Jak znosicie te mrozy? Bo ja już powoli zaczynam mieć dość. Nie lubię zimy i nie lubię mrozów. Owszem byłoby miło w domku w górach ( ze względu na ładne widoki:) ale pod kocykiem i przy kominku z książką. A to codziennie ubieranie się w warstwy i przebijanie przez miasto różnymi środkami komunikacji jest dość uciążliwe. Czekam na wiosnę, oglądam zdjęcia z ubiegłego lata i gotuję zupy. A przede wszystkim gotuję esencjonalne rosoły. Niedawno np. ugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła nas przez tydzień - Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami. Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami.
Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu - gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i korzenia imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się dla małych dzieci, a po dodaniu kilku dodatków ( chilli, kolendra, dymka,) nabiera orientalnego i ostrego charakteru.
Zupa ryżowa z kurczakiem
Prep time
Cook time
Total time
Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych
Serves: 6
Ingredients
- 2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka
- kawałek imbiru ok 3 cm
- 3 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 200 g ryżu jaśminowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z 1 limonki
- do podania: kolendra, szczypiorek i chilli
Instructions
- Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra).
- Dodać anyż, goździki, marchewki, seler i cały imbir ( nie trzeba go nawet obierać) i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin.
- Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy.
- Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę do porcji Emilki.
- Ryż dwukrotnie przepłukać i dodać do rosołu.
- Ugotować ryż w rosole do miękkości, dodać sos rybny i sok z limonki.
- Na koniec dodać poszarpane w kawałki mięso i poczekać aż się zagrzeje w zupie.
- Zupę w razie potrzeby doprawić dodatkowym sosem rybnym i sokiem z limonki.
- Podawać zupę z kolendrą, szczypiorkiem i chilli ( w wersji dla dorosłych).
- Dla dzieci oczywiście bez chilli, i jak lubią – z zieleniną lub bez.
Coś dla mnie 😉 Również uwielbiam orientalne smaczki. Ostatnimi czasy mam także zapas bulionu w zamrażarce, to rzeczywiście ułatwia sprawę. A teraz zupy smakują najbardziej 🙂 I tak jak piszesz – zima przyjemna dla tych którzy się teraz relaksują inaczej jiż tak pięknie nie jest 😉
Powinnam pęknąć ? Zjadłam 3 talerze pod rząd. Doprawiłam solidniej, dodałam starty imbir razem z ryżem (skupiłam się na przepisie a w nim o imbirze żadnej wzmianki, szybko dodałam gdy zerknęłam w składniki raz jeszcze, posypałam kolendrą, min. chilii i jestem w pełni zadowolona ? Pycha!!! To jest właśnie TO!
Kurcze znów coś przegapiłam w opisie, przepraszam, za bardzo się zawsze spieszę;) Imbir dodaję świeży cały do rosołu na początku i gotuję z innymi przyprawami i kurczakiem. Zaraz dopiszę do przepisu
Ale to cudowne jest w gotowaniu, że nie trzeba się trzymać scisło przepisów i lepiej się nimi inspirować.
Ty dodałaś starty do ugotowanej zupy i Ci smakowało co znaczy, że był to słuszny ruch:)
pozdrawiam!
Następnym razem zrobię dokładnie tak jak jest w przepisie i porównam ? Co ważne, żadnej z przypraw nie może tu zabraknąć!
Również pozdrawiam