Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / Dla najmłodszych / Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego

Owsianka z bananami i masłem orzechowym z dodatkiem syropu daktylowego

17 marca 2016 by cookingforemily 5 komentarzy

owsianka-z-bananami-maslem-orzechowym

We wtorek pisałam Wam już o owsiance mojej siostry – z masłem orzechowym i syropem daktylowym, która była przyczyną mojego podejścia do zrobienia domowego syropu daktylowego. Ja ją trochę zmodyfikowałam – do swojej dodałam banana bo wiadomo, że masło orzechowe i banan to świetna kombinacja, pominęłam natomiast duszone owoce. Ona do swojej daje też znacznie więcej kurkumy, tak że owsianka jest pięknie słoneczna, ja do swojej dałam jej trochę mniej.

Ja owsiankę gotuje zawsze na wodzie i mieszam ją z mlekiem dopiero po przełożeniu do miseczek. Robię tak dlatego, że taka owsianka na wodzie się lepiej przechowuje a ja zwykle gotuję jej dużo więcej, na zapas. Dzięki temu potem mam przez kolejne dni bardzo szybkie śniadanie – miksuję owsiankę z mlekiem, podgrzewam i dorzucam jakieś dodatki (owoce, ziarna, orzechy etc).


5.0 from 2 reviews
Owsianka z bananami, masłem orzechowym i syropem daktylowym
 
Drukuj
Prep time
5 min
Cook time
15 min
Total time
20 min
 
Serves: 6
Ingredients
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • ⅓ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka syropu z agawy (albo 1 łyżka miodu)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 duży banan
  • do podania; mleko (u mnie migdałowe), banany i syrop daktylowy
Instructions
  1. Płatki owsiane zalać wodą kilka cm nad powierzchnię płatków, przemieszać i wyłowić wszystkie łuski, które powinny się unosić na powierzchni wody.
  2. Wodę zlać a płatki zalać nową wodą (ok 1-2 cm nad płatkami).
  3. Gotować ok 10 minut, mieszając płatki żeby nie przywarły, w razie potrzeby dodać trochę wody, owsianka powinna być gęsta ale nie za gęsta, tak żeby dobrze się mieszała.
  4. Banana pokroić w półplasterki.
  5. Dodać przyprawy, syrop z agawy, masło orzechowe i banana, dobrze wszystko wymieszać i gotować kolejne 3-5 minut.
  6. W misce ( albo jeszcze w garnku) wymieszać z mlekiem do uzyskania ulubionej konsystencji.
  7. Podawać z pokrojonym, świeżym bananem i syropem daktylowy.
  8. Owsiankę można przechowywać w lodówce do 3 dni, żeby potem mieć szybkie śniadanie. Ja ją miksuję z mlekiem i lekko podgrzewam rano i mam śniadanie w 3 minuty.
3.5.3208

 

Related Posts

  • Zapiekana owsianka z bananami

    Propozycja śniadaniowa nie tylko dla wielbicieli klasycznej owsianki. Zapiekana owsianka to danie, które może trafić…

  • Domowy syrop daktylowy

    Sama teraz nie mogę w to uwierzyć ale pierwszy raz zetknęłam się z syropem daktylowym…

  • Kokosowo-bananowa zapiekanka jaglana na śniadanie

    Zapiakałam już dwukrotnie na blogu owsiankę ( z bananami i z dynią) a teraz przyszła…

Filed Under: Dla najmłodszych, Na śniadanie Tagged With: banany, danie dla dzieci, masło orzechowe, owsianka, płatki owsiane, śniadanie dla dziecka, syrop daktylowy

« Domowy syrop daktylowy
Pascha wielkanocna, najlepsza »

Comments

  1. naszlakusmaku says

    17 marca 2016 at 20:37

    uwielbiam na śniadanie 🙂

    Odpowiedz
  2. Natalie says

    19 marca 2016 at 00:32

    Przepyszny klasyk! 🙂

    Odpowiedz
  3. agus2233 says

    26 stycznia 2017 at 16:39

    Chciałabym się upewnić: miksuje Pani owsiankę z mlekiem, czyli mikserem? Nie zrobi się z tego papka? I jeszcze: jak robi Pani owsiankę z karmelizowanymi jabłkami i same jabłka? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      26 stycznia 2017 at 17:44

      Osiankę trzeba ugotować na wodzie, bez miksowania. Zmiksować trzeba banana z mlekiem i kakao i taką mieszanką zalać owsiankę, dobrze wymieszać i zagrzać.

      Jabłka kroję w kosteczkę i posmażam na maśle albo oleju kokosowym, potem jak się zarumienią to dodaję trochę miodu i cynamony.

      Odpowiedz
  4. Majka says

    12 lutego 2017 at 12:48

    Super owsianka 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki obiad dla rocznego dziecka parmezan placki pomidory płatki owsiane ryż sałatka smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress