi ten sok co roku od lat

      Odpowiedz
  5. Majka says

    14 października 2019 at 11:29

    I ja zrobiłam 😉 Nie ukrywam, że sporo przy tym soku pracy, ale jest tego wart, bo wychodzi wspaniały 😍

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 października 2019 at 11:34

      tylko trzeba dobrze zapasteryzować bo lubi sie zepsuć 🙁

      Odpowiedz
  6. Marta says

    15 października 2020 at 23:48

    A w tym piekarniku to pasteryzować je do gory nogami czy normalnie?jak długo moze stac po pasteryzacji?słoiki wlozyc do lodówki czy moga stac w spiżarce?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      21 października 2020 at 20:48

      W piekarniku nie muszą być odwrócone, ale po wyjęciu z piekarnika, jak będę stygły to możesz je odwrócić, tylko najpierw trzeba dobrze dokręcić ( lepiej dociskać po wyjęciu z piekarnika niż przed wstawieniem)
      Wtedy jeżeli któryś z nich cieknie to będzie od razu znak ze nie zapasteryzowalo sie właściwie.
      Dobrze zapasteryzowane mogą stać kilka miesięcy w spiżarce.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena Przepisu




Oceń tę receptę:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2025 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress