Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Do picia / Napoje z masłem migdałowym

Napoje z masłem migdałowym

16 stycznia 2017 by cookingforemily 3 komentarze

smoothie-3

Pisałam ostatnio przy okazji przepisu na brownie o moim uzależnieniu od domowego masła migdałowego. I powiem, że uzależnienie nie słabnie, w mojej lodówce masło migdałowe zagościło na stałe. Okazuje się, że doskonale się sprawdza we wszelkich napojach, szczególnie takich zimowych więc dziś mam dla Was dwie propozycje na napoje z masłem migdałowym. Pierwsze to smoothie, które jest na bazie domowego mleka migdałowego, więc jest podwójnie migdałowe. Można użyć kupnego mleka migdałowego ale zachęcam do zrobienia własnego, bo jest proste, nieporównywalnie lepsze, tańsze i pozostałości z miąższu migdałowego można wykorzystać do innych dań ( np. ciasteczek albo pesto). Poza migdałami, do smoothie dodajemy kakao, banana i szpinak. Całość ma dość niezachęcający, lekko błotny kolor ale jest naprawdę przepyszne!

Druga propozycja, idealna na zimę to gorąca czekolada migdałowa. Wyjątkowego smaku nadają jej suszone śliwki. Pyszny zimowy, rozgrzewający napój, na śniadanie lub gdy potrzebny jest energetyczny kop w ciągu dnia.

smoothie szpinak banan maslo orzechowe-2

Czekoladowe smoothie migdałowe z bananem  szpinakiem

2 szklanki mleka migdałowego gotowe albo domowe (jeżeli domowe to będzie potrzebne pół szklanki migdałów)

3 banany

2 garście szpinaku

2 czubate łyżki masła migdałowego

3 łyżeczki kakao

2 łyżeczki miodu

Żeby zrobić masło migdałowe trzeba dzień wcześniej namoczyć pół szklanki migdałów w wodzie. Dnia następnego wodę odlać, migdały przepłukać i umieścić w blenderze z dwoma szklankami przegotowanej wody. Migdały zmiksować przez ok 5 minut. Sitko wyłożyć warstwą gazy, przelać mleko, wycisnąć dobrze migdały.

Wyciśnięte migdały można użyć do pesto albo do ciasteczek.

Mleko migdałowe, szpinak, masło migdałowe, kakao i miód umieścić w blenderze i całość dobrze zmiksować.


goraca czekolada z maslem migdalowym i sliwka-1

Gorąca czekolada migdałowo-śliwkowa

1½ szklanki gorącej wody

3 suszone śliwki (najlepiej je namoczyć wcześniej na 10 minut w gorącej wodzie, żeby były bardziej miękkie i się lepiej zmiksowały)

1 czubata łyżka masła migdałowego

1 łyżka kakao

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w blenderze  i zmiksować.

Inspiracja: blog  Golubka Kitchen

goraca czekolada z maslem migdalowym i sliwka-2

 

 

 

Related Posts

  • Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy

    Styczeń to nie jest najlepszy miesiąc na przepisy ciast:) Po pierwsze świąteczne przesycenie słodyczami a…

  • Masło migdałowe i kilka pomysłów na domowe smakołyki idealne na prezent

    O moim podejściu do słodyczy pisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale…

  • Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego

    We wtorek pisałam Wam już o owsiance mojej siostry - z masłem orzechowym i syropem…

Filed Under: Do picia Tagged With: banany, czekolada, kakao, masło migdałowe, mleko migdałowe, napój, smoothie, śniadanie dla dziecka, suszona śliwka, szpinak, zdrowe słodycze

« Zupa ryżowa z kurczakiem
Pesto z suszonych pomidorów i migdałów »

Comments

  1. Monika says

    17 stycznia 2017 at 16:35

    Wygląda bardzo smacznie,moge prosic o Pani wersje mleka migdalowego? Dzieki, Monika

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      17 stycznia 2017 at 19:40

      Namaczam szklanę migdałów na noc. Nasępnego dnia odlewam wodę, płuczę i przekładam do blendera kielichowego (musi być taki dość mocny), zalewam litrem przegotowanej, zimnej wody. Dobrze miksuję kilka minut.
      Potem wykładam sitko gazą, przelewam i mocno wyciskam migdały. I gotowe. Ponad litr mleka:)
      Niestety szybko się psuje więc trzeba w przeciągu trzech dni wykorzystać. Oczywiście trzymać w lodówce.
      Można też zrobić z połowy szklanki migdałów.
      Pozostałości – czyli wyciśnięte migdały można zużyć do ciasteczek albo np do pesto – niedługo wrzucę przepis na takie pesto z odpadków po robieniu mleka.

      Odpowiedz
  2. Majka says

    17 stycznia 2017 at 20:46

    Zaczęłam od czekolady ☺Jest fantastyczna 🙂 Masło wyszło super, czuję że szybko się skończy ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress