Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Zupy / Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami

Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami

16 listopada 2016 by cookingforemily 8 komentarzy

zupa-dyniowa

Zorientowałam się ostatnio, że nie mam na blogu przepisu na zupę dyniową! Jako fanka zup i przede wszystkim jako fanka dyni czuję się w obowiązku szybko naprawić to przeoczenie. Zupa dyniowa gości u mnie bardzo często. Moja ulubiona wersja to ostra dyniówka z pastą curry i dodatkiem mleka kokosowego. Czasem też robię dyniową z pomidorami, na sposób marokański z dodatkiem kminu rzymskiego, do której czasem dodaję soczewicę. Jednak żadna z tych wersji nie jest dla Emilki, pierwsza jest za ostra, a drugiej nie lubi ( to chyba ten kmin..). Więc też dlatego przepisy te nie trafiły wcześniej na bloga. Ta dzisiejsza zupa dyniowa to nowość w naszej kuchni i w końcu taka wersja która jest tolerowana przez Emilkę. Dzięki dodatkowi gruszki całość jest rześka i lekko słodkawa. Zrobiłam do niej smażone na chrupko krążki cebulki. Na pewno wrócimy do tego przepisu.

No i chyba mamy już początek zimy więc trzeba się rozgrzewać od środka… W zeszły weekend ulepiłyśmy z Emi pierwszego bałwana, nie czuję się jeszcze gotowa na zimę ale niestety obawiam się, że nie ma już odwrotu. Trzymajcie się ciepło!

zupa-dyniowa-z-gruszka

5.0 from 3 reviews
Zupa dyniowa z gruszką i cebulowymi krążkami
 
Drukuj
Prep time
20 min
Cook time
30 min
Total time
50 min
 
Lekko słodkawa, delikatna zupa dyniowa z gruszką przyprawiona rozmarynem. Podana z chrupiącymi cebulowym krążkami.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 6
Ingredients
  • Zupa:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 1 i ½ kg dyni
  • ok 2 l bulionu (warzywny albo drobiowy)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 duże, miękkie gruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml śmietanki słodkiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól,pieprz do smaku
  • CEBULKA
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia.
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać.
  2. Dynię obrać, wydrążyć i pokroić na kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy -podsmażyć cebulę aż zmięknie (ok 5 minut), dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  4. Dodać dynię, rosołek i rozmaryn - gotować aż dynia zmięknie (ok 20 minut).
  5. Gruszkę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać masło, dodać gruszkę i gałązkę rozmarynu i podsmażyć ok 5 minut aż gruszka się lekko skarmelizuje. Dodać miód i wymieszać, żeby oblepił gruszki.
  7. Z zupy wyjąć rozmaryn, dodać gruszki, bez rozmarynu i całość zmiksować.
  8. Dodać śmietankę, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  9. Cebulę pokroić w krążki, i palcami rozdzielić, żeby każdy krążek był oddzielnie.
  10. Przełożyć krążki do miski, dodać mąką i obtoczyć krążki.
  11. Na głębszej patelni albo na dnie garnka wlać olej na ok 1 cm i dobrze rozgrzać.
  12. Partiami smażyć cebulkę, wyjmować na papierowy ręcznik.
  13. Zupę podawać z cebulką.
3.5.3208

zupa-dyniowa

Filed Under: Zupy Tagged With: cebula, danie dla dzieci, dynia, gruszka, rozmaryn, wegetariańskie

« Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą
Kokosowe ciasto bananowe »

Comments

  1. MonikazChaty says

    16 listopada 2016 at 12:58

    U mnie tez dziś dyniowa z gruszką 🙂 Co tylko potwierdza, że to świetne połączenie !

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      16 listopada 2016 at 13:03

      Dla nas nowe połączenie, ale rzeczywiście muszę przyznać, że udane:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Magda says

    16 listopada 2016 at 17:12

    Mniammm!

    Odpowiedz
  3. Majka says

    5 grudnia 2016 at 15:46

    Uwielbiam takie smaki 🙂 Zupka wyszła przepyszna ?

    Odpowiedz
  4. Magda_UK says

    22 stycznia 2017 at 12:01

    Trafilam na tego bloga prze przypadek I musze napisac ze jest niesamowity..pomyslalam…moze znajde jakis fajny przepis dla moje dwuletniego synka…I zaczelam drukowac..juz mam 8 stron I kazdy nastepny przepis jest jeszcze lepszy od poprzedniego wiec drukuje dalej…na pewno bede zagladala tu regularnie..Dziekuje sliecznie za wszystkie inspiiracje!!!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      22 stycznia 2017 at 17:47

      Bardzo mi miło:) i smacznego gotowania życzę!

      Odpowiedz
  5. Monika says

    29 stycznia 2017 at 22:09

    Zamiast gruszki co można dodać?

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      30 stycznia 2017 at 09:43

      Gruszka nadaje specyficznego, słodkawego smaku, wiec jednak polecam gruszkę:) Ostatecznie możesz spróbować zastąpić jabłkiem

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress