Cooking for Emily

Gotowanie dla dzieci, zdrowe przepisy dla całej rodziny

  • Przepisy
  • Kadry z życia
  • Kontakt
  • O mnie
You are here: Home / Przepisy / W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej / Zupa ryżowa z kurczakiem

Zupa ryżowa z kurczakiem

12 stycznia 2017 by cookingforemily 4 komentarze

zupa-ryzowa-kurczak Jak znosicie te mrozy? Bo ja już powoli zaczynam mieć dość. Nie lubię zimy i nie lubię mrozów. Owszem byłoby miło w domku w górach ( ze względu na ładne widoki:) ale pod kocykiem i przy kominku z książką. A to codziennie ubieranie się w warstwy i przebijanie przez miasto różnymi środkami komunikacji jest dość uciążliwe. Czekam na wiosnę, oglądam zdjęcia z ubiegłego lata i gotuję zupy. A przede wszystkim gotuję esencjonalne rosoły. Niedawno np. ugotowałam cały gar wywaru do zupy pho ( 10 godzin na ogniu) z anyżem, cynamonem i imbirem. Zupa dała nam moc i karmiła nas przez tydzień - Emilka pokochała jedzenie makaronu pałeczkami.  Gotuję też klasyczny rosół z włoszczyzną, który potem stanowi bazę do różnych zup ale coraz często też eksperymentuję z orientalnymi przyprawami. Moja dzisiejsza propozycja czyli zupa ryżowa jest właśnie na bazie takiego rosołu - gotowanego na drobiu ale z dodatkiem anyżu, goździków i korzenia imbiru. Zupa jest delikatna i nadaje się dla małych dzieci, a po dodaniu kilku dodatków ( chilli, kolendra, dymka,) nabiera orientalnego i ostrego charakteru.   zupa-ryzowa-z-kurczakiem-1
5.0 from 1 reviews
Zupa ryżowa z kurczakiem
 
Drukuj
Prep time
15 min
Cook time
2 godzin 30 min
Total time
2 godzin 45 min
 
Delikatna zupa ryżowa na drobiowym rosole z kawałkami kurczaka - idealna dla dzieci a po doprawieniu i z dodatkami (chilli i kolendra) świetna też dla dorosłych
Serves: 6
Ingredients
  • 2 nogi z kurczaka i 2-3 skrzydełka
  • kawałek imbiru ok 3 cm
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • do podania: kolendra, szczypiorek i chilli
Instructions
  1. Kurczaka umyć zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5-10 minut aż postawną szumowiny. Wodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra).
  2. Dodać anyż, goździki, marchewki, seler i cały imbir ( nie trzeba go nawet obierać) i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin.
  3. Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy.
  4. Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę do porcji Emilki.
  5. Ryż dwukrotnie przepłukać i dodać do rosołu.
  6. Ugotować ryż w rosole do miękkości, dodać sos rybny i sok z limonki.
  7. Na koniec dodać poszarpane w kawałki mięso i poczekać aż się zagrzeje w zupie.
  8. Zupę w razie potrzeby doprawić dodatkowym sosem rybnym i sokiem z limonki.
  9. Podawać zupę z kolendrą, szczypiorkiem i chilli ( w wersji dla dorosłych).
  10. Dla dzieci oczywiście bez chilli, i jak lubią – z zieleniną lub bez.
3.5.3226

Related Posts

  • Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki

    Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą…

  • Zupa bakłażanowa

    Inspiracją do powstania tej zupy była moja ulubiona bakłażanowa sałatka z restauracji Efez. Idealne połączenie…

  • Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej

    W tym momencie naszego wspólnego z Emi, kulinarnego egzystowania ciągle jest niewiele takich obiadów gdzie…

Filed Under: W 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej, Zupy Tagged With: chilli, kolendra, kurczak, ryż

« Brownie z masłem migdałowym, z dodatkiem mąki z ciecierzycy
Napoje z masłem migdałowym »

Comments

  1. Majka says

    12 stycznia 2017 at 15:49

    Coś dla mnie 😉 Również uwielbiam orientalne smaczki. Ostatnimi czasy mam także zapas bulionu w zamrażarce, to rzeczywiście ułatwia sprawę. A teraz zupy smakują najbardziej 🙂 I tak jak piszesz – zima przyjemna dla tych którzy się teraz relaksują inaczej jiż tak pięknie nie jest 😉

    Odpowiedz
  2. Majka says

    19 stycznia 2017 at 16:19

    Powinnam pęknąć ? Zjadłam 3 talerze pod rząd. Doprawiłam solidniej, dodałam starty imbir razem z ryżem (skupiłam się na przepisie a w nim o imbirze żadnej wzmianki, szybko dodałam gdy zerknęłam w składniki raz jeszcze, posypałam kolendrą, min. chilii i jestem w pełni zadowolona ? Pycha!!! To jest właśnie TO!

    Odpowiedz
    • cookingforemily says

      19 stycznia 2017 at 17:35

      Kurcze znów coś przegapiłam w opisie, przepraszam, za bardzo się zawsze spieszę;) Imbir dodaję świeży cały do rosołu na początku i gotuję z innymi przyprawami i kurczakiem. Zaraz dopiszę do przepisu
      Ale to cudowne jest w gotowaniu, że nie trzeba się trzymać scisło przepisów i lepiej się nimi inspirować.
      Ty dodałaś starty do ugotowanej zupy i Ci smakowało co znaczy, że był to słuszny ruch:)
      pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • Majka says

        19 stycznia 2017 at 20:24

        Następnym razem zrobię dokładnie tak jak jest w przepisie i porównam ? Co ważne, żadnej z przypraw nie może tu zabraknąć!
        Również pozdrawiam

        Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Oceń tę receptę:  

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Szukaj

Polub Cooking for Emily na facebooku

Tagi

avocado banany bezglutenowe chia ciastka ciasto ciecierzyca cukinia czekolada daktyle danie dla dzieci do szkoły dynia feta kasza jaglana kotlety kurczak makaron marchewka migdały mięso mleko kokosowe muffinki parmezan pesto placki pomidory płatki owsiane quinoa ryż smoothie sos pomidorowy szparagi szpinak słodkie truskawki w 30 minut wegańskie wegetariańskie zapiekanka zdrowe słodycze ziemniaki zupa śniadanie dla dziecka żurawina

Jesteśmy tu

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

 

rondel

Copyright © 2023 · Foodie Child Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress