Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót wiosny. W listopadzie jak w garncu:). To kokosowe ciasto bananowe piekłam właśnie w zeszły weekend, miało nam osłodzić nagły atak zimy, ale jest uniwersalne więc można je równie dobrze upiec z okazji nagłego powrotu wiosny!
Ciasto jest ciężkie i wilgotne jak każde ciasto bananowe, a dodatek wiórków kokosowych i mleka kokosowego dodaje karaibskiego charakterku. Przepisów na ciasta bananowe nigdy za wiele. Ciasto długo utrzymuje świeżość, i świetnie nadaje się na drugie a nawet pierwsze śniadanie.
- 110 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- ½ szklanki mąki ryżowej (można też zastąpić orkuszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 banany średniej wielkości + pół na wierzch
- ½ szklanki mleka kokosowego
- Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę ok 5 minut.
- Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość.
- W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
- Na wierzch położyć pokrojone w plasterki pół banana i posypać pozostałymi wiórkami.
- Piec ok 60 minut, przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.
Wypieki Beaty says
Smakowałoby mi 🙂
gin says
Oj tak, na śniadanie na dobry początek dnia 🙂
zufik says
Pycha.uwielbiam bananowce
Majka says
Pyszne, wyjątkowe ? Rewelacyjne ciacho!
cookingforemily says
Maja, nieskromnie muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą 🙂 🙂
Juia says
Witam, czy można zastąpić mleko kokosowe jogurtem?
cookingforemily says
Jogurtem kokosowym? myślę, że tak, tylko pewnie trzeba dodać mniej bo jogurt jednak trochę gęstszy
Paula says
czy mogę dodać zwykły cukier ?
cookingforemily says
Tak?