Tydzień temu w weekend lepiłyśmy bałwana a w ten weekend piękne słońce, ciepło i powrót wiosny. W listopadzie jak w garncu:). To kokosowe ciasto bananowe piekłam właśnie w zeszły weekend, miało nam osłodzić nagły atak zimy, ale jest uniwersalne więc można je równie dobrze upiec z okazji nagłego powrotu wiosny!
Ciasto jest ciężkie i wilgotne jak każde ciasto bananowe, a dodatek wiórków kokosowych i mleka kokosowego dodaje karaibskiego charakterku. Przepisów na ciasta bananowe nigdy za wiele. Ciasto długo utrzymuje świeżość, i świetnie nadaje się na drugie a nawet pierwsze śniadanie.
- 110 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru kokosowego albo trzcinowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 750)
- ½ szklanki mąki ryżowej (można też zastąpić orkuszową)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 banany średniej wielkości + pół na wierzch
- ½ szklanki mleka kokosowego
- Masło zmiksować z cukrem na jednolitą masę ok 5 minut.
- Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując całość.
- W misce wymieszać mąki, proszek, sodę i sól, dodać ¾ szklanki wiórków i ponownie wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Do masła dodać mieszankę z mąką, banany i mleko kokosowe- całość dobrze zmiksować.
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Podłużną foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto.
- Na wierzch położyć pokrojone w plasterki pół banana i posypać pozostałymi wiórkami.
- Piec ok 60 minut, przed pokrojeniem całkowicie ostudzić.

Smakowałoby mi 🙂
Oj tak, na śniadanie na dobry początek dnia 🙂
Pycha.uwielbiam bananowce
Pyszne, wyjątkowe ? Rewelacyjne ciacho!
Maja, nieskromnie muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą 🙂 🙂
Witam, czy można zastąpić mleko kokosowe jogurtem?
Jogurtem kokosowym? myślę, że tak, tylko pewnie trzeba dodać mniej bo jogurt jednak trochę gęstszy
czy mogę dodać zwykły cukier ?
Tak?