Trochę nas tu nie było ostatnio, ale wakacje rządzą się swoimi prawami. Od poprzedniego wpisu byłyśmy w międzyczasie na dwutygodniowym wyjeździe – nie była to przerwa od gotowania ale od internetu jak najbardziej. A ostatnio też taka pogoda, że w zasadzie jem w większości warzywa na surowo – przede wszystkim sałatki. Jeżeli gotowanie to szybko i prosto. I ostatnio właśnie w ramach szybko i prosto usmażyłam sobie takie placuszki ze starkowanym halloumi i zjadłam je z zimną i orzeźwiającą sałatką pomidorową z dodatkiem mięty. Ser trochę zaginął w cieście i po fakcie stwierdziłam, że jednak lepiej by się tu sprawdziła twarda feta. Następnym razem tak zrobię. Tak czy inaczej było prosto, szybko i w miarę lekko.
Placki z halloumi i pomidorową sałatką
Składniki:
Sałatka;
3 pomidory
1/2 czerwonej cebuli
garść mięty ( można zastąpić natką pietruszki)
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Placki
120 g sera halloumi (albo twardej fety)
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól,
1 łyżeczka posiekanej mięty
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać dodać do pomidorów wraz z oliwą, octem i miętą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
Żółtka oddzielić od białek.
Halloumi zetrzeć na tarce ( jak używacie fety to pokruszyć).
Mąkę zmieszać z proszkiem i solą. Dodać jogurt i żółtka, wymieszać.
Białka ubić na pianę, trochę pomiksować mikserem jeszcze ciasto, żeby nie było żadnych grudek, wmieszać posiekaną miętę i starte halloumi a następnie delikatnie wmieszać pianę za pomocą łyżki.
Smażyć placki na patelni z obu stron na rumiano, podawać z zimną sałatką.
Majka says
Halloumi uwielbiam, chętnie spróbuję 🙂
Monika says
szkoda by mi bylo halloumido plackow, jest tak pyszny;)
cookingforemily says
masz trochę racji bo rzeczywiście słabo go czuć w tych plackach:) można doda fetę