Zorientowałam się ostatnio, że nie mam na blogu przepisu na zupę dyniową! Jako fanka zup i przede wszystkim jako fanka dyni czuję się w obowiązku szybko naprawić to przeoczenie. Zupa dyniowa gości u mnie bardzo często. Moja ulubiona wersja to ostra dyniówka z pastą curry i dodatkiem mleka kokosowego. Czasem też robię dyniową z pomidorami, na sposób marokański z dodatkiem kminu rzymskiego, do której czasem dodaję soczewicę. Jednak żadna z tych wersji nie jest dla Emilki, pierwsza jest za ostra, a drugiej nie lubi ( to chyba ten kmin..). Więc też dlatego przepisy te nie trafiły wcześniej na bloga. Ta dzisiejsza zupa dyniowa to nowość w naszej kuchni i w końcu taka wersja która jest tolerowana przez Emilkę. Dzięki dodatkowi gruszki całość jest rześka i lekko słodkawa. Zrobiłam do niej smażone na chrupko krążki cebulki. Na pewno wrócimy do tego przepisu.
No i chyba mamy już początek zimy więc trzeba się rozgrzewać od środka… W zeszły weekend ulepiłyśmy z Emi pierwszego bałwana, nie czuję się jeszcze gotowa na zimę ale niestety obawiam się, że nie ma już odwrotu. Trzymajcie się ciepło!
- Zupa:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 1 i ½ kg dyni
- ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy)
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 duże, miękkie gruszki
- 1 łyżeczka miodu
- 100 ml śmietanki słodkiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól,pieprz do smaku
- CEBULKA
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia.
- Cebule i czosnek posiekać.
- Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy -podsmażyć cebulę aż zmięknie (ok 5 minut), dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
- Dodać dynię, rosołek i rozmaryn - gotować aż dynia zmięknie (ok 20 minut).
- Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać gruszkę i gałązkę rozmarynu i podsmażyć ok 5 minut aż gruszka się lekko skarmelizuje. Dodać miód i wymieszać, żeby oblepił gruszki.
- Z zupy wyjąć rozmaryn, dodać gruszki, bez rozmarynu i całość zmiksować.
- Dodać śmietankę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w krążki, i palcami rozdzielić, żeby każdy krążek był oddzielnie.
- Przełożyć krążki do miski, dodać mąką i obtoczyć krążki.
- Na głębszej patelni albo na dnie garnka wlać olej na ok 1 cm i dobrze rozgrzać.
- Partiami smażyć cebulkę, wyjmować na papierowy ręcznik.
- Zupę podawać z cebulką.

U mnie tez dziś dyniowa z gruszką 🙂 Co tylko potwierdza, że to świetne połączenie !
Dla nas nowe połączenie, ale rzeczywiście muszę przyznać, że udane:) Pozdrawiam
Mniammm!
Uwielbiam takie smaki 🙂 Zupka wyszła przepyszna ?
Trafilam na tego bloga prze przypadek I musze napisac ze jest niesamowity..pomyslalam…moze znajde jakis fajny przepis dla moje dwuletniego synka…I zaczelam drukowac..juz mam 8 stron I kazdy nastepny przepis jest jeszcze lepszy od poprzedniego wiec drukuje dalej…na pewno bede zagladala tu regularnie..Dziekuje sliecznie za wszystkie inspiiracje!!!
Bardzo mi miło:) i smacznego gotowania życzę!
Zamiast gruszki co można dodać?
Gruszka nadaje specyficznego, słodkawego smaku, wiec jednak polecam gruszkę:) Ostatecznie możesz spróbować zastąpić jabłkiem