Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Ciasta i ciasteczka / Kokosowe ciasto bananowe

Kokosowe ciasto bananowe

21 listopada 2016 by cookingforemily 9 komentarzy

kokosowe-ciasto-bananowe

Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót wiosny. W listopadzie jak w garncu:). To kokosowe ciasto bananowe piekłam właśnie w zeszły weekend, miało nam osłodzić nagły atak zimy, ale jest uniwersalne więc można je równie dobrze upiec z okazji nagłego powrotu wiosny!

Ciasto jest ciężkie i wilgotne jak każde ciasto bananowe, a dodatek wiórków kokosowych i mleka kokosowego dodaje karaibskiego charakterku. Przepisów na ciasta bananowe nigdy za wiele. Ciasto długo utrzymuje świeżość, i świetnie nadaje się na drugie a nawet pierwsze śniadanie.

kokosowe-ciasto-bananowe

5.0 from 1 reviews
Kokosowe ciasto bananowe
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
60 min
Total time
1 godzina 15 min
 
Ciasto bananowe z dodatkiem wiórków kokosowych.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
  • 110 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
  • ½ szklanki mąki ryżowej (można też zastąpić orkuszową)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 banany średniej wielkości + pół na wierzch
  • ½ szklanki mleka kokosowego
Instructions
  1. Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę ok 5 minut.
  2. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość.
  3. W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać.
  4. Banany rozgnieść widelcem.
  5. Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować.
  6. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  7. Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
  8. Na wierzch położyć pokrojone w plasterki pół banana i posypać pozostałymi wiórkami.
  9. Piec ok 60 minut, przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
3.5.3208

kokosowe-ciasto-bananowe

Related Posts

  • Migdałowe ciasto bananowe bez mąki i tłuszczu

    Gdbym usłyszała: ciasto bez mąki i tłuszczu,  to od razu pomyślałabym "oho, pewnie i bez…

  • Kokosowe brownie

    To kokosowe brownie jest kokosowe po trzykroć - bo na bazie mąki kokosowej z mlekiem…

  • Witaj wrzesień! Witaj szkoło! Czyli przepisy na dania do spakowania do szkoły

    Szkoła to jeszcze nie nasz problem, spokojnie...czterolatków jeszcze nie biorą:) ale z powodu września i…

Filed Under: Ciasta i ciasteczka, Do szkoły Tagged With: banany, ciasto, mąka orkiszowa, mąka ryżowe, wiórki kokosowe

« Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami
Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek »

Comments

  1. Wypieki Beaty says

    21 listopada 2016 at 12:56

    Smakowałoby mi 🙂

    Odpowiedz
  2. gin says

    21 listopada 2016 at 21:03

    Oj tak, na śniadanie na dobry początek dnia 🙂

    Odpowiedz
  3. zufik says

    21 listopada 2016 at 21:56

    Pycha.uwielbiam bananowce

    Odpowiedz
  4. Majka says

    23 listopada 2016 at 11:57

    Pyszne, wyjątkowe ? Rewelacyjne ciacho!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      24 listopada 2016 at 09:54

      Maja, nieskromnie muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą 🙂 🙂

      Odpowiedz
  5. Juia says

    14 stycznia 2017 at 12:25

    Witam, czy można zastąpić mleko kokosowe jogurtem?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      14 stycznia 2017 at 12:37

      Jogurtem kokosowym? myślę, że tak, tylko pewnie trzeba dodać mniej bo jogurt jednak trochę gęstszy

      Odpowiedz
  6. Paula says

    13 sierpnia 2017 at 22:28

    czy mogę dodać zwykły cukier ?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      13 sierpnia 2017 at 23:16

      Tak?

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress