We wtorek pisałam Wam już o owsiance mojej siostry – z masłem orzechowym i syropem daktylowym, która była przyczyną mojego podejścia do zrobienia domowego syropu daktylowego. Ja ją trochę zmodyfikowałam – do swojej dodałam banana bo wiadomo, że masło orzechowe i banan to świetna kombinacja, pominęłam natomiast duszone owoce. Ona do swojej daje też znacznie więcej kurkumy, tak że owsianka jest pięknie słoneczna, ja do swojej dałam jej trochę mniej.
Ja owsiankę gotuje zawsze na wodzie i mieszam ją z mlekiem dopiero po przełożeniu do miseczek. Robię tak dlatego, że taka owsianka na wodzie się lepiej przechowuje a ja zwykle gotuję jej dużo więcej, na zapas. Dzięki temu potem mam przez kolejne dni bardzo szybkie śniadanie – miksuję owsiankę z mlekiem, podgrzewam i dorzucam jakieś dodatki (owoce, ziarna, orzechy etc).
- 2 szklanki płatków owsianych
- ⅓ łyżeczki kurkumy
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka syropu z agawy (albo 1 łyżka miodu)
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 duży banan
- do podania; mleko (u mnie migdałowe), banany i syrop daktylowy
- Płatki owsiane zalać wodą kilka cm nad powierzchnię płatków, przemieszać i wyłowić wszystkie łuski, które powinny się unosić na powierzchni wody.
- Wodę zlać a płatki zalać nową wodą (ok 1-2 cm nad płatkami).
- Gotować ok 10 minut, mieszając płatki żeby nie przywarły, w razie potrzeby dodać trochę wody, owsianka powinna być gęsta ale nie za gęsta, tak żeby dobrze się mieszała.
- Banana pokroić w półplasterki.
- Dodać przyprawy, syrop z agawy, masło orzechowe i banana, dobrze wszystko wymieszać i gotować kolejne 3-5 minut.
- W misce ( albo jeszcze w garnku) wymieszać z mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji.
- Podawać z pokrojonym, świeżym bananem i syropem daktylowy.
- Owsiankę można przechowywać w lodówce do 3 dni, żeby potem mieć szybkie śniadanie. Ja ją miksuję z mlekiem i lekko podgrzewam rano i mam śniadanie w 3 minuty.
naszlakusmaku says
uwielbiam na śniadanie 🙂
Natalie says
Przepyszny klasyk! 🙂
agus2233 says
Chciałabym się upewnić: miksuje Pani owsiankę z mlekiem, czyli mikserem? Nie zrobi się z tego papka? I jeszcze: jak robi Pani owsiankę z karmelizowanymi jabłkami i same jabłka? Pozdrawiam
cookingforemily says
Osiankę trzeba ugotować na wodzie, bez miksowania. Zmiksować trzeba banana z mlekiem i kakao i taką mieszanką zalać owsiankę, dobrze wymieszać i zagrzać.
Jabłka kroję w kosteczkę i posmażam na maśle albo oleju kokosowym, potem jak się zarumienią to dodaję trochę miodu i cynamony.
Majka says
Super owsianka 🙂